Τέταρτο

Δυτικό Μέτωπο: Κατόπιν εορτής, το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων


Μια βδομάδα όλη κι όλη (3-10/6/2021), κράτησε η δημόσια διαβούλευση για την ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία δυο σημαντικών Οδηγιών (2018/851 και 2018/852) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου, για την τροποποίηση της Οδηγίας 2008/98/ΕΚ περί αποβλήτων και της Οδηγίας  94/62/ΕΚ περί συσκευασιών και απορριμμάτων συσκευασιών, καθώς και για το πλαίσιο οργάνωσης του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) και διατάξεις για τα πλαστικά προϊόντα.

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, το Δυτικό Μέτωπο κατέθεσε τα δικά του σχόλια και τις προτάσεις στα πιο βασικά, κατά τη γνώμη του, ζητήματα:

Σύμφωνα με το Δυτικό Μέτωπο, η διαδικασία της ενσωμάτωσης γίνεται με σημαντική καθυστέρηση (η σχετική προθεσμία έληξε στις 5/7/2020) και ενώ, στο μεταξύ, η κυβέρνηση της ΝΔ έσπευσε να καταρτίσει και να επικυρώσει, στις 31/8/2020, ένα νέο εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων (ΕΣΔΑ), καταργώντας το προηγούμενο, που είχε εγκριθεί το Δεκέμβρη του 2015. Ως εκ τούτου, η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης έχει προκαταβολικά χάσει την αξία της, αφού:

Γίνεται μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο.

Περιορίζεται από τη δεσμευτικότητα και την υποχρεωτικότητα της ενσωμάτωσης συγκεκριμένων ευρωπαϊκών πολιτικών.

Έχει προηγηθεί, ανορθόδοξα, η έγκριση των πολιτικών διαχείρισης αποβλήτων -μέσω του ΕΣΔΑ και του ΕΣΕΚ-, που υποτίθεται ότι στηρίζονται (και) στις υπό ενσωμάτωση οδηγίες.

Η έγκριση του νέου ΕΣΔΑ σηματοδότησε την επιστροφή στο συγκεντρωτισμό, στις ιδιωτικοποιήσεις, στις σχέσεις «συμπάθειας» για τα σύμμεικτα, στη συγκρατημένη στάση απέναντι στην ανακύκλωση και, κυρίως, στην επαναφορά του μοντέλου της καύσης, που εντάχθηκε -με έμφαση- και στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), που κυρώθηκε στις 31/12/2019.

Το πλήρες κείμενο του σχολιασμού του Δυτικού Μετώπου μπορείτε να δείτε εδώ.

[pdf id=152657]

oxixytafilis.blogspot.com – [email protected] – facebook

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 8888 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

 

Back to Top