tetartopress

Ecoculture Festival στην Ελευσίνα


Μία από τις βασικές δράσεις παρακαταθήκης του προγράμματός της εγκαινιάζει η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, ενεργοποιώντας ταυτόχρονα την Όαση, το πρώην κάμπινγκ της Ελευσίνας. Το Μυστήριο_50 Ecoculture Festival^, το Πρώτο Φεστιβάλ Οικοπολιτισμού, που διοργανώνεται στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή, είναι μια διήμερη γιορτή που αντλεί τη θεματική της από το περιβάλλον, την οικολογία και τη βιωσιμότητα και περιλαμβάνει εργαστήρια με τη συμμετοχή επιστημόνων, ερευνητών για την ιστορία και τη σύγχρονη πραγματικότητα της Ελευσίνας και των γύρω περιοχών, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και παράλληλες δράσεις, όπως περιπάτους στους συνοικισμούς της πόλης, εργαστήρια για παιδιά, πικ νικ με μουσική από DJs και μπάντες της περιοχής, ξεναγήσεις, ποδηλατικές διαδρομές και γαστρονομικές συναντήσεις. Η είσοδος είναι ελεύθερη με προκράτηση θέσεων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της πρώτης πειραματικής έκδοσης του Ecoculture Festival^, θα πραγματοποιηθεί το Ecoculture Dialogues, ποικίλες και ενδιαφέρουσες συζητήσεις για τη βιώσιμη καινοτομία και την αγροδιατροφή, ενώ για παιδιά 8 έως 14 ετών θα διοργανωθεί το Μυστήριο_46   Αρθρωτοί Κήποι, ένα ευφάνταστο εργαστήριο κηποτεχνίας, που συνδυάζει την καλλιέργεια με τις νέες τεχνολογίες. Ποικίλες παράλληλες δράσεις πλαισιώνουν το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, όπως το 2023 Eleusis Open Farm Days με περισσότερες από 15 φάρμες της περιοχής να υποδέχονται το ευρύ κοινό παρουσιάζοντας τα προϊόντα τους, ποδηλατικές διαδρομές μέσα την πόλη αλλά και στις γραμμές του τρένου (railbiking), προβολή ταινιών και  ντοκιμαντέρ για το περιβάλλον, καθώς και ένα πικ νικ με μουσική από DJs και μπάντες της Ελευσίνας και της γύρω περιοχής.

Επιπλέον, στις 24 Σεπτεμβρίου, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Γεωργίας Μαυραγάνη, θα πραγματοποιηθεί το Μυστήριο_38  Μουσική των σπιτιών, επιτόπιες διαδρομές στον συνοικισμό των Ποντίων της Ελευσίνας με επιλεγμένες μουσικές να διαχέονται στον δημόσιο χώρο μέσα από τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει το Μυστήριο_49    Συμπόσιο #2 – Εύξεινος Πόντος,ένα βιωματικό ταξίδι στις γεύσεις και τα έθιμα του Πόντου με βασικό άξονα την πολιτισμική ανταλλαγή και την ανάδειξη του γαστρονομικού πολιτισμού του τόπου, σε συνεργασίαμε τον Σύλλογο Ποντίων Ελευσίνας «Νέα Τραπεζούντα».

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ:

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου

10:30 – 11:00 Προσέλευση

11:00 – 17:45  Ecoculture Dialogues

Στρογγυλές τράπεζες Διαλόγων στον χώρο της  Όασης, με κεντρικό άξονα τη χαρτογράφηση των κύριων περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών της Ελευσίνας, αλλά και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει. Εκδήλωση ενδιαφέροντος για παρακολούθηση των θεματικών συζητήσεων εδώ.

11:00 – 13:00 Ενότητα Α : Το Περιβάλλον της Ελευσίνας – Μια Χαρτογράφηση

Μέσα από την αναγνώριση των περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών της πόλης, θα επιχειρηθεί η υπογράμμιση των περιβαλλοντικών της προβλημάτων, κυρίως όσων αφορούν στην υπερσυγκέντρωση της βιομηχανικής παραγωγής σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, αλλά και στη διαμόρφωση του δομημένου περιβάλλοντος (περιβαλλοντική υποβάθμιση, επιβάρυνση ποιότητας φυσικών πόρων) και των διαθέσιμων στρατηγικών για τη βελτίωση ή αναστροφή τους.

13:15 – 15:00 Ενότητα B: Περιβάλλον και Υγεία – Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Ελευσίνας IN SITU

Η πρώτη ημερίδα παρουσίασης της δράσης παρακαταθήκης Μυστήριο_7 Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Ελευσίνας IN SITU, στη θέσπιση και λειτουργία της οποίας προχωρά η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών.

16:00 – 17:45 Ενότητα Γ: Αγροδιατροφικός Τομέας – Βιώσιμες Πρακτικές

Η προβολή της Ελευσίνας ως ενός βιώσιμου πολιτισμικού αλλά κι αγροδιατροφικού προορισμού, με ρίζες στον χρόνο και στον χώρο, μέσα από τη γαστρονομική παράδοση της περιοχής.

 

18:00 – 22:00  Eco Culture

18:00 – 19:30 Μουσική των Σπιτιών

Το απόγευμα του Σαββάτου, σε μια διαδρομή στη Συνοικία των Ποντίων της Ελευσίνας, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της σκηνοθέτιδος Γεωργίας Μαυραγάνη, επιλεγμένες “σπιτικές” μουσικές θα ξεχυθούν από τα παράθυρα και τις πόρτες στον δημόσιο χώρο. Δωρεάν είσοδος. Κρατήσεις θέσεων εδώ.

19:30 – 22:00 Μυστήριο_49  Συμπόσιο#2: Εύξεινος Πόντος

Αμέσως μετά την περιπατητική διαδρομή Μουσική των Σπιτιών, πρόκειται να πραγματοποιηθεί  στην κεντρική πλατεία της συνοικίας των Ποντίων της Ελευσίνας ένα εθνοτοπικό γλέντι.

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου

10:30- 11:00 Προσέλευση

11:00 – 15:00: Ecoculture Dialogues

Στρογγυλές τράπεζες Διαλόγων στον χώρο της Όασης. Εκδήλωση ενδιαφέροντος για παρακολούθηση των θεματικών συζητήσεων εδώ.

11:00 – 13:00 Ενότητα Δ: Πολιτισμός – Η Βιώσιμη Διάσταση

Ο κρίσιμος ρόλος του πολιτισμού στην ανάδειξη της βιωσιμότητας και την ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης, μέσα από την παρουσίαση έργων και συνεργειών σχετικής θεματικής

13:15 – 15:00 Ενότητα E: Βιώσιμη Καινοτομία

Μια συζήτηση πάνω στην ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών – απαντήσεων στα ειδικά προβλήματα της περιοχής, με στόχο τη μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.

15:00 – 22:00 Eco Culture

15:00 – 22:00 Πικ νικ στην Όαση

Το κρυμμένο στον αστικό ιστό της Ελευσίνας κάμπινγκ Όαση υποδέχεται μικρούς και μεγάλους, με έναν πικ νικ – ζωντανή απόδειξη των τρόπων ενσωμάτωσης των βιώσιμων πρακτικών στην καθημερινή ζωή. Σε μια γιορτή που θα διαρκέσει μέχρι το βράδυ, οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα έχουν τη δυνατότητα να φέρουν το φαγητό της επιλογής τους και να ακούσουν μουσική από DJs και μπάντες της Ελευσίνας και της γύρω περιοχής

18.30 Ποδηλατική βόλτα

Κατά τη διάρκεια του πικ νικ, διοργανώνεται για όσους το επιθυμούν ποδηλατική βόλτα με αφετηρία το πρώην κάμπινγκ Όαση. Η διαδρομή θα διασχίσει την πόλη της Ελευσίνας, περιλαμβάνοντας τις εκβολές του Σαρανταπόταμου, το παραλιακό μέτωπο και το Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας. Οι συμμετέχοντες στην ποδηλατική βόλτα καλούνται να φέρουν το δικό τους ποδήλατο.

19.00 Εικαστική εγκατάσταση του Κωστή Βελώνη Μυστήριο_22 Στάχυα πέφτουν σε τσιμεντένια δάπεδα στο Παλαιό Ελαιουργείο

Η ποδηλατική βόλτα θα καταλήξει στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα μιας σύντομης ξενάγησης στην in situ γλυπτική εγκατάσταση του διακεκριμένου εικαστικού Κωστή Βελώνη Μυστήριο_22  Στάχυα πέφτουν σε τσιμεντένια δάπεδα.


Παράλληλες δράσεις

Στο πλαίσιο του διημέρου και όχι μόνο, οι κάτοικοι της Ελευσίνας και οι επισκέπτες του Φεστιβάλ μπορούν να λάβουν μέρος σε Παράλληλες Δράσεις για όλες τις ηλικίες, εμπνευσμένες από τη φιλοσοφία και τις θεματικές του.

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου

10:00-18:00 Μυστήριο_46 Αρθρωτοί Κήποι

Εργαστήρια σχεδιασμού και κατασκευής κινητών μονάδων κηποτεμαχίων μεταλαμπαδεύουν και καλλιεργούν την οικολογική συνείδηση στις νεότερες γενιές της Ελευσίνας, συνδέοντας την πανάρχαια πρακτική της καλλιέργειας με τις νέες τεχνολογίες. Κράτηση θέσεων εδώ από τις 15 Σεπτεμβρίου. Τόπος Εργαστηρίων: Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός του ΟΣΕ στην Ελευσίνα

Σάββατο 24 & Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου

17:30-20:30  Τρενοποδηλατάδα (railbiking Tours)

Νέοι φιλικοί προς το περιβάλλον τρόποι μετακίνησης στην  πόλη μέσα από ποδηλατικές διαδρομές πάνω σε ράγες με τουριστικές δρεζίνες (railbikes). Σημείο συνάντησης: Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός του ΟΣΕ στην Ελευσίνα


23 Σεπτεμβρίου – 2 Οκτωβρίου | 2023 Eleusis Open Farm Days

Επιλεγμένα αγροκτήματα από τη πλατφόρμα Open Farm Days, που ειδικεύονται στη βιώσιμη καλλιέργεια και στους εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής, ανοίγουν τις πύλες τους και υποδέχονται επισκέπτες την ανάδειξη της τοπικότητας, της εποχικότητας και της ελαχιστοποίησης του οικολογικού αποτυπώματος της αγροτικής διαδικασίας, ενισχύοντας δυναμικά την οικολογική συνείδηση στη Δυτική Αττική. Δήλωση συμμετοχής από τις 15 Σεπτεμβρίου στην πλατφόρμα του Open Farm εδώ.

Έως 30 Σεπτεμβρίου Έκθεση Μυστήριο_64  Print Your City

Τα εκθέματα από ανακυκλωμένο και εκτυπωμένο πλαστικό που παρήχθησαν στο πρωτοποριακό εργαστήριο Τρισδιάστατης Εκτύπωσης, Κυκλικής Οικονομίας και Ανακύκλωσης, καθώς και η ιστορία πίσω τη δημιουργική πρωτοβουλία μετάβασης από την ανακύκλωση στην τρισδιάστατη εκτύπωση, περιμένουν τους φιλομαθείς, μικρούς και μεγάλους φίλους στον πρόσφατα ανακαινισμένο χώρο του Παλαιού Δημαρχείου Ελευσίνας. Πληροφορίες για τις ώρες λειτουργίας εδώ.

Για το Αναλυτικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ: 2023eleusis.eu


Πληροφορίες

Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου

Είσοδος ελεύθερη  (Σε ορισμένες δράσεις απαραίτητη η προκράτηση θέσεων)

Όαση πρώην κάμπινγκ, Φιλικής Εταιρείας και Κρήτης, Ελευσίνα | Οδηγίες πρόσβασης μέσω Google map

Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός  Αγαθού 42, Ελευσίνα | Οδηγίες πρόσβασης μέσω Google map

Σύλλογος Ποντίων Ελευσίνας «Νέα Τραπεζούντα» Ευκλείδη και Φιλικής, Ελευσίνα | Οδηγίες πρόσβασης μέσω Google map

Παλαιό Δημαρχείο Νικολαΐδου & Βασ. Λάσκου, Ελευσίνα | Οδηγίες πρόσβασης μέσω Google map

Δωρεάν μετακίνηση για το κοινό | Κρατήσεις θέσεων από 19/09 εδώ | Σημείο συνάντησης: Παλιό Αμαξοστάσιο Ο.ΣΥ. (Ερμού & Πειραιώς)

Photo 1: Νεοκλής Μαντάς  | Photo 2: Railbikinggreece

2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης: 2023eleusis.eu | facebook | instagram youtube | E-mail: [email protected]

Πρόσβαση στην Ελευσίνα:

Μόλις 21χλμ από το κέντρο της Αθήνας, μια από τις σημαντικότερες ιερές πόλεις της αρχαιότητας, η πόλη των Ελευσίνιων Μυστηρίων και γενέτειρα του Αισχύλου, η Ελευσίνα αποτελεί την τέταρτη κατά σειρά Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, που φιλοξενείται στην Ελλάδα. Η πρόσβαση σε αυτή μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:

Με αυτοκίνητο ή μηχανή μέσω της Αττικής Οδού ή από τη Λεωφόρο Αθηνών, σε μόλις 25 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας.

Με λεωφορείο (γραμμές 845 και 871 από Πειραιά, 876 από τον σταθμό “Αγ. Μαρίνα” του μετρό και 878 από Αχαρνές).

Με προαστιακό (στάση “Μαγούλα” και στη συνέχεια, με το λεωφορείο 863).

Με ΚΤΕΛ (γραμμή Μέγαρα – Νέα Πέραμος – Ελευσίνα, με αφετηρία την πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο).


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Διονύσης Π. Σιμόπουλος «Ο ουρανός της Ελλάδας: Φθινόπωρο»

Διονύσης Π. Σιμόπουλος «Ο ουρανός της Ελλάδας: Φθινόπωρο»

Μια εισαγωγή στις βασικές έννοιες της αστρονομίας, μια ματιά στον ουρανό με ξεναγό τον Διονύση Σιμόπουλο. Το τελευταίο μέρος της ...
Νέο lyric video από τους “Hand of Fate”

Νέο lyric video από τους “Hand of Fate”

Οι “Hand of Fate” δημιουργήθηκαν το Δεκέμβριο του 2014. Η σύσταση του γκρουπ έγινε σχεδόν μοιραία, αφού στην αρχική ύπαρξη ...
"So Hard to Stay Sober" - Νέο single και βίντεο του Gadless

“So Hard to Stay Sober” – Νέο single και βίντεο του Gadless

Το "So Hard to Stay Sober" είναι το νέο single και βίντεο του Gadless που κυκλοφόρησε ψηφιακά στις 30 Σεπτεμβρίου ...
Η Μικρή Άρκτος παρουσιάζει το αντιπολεμικό τραγούδι «Μπάρμπαρα»

Η Μικρή Άρκτος παρουσιάζει το αντιπολεμικό τραγούδι «Μπάρμπαρα»

Η Μικρή Άρκτος παρουσιάζει το αντιπολεμικό τραγούδι «Μπάρμπαρα» σε ερμηνεία Απόστολου Κίτσου, μουσική Μιχάλη Καλογεράκη, στο βίντεο πρωταγωνιστεί η Εύη ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 10933 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top