tetartopress

Δημιουργία Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου

base_lipsi_renewable


Έπειτα από τρία χρόνια προετοιμασίας και μεγάλης προσπάθειας το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, ανακοίνωσε τη δημιουργία του Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου. Βρίσκεται στο νησί των Λειψών στα βόρεια Δωδεκάνησα, σε έναν απάνεμο, βαθύ φυσικό κόλπο, πλούσιας βιοποικιλότητας, μακριά από την ανθρώπινη παρουσία.

Όπως διαβάζουμε στην ανακοίνωση του Ινστιτούτου:

Αποτελεί το μοναδικό στο είδος του καταφύγιο παγκοσμίως, που θα λειτουργήσει κυρίως σαν κτηνιατρική κλινική και θα προσφέρει περίθαλψη σε τραυματισμένα θαλάσσια ζώα (χελώνες, δελφίνια, φώκιες) σε ένα περιβάλλον όσο το δυνατόν πιο κοντά στο φυσικό τους. Δεκάδες θαλάσσια ζώα πεθαίνουν καθημερινά χωρίς να μπορεί να τους παρασχεθεί βοήθεια. Επιπλέον το Καταφύγιο προβλέπεται να λειτουργήσει και ως το πρώτο στον κόσμο καταφύγιο για τη φιλοξενία δελφινιών που θα απελευθερώνονται από την αιχμαλωσία, έτσι ώστε να μπορεί να ενθαρρύνει τις φυσικές τους συμπεριφορές και ένστικτα που δεν μπορούσαν να εκφράσουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας και εξαναγκασμένων παραστάσεων.

Το Καταφύγιο είναι σε διαδικασία δημιουργίας από το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος, σε συνεργασία με μία διεθνή ομάδα ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι επίσης συμμετέχουν αφιλοκερδώς σε αυτή την προσπάθεια, κάτι που είναι ενδεικτικό για τη διεθνή σημασία του εγχειρήματος.

Όλες οι εργασίες υλοποιούνται με τη στήριξη από δωρεές και με αυτοχρηματοδότηση, μαζί με τη στήριξη πολλών ειδικών επιστημόνων ανά τον κόσμο και σε στενή συνεργασία με το Δήμο Λειψών.

Untitled-1 (1)


Παρά την αποδοτική και στοχευμένη αξιοποίηση των πόρων, διατηρώντας πάντα απόλυτη διαφάνεια και παρά το μεγάλο κόπο και την εθελοντική εργασία των ανθρώπων του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος, δεν είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί η δημιουργία του Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου, χωρίς τη βοήθειά σας. Ζητάμε επομένως τη στήριξη σας, έτσι ώστε να μπορέσει αυτό το σημαντικό έργο να γίνει πραγματικότητα μέσα στο 2017.

Μπορείτε να συνδράμετε με διάφορους τρόπους, όπως με οικονομική ενίσχυση (βλ. σελίδα crowdfunding ή εδώ, με δωρεά σε είδος (κτηνιατρικός εξοπλισμός, εξοπλισμός γραφείου, οχήματα ή πλωτά μέσα κ.α), αλλά και με άλλους τρόπους (επικοινωνήστε με την Αναστασία Μήλιου στο [email protected]).

Ακόμα και μία μικρή συνεισφορά είναι πολύτιμη. Αν δεν μπορείτε να βοηθήσετε άμεσα, μπορείτε έμμεσα μέσω της κοινοποίησης του έργου σε φίλους και γνωστούς.


Το Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας είναι μία μη-κερδοσκοπική, μη-κυβερνητική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1998. Το Αρχιπέλαγος δραστηριοποιείται στην πολυεπίπεδη έρευνα και σε δράσεις προστασίας στην ευρύτερη περιοχή των ελληνικών θαλασσών και της ΒΑ Μεσογείου.

Η δράση του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» συνδυάζει εφαρμοσμένη επιστημονική έρευνα με δράσεις προστασίας, οι οποίες υλοποιούνται σε στενή συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες. Αυτή η δράση δημιουργεί στρατηγικές βάσεις οι οποίες επιτρέπουν στο Αρχιπέλαγος να δρα σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο την προστασία της πλούσιας βιοποικιλότητας της ανατολικής Μεσογείου από μία σειρά αυξανόμενων απειλών.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στις σελίδες του:
archipelago.gr
www.facebook.com/Archipelago.gr/


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι

«Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι» – Πρεμιέρα στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το νέο ντοκιμαντέρ «Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι» θα κάνει διαδικτυακή πρεμιέρα στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με online προβολές στο τμήμα ...
1822-1895 Από τον Λουί στον Παστέρ

Πάτρα: «1822-1895 Από τον Λουί στον Παστέρ» – Έκθεση στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας

Περιοδική Έκθεση με τίτλο «1822-1895 Από τον Λουί στον Παστέρ» διοργανώνεται από το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών ...
12 Χρόνια Τέχνη κι Ελευθερία στο Εμπρός

12 Χρόνια Τέχνη κι Ελευθερία στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός

20-26 Φεβρουαρίου 2024. Εβδομάδα υπεράσπισης του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου Εμπρός. Αναλυτικά το κάλεσμα: Όλες και όλοι εμείς οι καλλιτέχνες ακτιβιστές και ...
«Πλάνο 75» της Τσι Χαγιακάουα - Πόσο απέχει η δυστοπία της εθελοντικής ευθανασίας για τους ηλικιωμένους;

«Πλάνο 75» της Τσι Χαγιακάουα – Πόσο απέχει η δυστοπία της εθελοντικής ευθανασίας για τους ηλικιωμένους;

«Πλάνο 75» (Plan 75). Σκηνοθεσία: Τσι Χαγιακάουα. Πρωταγωνιστούν: Τσιέκο Μπάισο, Χαγιάτο Ισομούρα, Στεφανί Αριάν, Γιουούμι Καγουάι. Ιαπωνία, 2022. Ο Τάρο ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13757 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top