Τέταρτο
58 Προβολές

Ε.Ι.Ν.Α.: Τελικά λεφτόδεντρα υπάρχουν. Όχι για το ΕΣΥ και τους υγειονομικούς

Advertisement


Ανακοίνωση καταγγελία της Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (Ε.Ι.Ν.Α.) για τη διαχείριση της πανδημίας και των κονδυλίων για την υγεία από την κυβέρνηση και για την επιλογή ενίσχυσης ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων και όχι για το  για το ΕΣΥ και τους υγειονομικούς. Όπως χαρακτηριστικά καταλήγουν:« η κυβέρνηση έχει κάνει τις επιλογές της. Ο συλλογικός αγώνας μας είναι η διέξοδος. Μόνο το ΕΣΥ μπορεί να σώσει το Λαό. Μόνος ο Λαός μπορεί να σώσει το ΕΣΥ».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Δεν υπάρχουν λεφτά για τους ελάχιστους  γιατρούς, αλλά και τους περισσότερους συμβασιούχους υγειονομικούς που προσλήφθηκαν από τον Μάρτη και μετά σε όλη την χώρα, για τις ανάγκες της πανδημίας. Η κυβέρνηση δεν είχε εξασφαλίσει καν χρηματοδοτικό κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αποτέλεσμα να δουλεύουν απλήρωτοι με καθυστερήσεις καταβολής τόσο των τακτικών μηνιαίων αποδοχών, όσο και των εφημεριών. Οκτώ μήνες μετά, οι συνάδελφοι παραμένουν αόρατοι για το Υπουργείο. Στα νοσοκομεία της Αχαΐας μάλιστα, όσοι ελάχιστοι εντάσσονταν σε χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καλούνται τώρα να υπογράψουν νέες τροποποιημένες συμβάσεις και ένταξη σε προγράμματα ΕΣΠΑ. Να θυμίσουμε ότι οι επικουρικοί γιατροί που προσλήφθηκαν στην Αχαΐα για τις ανάγκες της πανδημίας, δεν ξεπερνούν τους 15, οι περισσότεροι εκ των οποίων εργάζονταν ήδη στα νοσοκομεία ως ειδικευόμενοι σε παράταση. Να θυμίσουμε επίσης ότι οι περισσότερες συμβάσεις των νέο-προσλαμβανόμενων επικουρικών είναι πλέον μονοετείς και όχι διετείς. Ούτε τους μισθούς και τις εφημερίες των ελάχιστων- σε σχέση με τις χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις-συμβασιούχων δεν μπορεί να εγγυηθεί η κυβέρνηση. Τολμούσε όμως να εμπαίζει με υποσχέσεις για «μονιμοποίηση όλων».

Advertisement

Δεν υπάρχουν λεφτά για μόνιμες προσλήψεις. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε τη μονιμοποίηση μετά από κρίση μόνο των επικουρικών γιατρών που εργάζονται στις ΜΕΘ. Θυμίζουμε ότι οι συνάδελφοι αυτοί είναι ελάχιστοι πανελλαδικά και οι περισσότεροι εντάσσονται στην υπουργική απόφαση Κικίλια που προβλέπει πρόσληψή τους ως επιλαχόντες της τελευταίας  προκήρυξης του Σεπτέμβρη για τις ΜΕΘ. Για τις ΜΕΘ του Αγίου Ανδρέα και του ΠΓΝΠ, που έχουν διπλασιάσει και τριπλασιάσει τις κλίνες τους για τις ανάγκες της πανδημίας, η υπόσχεση αυτή σημαίνει μηδέν μονιμοποιήσεις στην πράξη! Να θυμίσουμε ότι για όλη την 6η ΥΠΕ, μόνιμες θέσεις ΜΕΘ προκηρύχθηκαν μόνο στον Άγιο Ανδρέα και την Κόρινθο. Με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία οι κενές οργανικές θέσεις στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της περιφέρειας, το ΠΓΝΠ, είναι περισσότερες σε σύγκριση με το 2018:  109 ειδ/νοι και 76 ειδικευμένοι.

Δεν υπάρχουν λεφτά για αύξηση  μισθών. Με «επίδομα Χριστουγέννων» μόνο για όσους «αποδεδειγμένα έχουν ασχοληθεί με τον covid για πάνω από ένα μήνα» επιχειρούν για άλλη μια φορά να κοροϊδέψουν και να διχάσουν τους υγειονομικούς. Ασέβεια για την πλειοψηφία των συναδέλφων που δίνουν τη μάχη υπό αντίξοες συνθήκες και έχουν στερηθεί αθροιστικά πάνω από τέσσερις μισθούς ετησίως την τελευταία Μνημονιακή δεκαετία. Να θυμίσουμε τις υποσχέσεις αυτής και της προηγούμενης κυβέρνησης για ένταξη στα ΒΑΕ. Την υποχρέωση αυτής και της προηγούμενης κυβέρνησης για συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ που προβλέπει επαναφορά του ιατρικού  μισθολογίου στα επίπεδα του 2012.

Advertisement

Υπάρχουν όμως λεφτά για τους ιδιώτες κλινικάρχες που αποζημιώνονται πλέον με διπλάσιο νοσήλιο και για τις απλές κλίνες, όχι μόνο για τις ΜΕΘ, για τους ιδιώτες που θα πάρουν 2.000 ευρώ μηνιαία ακαθάριστα για ένα χρόνο, για την Aegean ,για προσλήψεις αστυνομικών, για τα ΜΜΕ.

Συνάδελφοι, η κυβέρνηση έχει κάνει τις επιλογές της. Ο συλλογικός αγώνας μας είναι η διέξοδος.
Μόνο το ΕΣΥ μπορεί να σώσει το Λαό. Μόνος ο Λαός μπορεί να σώσει το ΕΣΥ.

Advertisement

Advertisement

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

Advertisement

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 6454 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Advertisement

Back to Top