Τέταρτο

Δυτικό μέτωπο: Νέο έγκλημα στη Δυτική ΑττικήΚαταγγελία του «Δυτικού Μετώπου» καθώς όπως αναφέρεται αντί να απομακρύνουν τον  αποτεφρωτήρα επικίνδυνων αποβλήτων υγειονομικών μονάδων από την εγκατάσταση της Φυλής, κάνουν νέο διαγωνισμό για την πολυετή παραμονή του.

Αναλυτικά η καταγγελία:

Πριν από 20 χρόνια, στην εγκατάσταση της Φυλής κατασκευάστηκε -εντελώς αυθαίρετα- ο μοναδικός στην Ελλάδα αποτεφρωτήρας επικίνδυνων αποβλήτων υγειονομικών μονάδων (ΕΑΥΜ). Δέχεται, καθημερινά, 12-15 τόνους αποβλήτων από 1.800 σημεία σε όλη την Ελλάδα.

Η μονάδα ξεκίνησε τη λειτουργία της βάσει μιας προγραμματικής σύμβασης που συνυπέγραψαν ο ΕΔΣΝΑ, ο Δήμος Άνω Λιοσίων και η ΔΕΤΕΑΛΑ, μια από τις γνωστές «αμαρτωλές» δημοτικές επιχειρήσεις του Δήμου Άνω Λιοσίων. Από το 2007 και μέχρι σήμερα, τη μονάδα διαχειρίζονται ιδιώτες εργολάβοι. Η τελευταία, ισχύουσα, σύμβαση λήγει στις 1.2.2022. Σύμφωνα με τον ίδιο τον ΕΔΣΝΑ: «οι αποτεφρωτήρες έχουν χρόνο ζωής περί τα 25 έτη, δεδομένης της διεθνούς πρακτικής».

Η αποτέφρωση των επικίνδυνων αποβλήτων υγειονομικών μονάδων δεν είχε -και δεν έχει- απολύτως καμιά σχέση, ούτε με τις αρμοδιότητες του φορέα διαχείρισης (ΕΔΣΝΑ),που είναι η διαχείριση  των αστικών στερεών αποβλήτων της Αττικής, ούτε και με τον χαρακτήρα της εγκατάστασης, η οποία μπορεί να δέχεται μόνο αστικά απόβλητα. Κι αυτό γιατί η αποτέφρωση των ΕΑΥΜ, που έχουν τεράστιο μολυσματικό φορτίο και αυξημένη τοξικότητα, θα έπρεπε να γίνεται σε ειδικές εγκαταστάσεις, μακριά από κατοικημένες περιοχές. Σε πλήρη διάσταση με την κοινή λογική, οι τότε αρμόδιου αποφάσισαν να κατασκευαστεί ο αποτεφρωτήρας στην εγκατάσταση της Φυλής, με κριτήριο τα οικονομικά οφέλη και την εξυπηρέτηση των εργολαβικών συμφερόντων.

Σήμερα, μετά από 20 χρόνια λειτουργίας και ενώ ολοκληρώνεται ο χρόνος ζωής τους, αντί να ξεκινήσουν οι διαδικασίες απομάκρυνσης του αποτεφρωτήρα -στο πλαίσιο του οριστικού κλεισίματος της εγκατάστασης- δρομολογούνται οι διαδικασίες για τη συνέχιση της λειτουργίας του και τις επόμενες δεκαετίες. Στη συνεδρίαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, στις 23/3/2021, αποφασίστηκε να ξεκινήσει διαγωνιστική διαδικασία, που θα περιλαμβάνει τη συντήρηση και λειτουργία της μονάδας για τη χρονική περίοδο 2022-2027και την αναβάθμιση του αποτεφρωτήρα –το αργότερο μέχρι το 2025-, προφανώς για να μπορεί να λειτουργεί και τα επόμενα 25 χρόνια.

Ο ΕΔΣΝΑ γνωρίζει τους σοβαρότατους κινδύνους για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία από τη λειτουργία του αποτεφρωτήρα και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο δε συμπεριέλαβε τη μονάδα αποτέφρωσης στην ενιαία Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΟΕΔΑ Φυλής, που συζητήθηκε πριν από λίγο καιρό. Πρόκειται για ένα απολύτως συνειδητό έγκλημα σε βάρος των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας.

Το Δυτικό μέτωπο καλεί την ΕΕ του ΕΔΣΝΑ να ακυρώσει αμέσως όλες τις ενέργειες για την παραπάνω διαγωνιστική διαδικασία, που προχωρά χέρι – χέρι με το σχέδιο της εκτεταμένης καύσης απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα. Ο αποτεφρωτήρας ΕΥΑΜ πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση από την εγκατάσταση της Φυλής.

Δυτικό Μέτωπο. Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής – Δ. Αθήνας

oxixytafilis.blogspot.com – [email protected] – facebook

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 7052 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES


Back to Top