tetartopress

Πάτρα: Διοργάνωση Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής με θέμα «1922-2022, Πρόσφυγες»


Οι βασικού άξονες και οι δράσεις που περιλαμβάνει το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής «1922-2022, Πρόσφυγες» που διοργανώνεται προς τιμή του γλύπτη Διονύση Γερολυμάτου, με το οποίο ανοίγουν από την προσεχή Δευτέρα 23 Μαΐου οι εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας για το 2022, παρουσιάστηκαν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, το πρωί της Πέμπτης 12 Μαΐου, από την πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, παρουσία του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη.

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη επεσήμανε, ότι το θέμα του συμποσίου «1922-2022, Πρόσφυγες», είναι αφιερωμένο στη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή. Σε αυτό θα συμμετάσχουν 10 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που θα δημιουργήσουν έργα, τα οποία και θα μείνουν ως περιουσιακό στοιχείο στην περιοχής μας. Οι καλλιτέχνες επιλέχθηκαν μετά από ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος και επιλογή από την αιρετή Επιτροπή Κατάταξης και Κρίσης του Ε.Ε.Τ.Ε.

Οι γλύπτες που θα συμμετάσχουν είναι οι Kristaq Valera από την Αλβανία, Gagik Altunyan από την Αρμενία, Abdulhamid Aktham από τη Συρία, Selcuk Yilmaz από την Τουρκία. Από την Ελλάδα οι Φίλιππος – Άγγελος Βαλεράς, Βασίλης Βασίλη, Αναστάσιος Κρατίδης, Παναγιώτης Λάμπρου, Αλέξανδρος Πφαφφ και Χρήστος Τσουμπλέκας.

Τα δέκα γλυπτά που θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής, θα κοσμήσουν χώρους, με προτεραιότητα τις προσφυγικές συνοικίες του Δήμου Πατρέων και πρόθεσή μας είναι τρία (3) γλυπτά να διατεθούν  για τις ανάγκες Δήμων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που έχουν προσφυγικές συνοικίες. Συγκεκριμένα το Δήμο Αγρινίου και την περιοχή Αγ. Κωνσταντίνου, το Δήμο Πηνειού και τη συνοικία της Αγκινάρας, το Δήμο Δυτικής Αχαΐας και την Κοινότητα Απιδεώνα.

Ο θεσμός του Συμποσίου Γλυπτικής έχει καθιερωθεί σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου και θεωρείται επιτυχημένος για δύο κυρίως λόγους: Πρώτον γιατί ένας τόπος αποκτά συγκεντρωμένα ένα μεγάλο αριθμό γλυπτών και δεύτερον διότι η διαδικασία της φιλοτέχνησης του έργου είναι ανοιχτή και συντελείται μπροστά στα μάτια των θεατών- κατοίκων.

Πρακτικά δίνεται η δυνατότητα, να βλέπουν ζωντανά πως δημιουργείται ένα έργο γλυπτικής και ταυτόχρονα να γίνεται συζήτηση για το ρόλο της γλυπτικής στην ανάδειξη κοινωνικών προβλημάτων, όπως είναι η προσφυγιά. Ήδη έχουν προγραμματιστεί για το διάστημα αυτό εκπαιδευτικές εκδρομές στο χώρο όπου θα γίνεται ζωντανή ενημέρωση για την τέχνη της γλυπτικής.

Στη διάρκεια του Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής, θα πραγματοποιηθεί ένα πολυθεματικό φεστιβάλ, όπου θα εμπλακούν όλες οι μορφές τέχνης όπως θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, χορευτικές και χορωδιακές συναντήσεις. Αυτές θα πραγματοποιηθούν στο χώρο της Ιχθυόσκαλας, που διαμορφώνεται και γίνεται ένας πολυχώρος εκδηλώσεων. Δίνεται βήμα σε όλους τους συλλόγους και τους φορείς, που έχουν αναφορά στο Μικρασιάτικο στοιχείο και στην προσφυγιά.

Μέσα στο αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο που λειτουργούν οι Δήμοι, με υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, προσπαθούμε να διασφαλίσουμε στο μέγιστο βαθμό, την ελεύθερη πρόσβαση στην τέχνη και τον πολιτισμό για τους πολίτες μας».

Ο Δήμαρχος της Πάτρας Κώστας Πελετίδης από την πλευρά του, αναφερόμενος στη διοργάνωση από το Δήμο του Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής, με θέμα «1922-2022, Πρόσφυγες», επεσήμανε, ότι «μέσα από το σύνολο των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν, θα αναδειχθούν οι πτυχές της προσφυγιάς, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα για να προσεγγιστεί όλο το υλικό που υπάρχει, για να μελετήσουμε και να βγάλουμε συμπεράσματα, για την Μικρασιατική καταστροφή και για να ριχτεί φως σε πολλές πλευρές στη συγκεκριμένη πτυχή της ιστορίας».

Ο Κώστας Πελετίδης, με αφορμή την παράδοση στην πόλη από τον Δήμο του κτιρίου της «Ιχθυόσκαλας» και του χώρου που το περιβάλλει, όπου θα φιλοξενηθούν οι εργασίες του συμποσίου και θα μετατραπεί σε ένα ακόμα «κύτταρο» πολιτισμού, τόνισε πως «ο Δήμος συνεχίζει τις διαδικασίες, προκειμένου να διαμορφωθεί όλη η παραλιακή ζώνη, ενώ σύντομα αναμένεται να υπάρξουν νεότερα ως προς το θέμα αυτό».

Ο Δήμαρχος της Πάτρας έκανε επίσης αναφορά στην ανάπλαση της άνω πόλης η οποία είναι σε εξέλιξη και στην επικείμενη έναρξη των εργασιών για την ανάπλαση – αναβίωση του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, το οποίο θα μετατραπεί σε Κέντρο Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς

Η επίσημη έναρξη του συμποσίου θα γίνει την Παρασκευή 27 Μαΐου στην Ιχθυόσκαλα (Νότιο Πάρκο) και περιλαμβάνει συναυλία με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τίτλο «Πατρίδα λέω τα τραγούδια», Σμύρνη 1922-2022.

Το κλείσιμο του Συμποσίου θα γίνει την Τρίτη 21 Ιουνίου με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων, σε ένα «μουσικό ταξίδι από τη Σμύρνη μέχρι σήμερα» και τους Θοδωρή Βουτσικάκη και  Δήμητρα Σελεμίδου.

Ενδιάμεσα ξεχωρίζει η θεατρική παράσταση από το Άρμα Θέσπιδος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, που κάνει πρεμιέρα με την παράσταση «Όνειρο θερινής Νυκτός» την Τετάρτη 8 και την Πέμπτη 9 Ιουνίου.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκε και η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. στον Πολιτιστικό Οργανισμό Λυδία Καραθανασοπούλου.

Η είσοδος για το κοινό στο συμπόσιο και τις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη.

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Μάιος

Δευτέρα 23/5 στις 20:30
Συναυλία με την ομάδα κρουστών «Κρούσις» του Δημοτικού Ωδείου Πατρών

Τρίτη 24/5 στις 20:30
Συναυλία με τον Ευγένιο Βούλγαρη  ‘’Στερούμαι σε και πεθυμώ σε’’

Παρασκευή 27/5 στις 21:30
Επίσημη Έναρξη Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής
Συναυλία μα την Ελένη Τσαλιγοπούλου «Πατρίδα Λέω τα Τραγούδια» Σμύρνη 1922-2022

Σάββατο 28/5 στις 20:30
Χορευτική Εκδήλωση από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο «Φάρος» Ποντίων

Κυριακή 29/5 στις 21:30
Συναυλία με το Συγκρότημα Κου Του Ρου

Δευτέρα 30/5 στις 21:30
Παράσταση Χορευτικού Δήμου Πατρέων

Τρίτη 31/5 στις 21:30
Συναυλία με Ρεμπέτικα Τραγούδια με τους Σπύρο Δελέγκο, Βιβή Αποστολάτου, Γιώργο Γκριζιώτη

Ιούνιος

Τετάρτη 1/6 στις 21:30
Συναυλία Ορχήστρας Χορευτικού Δήμου Πατρέων

Παρασκευή 3/6 στις 21:30
Παράσταση Χορευτικού Δήμου Πατρέων

Σάββατο 4/6 στις 21:30
Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών και Περιχώρων – Θεατρικό Σκέτς από το Θεατρικό Εργαστήριο για Παιδιά. Ακολουθούν Χορευτικά από τμήματα Ενηλίκων και Παιδιών.

Κυριακή 5/6 στις 21:30
Δημοτικός Κινηματογράφος

Τετάρτη 8/6 στις 21:30
«Όνειρο Θερινής Νυκτός» Θεατρική Παράσταση από το Άρμα Θέσπιδος του  ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Πέμπτη 9/6 στις 21:30
«Όνειρο Θερινής Νυκτός» Θεατρική Παράσταση από το Άρμα Θέσπιδος του  ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Παρασκευή 10/6 στις 20:30
Χορευτική Εκδήλωση από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ρίου «Η Ζωοδόχος Πηγή»

Παρασκευή 17/6 στις 20:30
Χορωδιακό Αντάμωμα

Σάββατο 18/6 στις 20:30
Χορωδιακό Αντάμωμα

Κυριακή στις 20:30
Χορευτική Εκδήλωση από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ποντίων Απηδεώνα

Τρίτη 21/6 στις 20:30
Λήξη Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής και Γιορτή Μουσικής
Συναυλία από την Ορχήστρα Νυχτών Εγχόρδων με τους Θοδωρή Βουτσικάκη και Δήμητρα Σελεμίδου σ’ ένα μουσικό ταξίδι από τη Σμύρνη μέχρι Σήμερα

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Η πηγή των παρθένων

«Η πηγή των παρθένων» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν στην Ανδόρα

Η Weirdwave, παρουσιάζει τη σουηδική ταινία «Η πηγή των παρθένων» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, μια ταινία που σημάδεψε τα κινηματογραφικά πράγματα ...
Ελένη Κυριαζοπούλου

Έκθεση Ζωγραφικής της Ελένης Κυριαζοπούλου στην Black Duck

Η γκαλερί του Black Duck φιλοξενεί την έκθεση ζωγραφικής της Ελένης Κυριαζοπούλου με τίτλο “Momentum” από τις 7 έως τις 17 του ...
Ο γλάρος και η φάλαινα

«Ο Γλάρος και η Φάλαινα» στο Εργοτάξιον

Το παιδικό διαδραστικό μιούζικαλ «Ο Γλάρος και η Φάλαινα» ανεβαίνει κάθε Κυριακή στον Τεχνοχώρο Εργοτάξιον  όπου μέσα από διαδραστικά τραγούδια, ...
Ο «Παιχνιδοποιός» του Γκάρντνερ ΜακΚέυ

Παράταση παραστάσεων για τον Παιχνιδοποιό στο Μικρό Γκλόρια

Ο «Παιχνιδοποιός» του Γκάρντνερ ΜακΚέυ μεταφέρεται στη σκηνή του Μικρού Γκλόρια. Το έργο αυτό ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 11817 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top