Τέταρτο

Don DeLillo «Americana»


Το Americana (1971), το πρώτο μυθιστόρημα του κορυφαίου Αμερικανού συγγραφέα Ντον ΝτεΛίλο, αποτυπώνει το νευρωτικό τοπίο της σύγχρονης ζωής και την αποσύνθεση του αμερικανικού ονείρου.

Ο νεαρός Ντέιβιντ Μπελ, ευκατάστατος, εμφανίσιμος, εργάζεται ως παραγωγός σε τηλεοπτικό σταθμό. Οι συνεχείς ίντριγκες, οι συκοφαντίες και η μωροφιλοδοξία του επαγγελματικού του περιβάλλοντος, του έχουν δημιουργήσει τεράστιο εσωτερικό κενό και τον έχουν φέρει στα όρια της κατάρρευσης. Αποφασίζει να φύγει για τις Μεσοδυτικές Πολιτείες με μια κάμερα στο χέρι και να κινηματογραφήσει την Αμερική πίσω από την απατηλή εικόνα της την κατασκευασμένη από τα ΜΜΕ.

Ο ΝτεΛίλο είναι «ο αρχι-σαμάνος της παρανοϊκής σχολής της αμερικανικής μυθοπλασίας» (The New York Review of Books) – Κ. Δαρδανός

(Από το οπισθόφυλλο)

Θα μπορούσε το Americana να λογιστεί ως το απόμακρο ακρωτήρι απ ̓ το οποίο εκτοξεύτηκε στο λογοτεχνικό στερέωμα ένας από τους τρεις-τέσσερις καλύτερους μεταπολεμικούς συγγραφείς της Αμερικής. Διαβάζοντας όμως το μυθιστόρημα καταλαβαίνει κανείς πως θα ’ταν λάθος να το αντιμετωπίσει ως μια απλή βάση εκτόξευσης. Το κοινό που έσπευσε νωρίς να αγοράσει το Americana κατάλαβε αμέσως ότι δεν είχε απέναντί του έναν ακόμα ελπιδοφόρο συγγραφέα αλλά έναν πρωτότυπο καλλιτέχνη με απεριόριστες δυνατότητες. […] Ηδη από το Americana ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: ο ουρανός για τον ΝτεΛίλο είναι το μόνο όριο.

Από το επίμετρο του Λευτέρη Καλοσπύρου

«Americana» | Συγγραφέας: Don DeLillo | Μετάφραση: Άννα Παπασταύρου | Επίμετρο: Λευτέρης Καλοσπύρος | Έργο Εξωφύλλου:Χρήστος Μηλιώνης, Παλιό Ξενοδοχείο, 2014 | Διαστάσεις: 13 x 20cm | Σελίδες: 593 | Ημερομηνία παρούσας έκδοσης: 1 Δεκεμβρίου 2021 | Εκδόσεις Gutenberg


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 9995 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

 

Back to Top