Τέταρτο
46 Προβολές

Δημιουργική δράση από τις Βιβλιοθήκες του ΟΠΑΝΔΑ: Στο δρόμο της ελιάς


Advertisement


Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων συνεχίζει τις διαδικτυακές δημιουργικές δράσεις που αφορούν το βιβλίο με σκοπό να ενισχυθεί η αμφίδρομη σχέση μεταξύ της βιβλιοθηκών της και των μελών της. Στόχος των δράσεων αυτών αποτελεί η δημιουργική απασχόληση των παιδιών με επίκεντρο πάντα το βιβλίο.

Για παιδιά 4 ετών και πάνω

Ελάτε να γνωρίσουμε λίγα πράγματα για το ιερό δέντρο της πόλης της Αθήνας.

Διαβάζουμε το παρακάτω απόσπασμα από το βιβλίο “ Αθήνα, η πόλη της Αθηνάς”,  το οποίο βρίσκεται στη συλλογή της Βρεφικής-Νηπιακής βιβλιοθήκης Δήμου Αθηναίων

Advertisement

Κατ’ απ’ τον ήλιο το γλυκό μια πόλη είναι χτισμένη
τη θάλασσα έχει κοντά, σε βράχο πάει και δένει.
Δύο θεοί μαλώσανε προστάτες της να γίνουν,
αγώνα έκαναν τρανό, ελιά και κύμα δίνουν.
Κι οι κάτοικοι διαλέξανε ελιάς καρπό και λάδι,
και έγινε ο τόπος τους πολύτιμο πετράδι
(Αθήνα, η πόλη της Αθηνάς. Φίλιππος Μανδηλαράς, Παπαδόπουλος, 2010)

Ποια είναι η πόλη της ιστορίας μας;

Αναζητούμε σε βιβλία που έχουμε στη συλλογή μας ή στο διαδίκτυο και διαβάζουμε για τον μύθο της Αθηνάς και του Ποσειδώνα

Advertisement


Η ελιά ήταν από τα αρχαία χρόνια ιερό και πολύτιμο δέντρο και για αυτό το δώρο ενός ολυμπιονίκη ήταν ένα στεφάνι από φύλλα ελιάς, ο κότινος. Λέγεται ότι ο πρώτος που στεφάνωσε το νικητή με κλαδιά ελιάς ήταν ο Ηρακλής και μάλιστα αυτός έφερε μία ελιά από την Κρήτη και τη φύτεψε στην Ολυμπία.

Μπορείτε να ζωγραφίσετε κι εσείς το δικό σας κότινο;
(Ποιον θα θέλατε να “στεφανώσετε” και γιατί;)

Την ελιά τη συναντάμε και στην ιστορία  με τον Νώε, όταν ένα περιστέρι κρατούσε ένα κλαδί ελιάς μετά τον κατακλυσμό, σημάδι ότι η καταστροφή τελείωσε και ελπίδα ότι η ζωή θα άρχιζε πάλι στη γη.

Στο πέρασμα των αιώνων η ελιά εξακολουθεί να είναι σημαντική για τους ανθρώπους. Η φυσιολογική διάρκεια ζωής ενός ελαιόδεντρου είναι 300 έως 600 χρόνια. Οι Έλληνες ήταν ο πρώτος λαός που καλλιέργησε ελιές στον ευρωπαϊκό χώρο της Μεσογείου και τη θεωρούν ευλογημένο δέντρο ακόμα και σήμερα. Τέτοια εποχή ξεκινάει το μάζεμα της ελιάς στους ελαιώνες, ώστε να βγάλουμε το λάδι. Μαζεύουμε τον καρπό ραβδίζοντας το δέντρο για να πέσει πάνω στα λιόπανα, ύστερα βάζουμε τις ελιές σε τσουβάλια και τα πάμε στο ελαιοτριβείο, όπου γίνεται το λάδι.

Βοήθησε τον αγρότη να φτάσει στις ελιές για να τις μαζέψει. Εκτυπώστε το λαβύρινθο εδώ


Όσοι επιθυμούν, μπορούν να στείλουν τις απαντήσεις μέσω email στο [email protected], ώστε να τα δημοσιευθούν στα socialmedia του ΟΠΑΝΔΑ.

Advertisement

Advertisement

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

Advertisement

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 6413 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

Advertisement

Back to Top