tetartopress

Δυτικό Μέτωπο: Το εργοστάσιο Skyplast στα Μέγαρα μετατρέπεται σε εργοστάσιο καύσης απορριμάτων


Ανακοίνωση του Δυτικού Μετώπου με αφορμή την  επικείμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής με θέμα την περιβαλλοντική αδειοδότηση της SKYPLAST IKE  στη θέση «Παππά – Περιβόλι» στο ΒΙ.ΠΑ. – ΒΙΟ.ΠΑ. των Μεγάρων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ένα ακόμα περιβαλλοντικό έγκλημα δρομολογείται στη Δυτική Αττική, επιβεβαιώνοντας ότι η Πολιτεία θεωρεί τους κατοίκους της περιοχής πολίτες β’ κατηγορίας. Πρόκειται για το εργοστάσιο της εταιρείας SKYPLAST IKE  στη θέση «Παππά – Περιβόλι» στο ΒΙ.ΠΑ. – ΒΙΟ.ΠΑ. των Μεγάρων.

Το εργοστάσιο αδειοδοτήθηκε αρχικά το 2017 για τη δραστηριότητα: «αποθήκευση, διαλογή και μηχανική επεξεργασία για ανακύκλωση άχρηστων μεταλλικών και μη μεταλλικών υλικών». Σήμερα με την κατάθεση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) έργου με τίτλο: «Μονάδα ανάκτησης υλικών από μη επικίνδυνα σύμμεικτα ανακυκλώσιμα απόβλητα (ΚΔΑΥ), επεξεργασίας & αποθήκευσης στερεών μη επικινδύνων αποβλήτων και συναποτέφρωσης» ζητά να αδειοδοτηθεί μια εντελώς διαφορετική δραστηριότητα. Η μελέτη αναμένεται να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για να δοθεί γνωμοδότηση και ο εισηγητής τοποθετείται θετικά.

Το Δυτικό Μέτωπο στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης με παρέμβαση του το Νοέμβριο του 2021 ανέδειξε τα κενά, τις αντιφάσεις και τις λαθροχειρίες της μελέτης. Όπως προκύπτει από την ΜΠΕ, η νέα δραστηριότητα :

Δεν έχει καμία σχέση με «ανάκτηση υλικών», αντίθετα εμποδίζει την ανάκτηση τους διότι αντί να μπαίνουν ξανά στην παραγωγή όπως επιτάσσει η λογική της κυκλικής οικονομίας, θα οδηγούνται σε καύση («συναποτέφρωση», όπως την ονομάζουν κομψά).

Από την καύση απορριμμάτων (ιδίως των πλαστικών) δημιουργείται εξαιρετικά τοξική και επικίνδυνη τέφρα η οποία κανονικά θα έπρεπε να οδηγείται σε χώρο ταφής ειδικών αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ). Παρολ’ αυτά η μελέτη την αντιμετωπίζει με «αβάσταχτη ελαφρότητα» θεωρώντας την αδρανές υλικό που μπορεί να εναποτεθεί σε ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ.

Υποβαθμίζεται πλήρως το γεγονός ότι τα απόβλητα του συστήματος ξηρού τύπου επεξεργασίας αέριων ρύπων αποτελούν επικίνδυνα απόβλητα, που χρειάζονται ειδική διαχείριση σε κατάλληλες μονάδες.

Με μεγάλη προχειρότητα αντιμετωπίζεται ο κίνδυνος διαφυγής στην ατμόσφαιρα και διοχέτευσης στη συνέχεια στο έδαφος και τα νερά διοξινών και φουρανίων που είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για την πανίδα, τη χλωρίδα της περιοχής και φυσικά για την υγεία των κατοίκων.

Η επέκταση της δραστηριότητας της  SKYPLAST είναι ένα βήμα στα «μουλωχτά» για την εφαρμογή του νέου Εθνικού Σχεδιασμού (ΕΣΔΑ) και του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ) που πριμοδοτούν ανοικτά την καύση απορριμμάτων σε βάρος της ανακύκλωσης, Ακόμα δεν έχουν τολμήσει να προσδιορίσουν τις συγκεκριμένες θέσεις των εργοστασίων καύσης, καθιστώντας όμως σαφές ότι τουλάχιστον μια από αυτές θα χωροθετηθεί στον συνήθη «απόπατο» του λεκανοπεδίου τη Δυτική Αττική. Τις δραματικές συνέπειες της καύσης στην υγεία και το περιβάλλον τις γνωρίζουμε από τη διεθνή εμπειρία, αλλά και από το Καμάρι της Ελευσίνας και το Βόλο όπου οι τσιμεντοβιομηχανίες ΤΙΤΑΝ και ΑΓΕΤ καίνε απορρίμματα. Ενώ στην Ευρώπη εγκαταλείπουν και μειώνουν τη δυναμικότητα των μονάδων καύσης προς όφελος της ανάκτησης υλικών για ανακύκλωση, εδώ μας παρουσιάζουν την καύση σκουπιδιών ως «λύση» στο δραματικό αδιέξοδο που έχει οδηγηθεί η διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική λόγω των τεράστιων συγκεντρωτικών μονάδων σύμμεικτων που ωφελούν μόνον τα γνωστά μεγαλοεργολαβικά λόμπι και το πολιτικό προσωπικό «της αυλής τους».

Καλούμε τους περιφερειακούς συμβούλους της Αττικής, τους δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Μεγαρέων να καταψηφίσουν την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την επέκταση της δραστηριότητας της SKYPLAST.

Καλούμε τους πολίτες, τους φορείς, τις άλλες συλλογικότητες και τις πολιτικές οργανώσεις, ιδιαίτερα της Δυτικής Αττικής, να μην επιτρέψουμε μια ακόμα πληγή στα Δυτικά.

Δυτικό Μέτωπο. Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής – Δ. Αθήνας
oxixytafilis.blogspot.com – [email protected] – facebook


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Πάτρα: gala όπερας με την Εθνική Λυρική Σκηνή για τα 150 χρόνια του θεάτρου Απόλλων

Πάτρα: gala όπερας με την Εθνική Λυρική Σκηνή για τα 150 χρόνια του θεάτρου Απόλλων

Με αφορμή τη συμπλήρωση τα 150 χρόνια από την πρώτη παράσταση που δόθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, με την όπερα ...
«Λαχτάρα για κεράσια» - Μιούζικαλ για δύο στο Τρένο στο Ρουφ

«Λαχτάρα για κεράσια» – Μιούζικαλ για δύο στο Τρένο στο Ρουφ

Η Τατιάνα Λύγαρη γιορτάζει φέτος τα 25 χρόνια της καλλιτεχνικής πορείας της Αμαξοστοιχίας – Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ με ...
«Έχει φως η σκιά;» σε σκηνοθεσία της Αλεξάνδρας Καζάζου στο θέατρο Θησείον

«Έχει φως η σκιά;» σε σκηνοθεσία της Αλεξάνδρας Καζάζου στο θέατρο Θησείον

«Έχει φως η σκιά; » είναι θεατρική παράσταση της Transatlantic Group -βασισμένη στο έργο του Αlbert Camus «Ο Ξένος»- σε ...
«100 χρόνια Μνήμης από την Μικρασιατική καταστροφή» - Έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών

«100 χρόνια Μνήμης από την Μικρασιατική καταστροφή» – Έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών

Η επετειακή έκθεση «100 χρόνια Μνήμης από τη Μικρασιατική καταστροφή. Πρόσφυγες-Δημιουργοί», που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας, είναι αφιερωμένη στους ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 11053 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top