Τέταρτο

Δυτικό Μέτωπο: Συνοπτικά και επεξεργασμένα τα διαθέσιμα στοιχεία για τα ΑΣΑ της Αττικής


Το Δυτικό Μέτωπο δίνει στη  δημοσιότητα συνοπτικά και επεξεργασμένα τα διαθέσιμα στοιχεία για τα ΑΣΑ της Αττικής,  για τα έτη 2019-2020-2021. Για το 2021, διαθέσιμα ήταν μόνο τα στοιχεία για τα “εισερχόμενα”  στο ΕΜΑΚ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει:τα -πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος- στοιχεία για τα “εξερχόμενα” από το ΕΜΑΚ, δυστυχώς, ο αρμόδιος φορέας (ΕΔΣΝΑ) αποφεύγει συστηματικά να τα δημοσιοποιήσει. Το βασικό συμπέρασμα είναι πως: “παρά τις μεγαλοστομίες του Γιώργου Πατούλη για ανακήρυξη «έτους  ανακύκλωσης» και για τη συγκρότηση «παρατηρητήριου ανακύκλωσης» και παρά τα εκατοντάδες  εκατομμύρια ευρώ που μοιράζει σε ιδιωτικά συμφέροντα μέσω της «προμήθειας ειδών ανακύκλωσης»,  η ανακύκλωση είναι καθηλωμένη σε απίστευτα χαμηλά ποσοστά”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δυτικού Μετώπου:

Πριν λίγες μέρες, ο βουλευτής Κρίτων Αρσένης έδωσε στη δημοσιότητα επίσημα στατιστικά στοιχεία της διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) της Αττικής για τα έτη 2019 – 2020 – 2021, όπως τα χορήγησε ο αρμόδιος φορέας (ΕΔΣΝΑ), μετά την υποβολή αιτήματος κατάθεσης εγγράφων στον υπουργό περιβάλλοντος. Παρεμπιπτόντως, ο ΕΔΣΝΑ έχει σταματήσει να αναρτά στατιστικά στοιχεία στην ιστοσελίδα του από το 2018.

Τα στοιχεία είναι σκόπιμα ελλιπή. Παρ’ όλα αυτά, από την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων, που έκανε το Δυτικό Μέτωπο, αποδεικνύεται πως παρά τις μεγαλοστομίες του Γιώργου Πατούλη για ανακήρυξη «έτους ανακύκλωσης» και για τη συγκρότηση «παρατηρητήριου ανακύκλωσης» και παρά τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που μοιράζει σε ιδιωτικά συμφέροντα μέσω της «προμήθειας ειδών ανακύκλωσης», η ανακύκλωση είναι καθηλωμένη σε απίστευτα χαμηλά ποσοστά.

Τα σύμμεικτα απόβλητα, δηλαδή τα ανάμεικτα απόβλητα του πράσινου κάδου, ξεπερνούν το δυσθεώρητο ποσοστό του 91%, η παντός είδους ανακύκλωση με προδιαλογή (μέσω του μπλε κάδου, των διάφορων ιδιωτικών συστημάτων κ.λπ.) είναι καθηλωμένη στο 5,65% και τα προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα με το ζόρι στο 2,79% (κυρίως πράσινα και μόνο 0,47% τα προδιαλεγμένα οργανικά στον καφέ κάδο). Τα εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν για προμήθεια και διανομή στους δήμους δεκάδων χιλιάδων καφέ κάδων, μαζί με δεκάδες απορριμματοφόρα, έχουν πάει στο βρόντο. Το Δυτικό Μέτωπο έχει στη διάθεσή του καταγγελίες πως τα πιο πολλά απορριμματοφόρα που έχουν μοιραστεί στους δήμους της Αττικής δεν πραγματοποιούν προγράμματα συλλογής προδιαλεγμένων οργανικών, λόγω  έλλειψης προσωπικού, και οι καφέ κάδοι -όταν και όπου τοποθετούνται-  χρησιμοποιούνται ως κοινοί κάδοι σύμμεικτων απορριμμάτων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα στατιστικά στοιχεία του εργοστασίου επεξεργασίας (ΕΜΑΚ), που δείχνουν πως τα «εισερχόμενα» στο ΕΜΑΚ είναι κυρίως σύμμεικτα απορρίμματα (78%) και κλαδέματα (20,2%). Τα προδιαλεγμένα οργανικά του καφέ κάδου δεν ξεπερνούν το 2,8%. Με αυτά τα δεδομένα, η επιπρόσθετη ανακύκλωση και ανάκτηση οργανικών, από τη μηχανική επεξεργασία των σύμμεικτων της Φυλής στο ΕΜΑΚ, είναι τόσο μικρή, που προστιθέμενη στα παραπάνω ποσοστά, αυξάνει ελάχιστα τα τελικά ποσοστά της ανακύκλωσης και ανάκτησης οργανικών. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, σε αντίθεση με τα «εισερχόμενα» στο ΕΜΑΚ, τα «εξερχόμενα» από το ΕΜΑΚ φυλάσσονται σαν επτασφράγιστο μυστικό. Το αποτέλεσμα είναι το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των αστικών αποβλήτων της Αττικής, περίπου το 80-85%, να καταλήγουν για ταφή στο μοναδικό σκουπιδότοπο της Αττικής, δηλαδή στο ΧΥΤΑ Φυλής.

Ο κ. Πατούλης και η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ οφείλουν να δώσουν ακριβή στοιχεία για τα «εξερχόμενα» από το ΕΜΑΚ και πιο συγκεκριμένα:

Τις ποσότητες των υπολειμμάτων του ΕΜΑΚ, που οδηγούνται για ταφή στο ΧΥΤΑ Φυλής.

Τις ποσότητες δευτερογενών καυσίμων (SRF RDF), που οδηγούνται στο ΧΥΤΑ Φυλής για ταφή και αυτές που οδηγούνται για καύση στην τσιμεντοβιομηχνία.

Τις ποσότητες Compost που διατίθενται στην αγορά και αυτές που οδηγούνται στο ΧΥΤΑ Φυλής για εδαφοκάλυψη.

Οι σχετικοί πίνακες εδώ.

Δυτικό Μέτωπο. Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής – Δ. Αθήνας
oxixytafilis.blogspot.com – [email protected] – facebook


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 10169 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

 

Back to Top