tetartopress

Δύο έργα χορού από το «Λούνα Παρκ» στον βιομηχανικό χώρο ΠΛΥΦΑ


Η εταιρεία πολιτιστικών δράσεων «Λούνα Παρκ» παρουσιάζει τα έργα χορού “Birds of Paradise” και “Crossing the Freeway: Outside” στον βιομηχανικό χώρο ΠΛΥΦΑ στην Αθήνα.

Την Πέμπτη 3 και την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στις 21.00, το κοινό της Αθήνας θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το έργο “Birds of Paradise”, το οποίο επικεντρώνεται στην ιστορία δύο νεαρών χαρακτήρων που έχουν γεννηθεί σε αυτόν τον κόσμο και ωθούνται να εξελιχθούν μέσα από τις αντιθετικές δυνάμεις του ανταγωνισμού και της έλξης.

Αυτοί οι νεαροί χαρακτήρες χρειάζεται να βρουν το κατάλληλο κάλεσμα ζευγαρώματος, το τέλειο κοστούμι και να χορέψουν τον καλύτερο χορό τους, γιατί η επιβίωση των γονιδίων τους εξαρτάται από το εάν κάνουν τις σωστές κινήσεις. Η πρόκληση για εντυπωσιασμό είναι υψηλή και εναπόκειται στο κοινό να αποφασίσει αν τα «Πουλιά του Παραδείσου» έχουν την πράξη (αναπαραγωγής;) ή αν οι κινήσεις τους θα σβήσουν σε ένα βαλς.

Το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Νοεμβρίου στις 20:30 και 21:30 αντίστοιχα, ο βιομηχανικός χώρος ΠΛΥΦΑ θα φιλοξενήσει το “Crossing the Freeway: Outside”. Η δραματουργική πλοκή του έργου αντλεί έμπνευση από μία σειρά κρίσεων, οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών, οικολογικών, μεταναστευτικών, που βίωσε η ανθρωπότητα στις πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα.

Βασισμένο σε προφορικές μαρτυρίες και μνήμες προσφύγων και μεταναστών, το έργο ανασυνθέτει τις αντιφάσεις μεταξύ του δημόσιου χώρου και του άμεσου, αισθητού, βιωμένου και κατακερματισμένου χώρου. Μέσα από την παραστασιακή και μινιμαλιστική γλώσσα του σύγχρονου χορού, ηχοτοπία και προβολή εικόνων σε video, ο Κοσμάς Κοσμόπουλος αναδιαμορφώνει το πρωτογενές υλικό σε ένα νέο συγκείμενο.

Ως διαδραστική οπτικά και κιναισθητικά παράσταση προσκαλεί τους θεατές να διασχίσουν τον σκηνικό χώρο σε επιλεγμένες χρονικές στιγμές, αλλάζοντας τις θέσεις θέασης και των ρόλων. Το έργο θέτει ερωτήματα, όπως, το εξής: «Το δικαίωμα στην ελευθερία εξαρτάται πάντα από την ελευθερία των άλλων – εκείνων που δεν έχουν εμπόδια στον δρόμο τους;»

 

Πληροφορίες

“Birds of Paradise” : Πέμπτη 3 και Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στις 21:00

“Crossing the Freeway: Outside”: Σάββατο 5 Νοεμβρίου στις 20:30 και Κυριακή 6 Νοεμβρίου στις 21:30

Είσοδος ελεύθερη, κρατήσεις θέσεων και πληροφορίες: [email protected]

Xώρος: Πρώην Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛΥΦΑ, Κορυτσάς 39 – Βοτανικός | Οδηγίες πρόσβασης μέσω Google map


“Birds of Paradise”

Υπάρχουν πάνω από 40 είδη πτηνών που ανήκουν στην οικογένεια Paradisaeidae, γνωστά ως πουλιά του παραδείσου. Συναντώνται στην ανατολική Ινδονησία, στην Παπούα Νέα Γουινέα και στην Αυστραλία. Τα αρσενικά έχουν αναπτύξει μια μοναδική συμπεριφορά ζευγαρώματος που αποτελείται από την επίδειξη του ζωηρού χρώματος των φτερών τους, την αλλαγή του σχήματός τους, τα καλέσματα ζευγαρώματος και τους περίπλοκους χορούς τους.

Το “Birds of Paradise” χρησιμοποιεί τις σουρεαλιστικές, εξελικτικές προσαρμογές αυτών των πουλιών ως κωμικό φακό για να αναστοχαστεί τον ανθρώπινο τρόπο ανταγωνισμού και έλξης. Μέσω της μιμητικής αναπαράστασης του ερωτικού παιχνιδιού, το έργο εξερευνά τις mise-en-scène πρακτικές και τις ικανότητές μας για αλλαγή σχήματος – γιατί αυτό που φοράμε και πώς το φοράμε είναι ένα μεγάλο μέρος της ταυτότητάς μας. Σε αντίθεση με τον κύκνο, για παράδειγμα, η σουρεαλιστική συμπεριφορά των πτηνών του παραδείσου δεν χρησιμεύει ως ιδεατή χάρις, αλλά αντίθετα ως αντανάκλαση των τακτικών αυτο-σκηνοθεσίας μπροστά στον θεατή.

Το έργο επικεντρώνεται στην ιστορία δύο νεαρών χαρακτήρων που έχουν γεννηθεί σε αυτόν τον κόσμο και ωθούνται να εξελιχθούν μέσα από τις αντιθετικές δυνάμεις του ανταγωνισμού και της έλξης. Αυτοί οι νεαροί χαρακτήρες χρειάζεται να βρουν το κατάλληλο κάλεσμα ζευγαρώματος, το τέλειο κοστούμι και να χορέψουν τον καλύτερο χορό τους, γιατί η επιβίωση των γονιδίων τους εξαρτάται από το εάν κάνουν τις σωστές κινήσεις. Η πρόκληση για εντυπωσιασμό είναι υψηλή και εναπόκειται στο κοινό να αποφασίσει αν τα «Πουλιά του Παραδείσου» έχουν την πράξη (αναπαραγωγής;) ή αν οι κινήσεις τους θα σβήσουν σε ένα βαλς.

Η παράσταση “Birds of Paradise” επικεντρώνεται στην καταναλωτική μας σχέση με τα ρούχα και τα αξεσουάρ. Όταν οι χορευτές δημιουργούν τα δικά τους πουπουλένια ρούχα από ανακυκλωμένα υλικά και πλαστικές σακούλες, αναδεικνύεται η άλλη πλευρά της μοντέρνας αυτοέκφρασής μας: η βιομηχανία της γρήγορης μόδας. Προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι όλο και ταχύτερα μεταβαλλόμενες τάσεις στη βιομηχανία της μόδας, τα ρούχα (υπερ)παράγονται με την υπερκατανάλωση πόρων και υπό καταστροφικές συνθήκες εργασίας στον Παγκόσμιο Νότο, άλλοτε γνωστός ως Τρίτος Κόσμος.

Το έργο διερευνά επίσης τη σύνδεση μεταξύ της προσκόλλησής μας σε μια εξωτερική εικόνα της αυτοαντίληψής μας και της ανάγκης να επενδύσουμε σε μη βιώσιμες τάσεις της μόδας – αποδομώντας χιουμοριστικά την εικόνα του εαυτού μας σε σχέση με τα ρούχα μας και αγγίζοντας τις προβληματικές έννοιες βιωσιμότητα και καταστροφή του περιβάλλοντος.

 

Συντελεστές

Χορογραφία και Σύλληψη: Aaron Carey-Burrows

Ερμηνευτές: Cecilia Castellari και Marco Rizzi

ΒοηθοίΧορογράφου: Gianna Di Girolamo καιΘεοδώραΣαρρή

Καλλιτεχνική διεύθυνση και επιμέλεια: Κοσμάς Κοσμόπουλος

Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Αντώνιος Παλάσκας

Σκηνογραφία: Μαρία Σαλουβάρδου, Aaron Carey-Burrows

Σχεδιασμός Φωτισμών: Δημήτριος Σταμάτης

Κείμενο και Δραματουργική επεξεργασία: Kai Pichmann

Διαχείριση παραγωγής και επικοινωνία: Fee Josten και Anna Königshofer

Φωτογραφίες, Video Τεκμηρίωση: Giovanni Lo Curto

Παραγωγή: Για την παραγωγή του έργου “Birds of Paradise” ο κοινωφελής οργανισμός Initiative LUNA PARK e.V. συνεργάστηκε με τον Αυστραλό χορογράφο Aaron Carey-Burrows

Η παραγωγή του έργου “Birds of Paradise” είναι του Initiative LUNA PARK e.V. και τoυ Κοσμά Κοσμόπουλου σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Gesundbrunnen


“Crossing the Freeway: Outside”

Το “Crossing the Freeway: Outside” είναι ποιητική μετεξέλιξη του έργου “Crossing the Freeway,” που παρουσιάστηκε στα Uferstudios του Βερολίνου ως site specific παράσταση, τον Σεπτέμβριο του 2019. Η δραματουργική πλοκή του έργου αντλεί έμπνευση από μία σειρά κρίσεων, οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών, οικολογικών, μεταναστευτικών, που βίωσε η ανθρωπότητα στις πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα.

Βασισμένο σε προφορικές μαρτυρίες και μνήμες προσφύγων και μεταναστών, το έργο ανασυνθέτει τις αντιφάσεις μεταξύ του δημόσιου χώρου και του άμεσου, αισθητού, βιωμένου και κατακερματισμένου χώρου.Οι εξαναγκαστικές μετακινήσεις ολόκληρων πληθυσμών λόγω της καταστροφής του περιβάλλοντος και των πολεμικών συγκρούσεων σε κράτη της Ασίας και της Αφρικής δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας πολλαπλών χώρων στη συνάντηση της σύγχρονης χορογραφικής πρακτικής και του κοινού.

Μέσα από την παραστασιακή και μινιμαλιστική γλώσσα του σύγχρονου χορού, ηχοτοπία και προβολή εικόνων σε video, ο Κοσμάς Κοσμόπουλος αναδιαμορφώνει το πρωτογενές υλικό σε ένα νέο συγκείμενο. Ως διαδραστική οπτικά και κιναισθητικά παράσταση προσκαλεί τους θεατές να διασχίσουν τον σκηνικό χώρο σε επιλεγμένες χρονικές στιγμές, αλλάζοντας τις θέσεις θέασης και των ρόλων. Το έργο θέτει ερωτήματα, όπως, μεταξύ άλλων, το εξής: «Το δικαίωμα στην ελευθερία εξαρτάται πάντα από την ελευθερία των άλλων – εκείνων που δεν έχουν εμπόδια στον δρόμο τους;»

Συντελεστές

Χορογραφία, Σύλληψη και Βίντεο: Κοσμάς Κοσμόπουλος

Ερμηνευτές και Συν-δημιουργοί: Κατερίνα Γεβετζή, Σοφία Γούσγουλα, Νικολέτα Κουτίτσα, Θεοδώρα Σαρρή, Ιωάννης

Σταυρόπουλος, Greta Schuster, Gösta Sträng

Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Αντώνιος Παλάσκας

Δραματουργική επεξεργασία: Kai Pichmann

Κείμενα και επιμέλεια: Μαρία Τσουβαλά

Σκηνογραφία, Κοστούμια: Michael Graessner, Κοσμάς Κοσμόπουλος

Σχεδιασμός Φωτισμών: Δημήτριος Σταμάτης

Διαχείριση παραγωγής και επικοινωνία: Fee Josten και Anna Königshofer

Φωτογραφίες, Video Τεκμηρίωση: Giovanni Lo Curtoκαι Μάγκυ Τουλιάτου

Παραγωγή: Η παραγωγή του έργου “Crossing the Freeway: Outside” είναι του Initiative LUNA PARK e.V. και τoυ Κοσμά Κοσμόπουλου σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Gesundbrunnen


Λούνα Παρκ

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία πολιτιστικών δράσεων «Λούνα Παρκ» ιδρύθηκε στην Αθήνα το 2002, από τον Κοσμά Κοσμόπουλο, χορογράφο, εκπαιδευτικό, ερμηνευτή και επιμελητή έργων σύγχρονης τέχνης. Το «Λούνα Παρκ» αποτελείται από μία ομάδα καλλιτεχνών που ανήκουν σε διαφορετικές εθνικότητες καθώς και από ανθρώπους που εργάζονται στον ευρύτερο κοινωνικό και εκπαιδευτικό τομέα.

Βασικός σκοπός της ομάδας είναι ο σχεδιασμός, η παραγωγή, η διοργάνωση και η παρουσίαση έργων σύγχρονου χορού και ταυτόχρονα εκπαιδευτικών προγραμμάτων μέσα από τα οποία προωθείται η καλλιτεχνική έρευνα στη χορογραφική διαδικασία και πρακτική στην Ελλάδα, σε συνεργασία με άλλους καλλιτεχνικούς οργανισμούς κυρίως από τη Γερμανία.

Το 2003, ο Κοσμάς Κοσμόπουλος ίδρυσε τον κοινωφελή οργανισμό  Initiative LUNA PARK e.V., ο οποίος λειτουργεί ως ανεξάρτητος οργανισμός από το 2019, με έδρα το Δημοτικό σχολείο Gesundbrunnen, στην περιοχή Wedding του Βερολίνου. Από τις αρχές του 2000, οι δύο οργανισμοί συνεργάζονται στενά σε πολλά από κοινού σχεδιαζόμενα ή και συγχρηματοδοτούμενα projects.

Λούνα ΠαρκE-mailWebsite facebook instagram | vimeo


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Πάτρα: Πάρτι για τα 4 χρόνια Πίξελbooks

Πάτρα: Πάρτι για τα 4 χρόνια Πίξελbooks

Πάρτι για τα 4 χρόνια Πίξελbooks (Κανακάρη 185, Πάτρα) την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου στις 20:00 θα διαβάσουν αποσπάσματα από τα ...
Μελίνα Ασλανίδου & Δημήτρης Μπακούλης: «C’ est la vie»

Μελίνα Ασλανίδου & Δημήτρης Μπακούλης: «C’ est la vie»

Μετά τη «Μικρή μου κυρία» (Lady D’ Arbanville) με τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα και τη «Λυπημένη Λίζα» (Sad Lisa) ...
27ο Παζάρι Βιβλίου στην Πλατεία Κλαυθμώνος

27ο Παζάρι Βιβλίου στην Πλατεία Κλαυθμώνος

Το 27ο Παζάρι Βιβλίου 2024 θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.) και την Πανελλήνια ...
The Magic Bus

The Magic Bus: «Το Κάποτε Εγώ»

“…στο συνονθύλευμα του κόσμου μας αυτό μες στα χαλάσματα ρωτάς αν σ' αγαπώ…” Με τη νέα του δισκογραφική δουλειά, το ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13748 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top