tetartopress

Εις λεύκωμα Σμυρναίας – Συναυλία στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός

Αθηναϊκή Μαντολινάτα «Νικόλαος Λάβδας»


Η Αθηναϊκή Μαντολινάτα «Νικόλαος Λάβδας» συμπράττει με τη Χορωδία Εκπαιδευτικών Μουσικής Περιφέρειας Αττικής “Choremus” σε ένα πρόγραμμα – φόρο τιμής στους Μικρασιάτες συντελεστές της ιστορικής Αθηναϊκής Μανδολινάτας με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, την Κυριακή 13 Νοεμβρίου στις 20.00, στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός.

Μέσα από την έρευνα στο αρχείο της Ορχήστρας, πρόσφατα αναδύθηκε ένα ξεχωριστό τεκμήριο: ένα δημοσίευμα-ανταπόκριση από τησυναυλία της ορχήστρας και της χορωδίας της το 1926, λίγα μόλις χρόνια μετά από την Μικρασιατική καταστροφή, στο παιδικό νοσοκομείο Βούλας, στην οποία ερμήνευσαν μεταξύ άλλων το τραγούδι του Τιμόθεου Ξανθόπουλου «Ανάμνησις της Σμύρνης», προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στους παρευρισκομένους.

Με στόχο να μεταφέρει εικόνες «απ’ το παραθύρι» εκείνης της εποχής, η Αθηναϊκή Μαντολινάτα «Νικόλαος Λάβδας», συμπράττοντας με την χορωδία “Choremus”, παρουσιάζει ορχηστρικά και χορωδιακά έργα των Γ. Κωνσταντινίδη, Τ. Ξανθόπουλου, Σπ. Σαμάρα, Δ. Λαυράγκα, Ν. Λάβδα και σε πρώτη εκτέλεση το έργο του Γιώργου Κυριακάκη «Στα σύρματα», ανάθεση της Αθηναϊκής Μαντολινάτας στον διακεκριμένο συνθέτη, βασισμένο στην αστική μικρασιατική μουσική παράδοση σε δυναμικό διάλογο με τις σύγχρονες μουσικές τάσεις.

Το μουσικό μέρος διανθίζεται με κείμενα της εποχής που επέλεξαν και αφηγούνται οι ηθοποιοί Βίβιαν Κοντομάρη και Δημήτρης Καραβιώτης.

 

Συντελεστές

 

Αθηναϊκή Μαντολινάτα «Νικόλαος Λάβδας»

Χορωδία Εκπαιδευτικών Μουσικής Περιφέρειας Αττικής “Choremus”

Μουσική διεύθυνση: Φαίδρα Γιαννέλου

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Γιώργος Γουμενάκης

Αφήγηση-Επιλογή κειμένων: Βίβιαν Κοντομάρη, Δημήτρης Καραβιώτης

Μεταγραφές-ενορχηστρώσεις: Γιώργος Θεοδωρόπουλος

Choremus


Πληροφορίες

 

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022, ώρα 20.00

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ (γενική είσοδος),  10 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, ΑμεΑ)

Προπώληση εισιτηρίων: ticketservices.gr | Ταμείο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα | Τηλεφωνικά: 2107234567

Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός» Πλατεία Καρύτση 8, Αθήνα | Στάση μετρό: Πανεπιστήμιο | Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2103221917 | Οδηγίες πρόσβασης μέσω Google map

 

Αθηναϊκή Μαντολινάτα «Νικόλαος Λάβδας»

 

Η Αθηναϊκή Μαντολινάτα «Νικόλαος Λάβδας» έχει συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Κιθάρας Λουτρακίου – All that Guitar, στο Φεστιβάλ Πειραιά και Αργοσαρωνικού “Συμφωνία” στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στο Φεστιβάλ “Αντανάκλασις” στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρου Μυκόνου, στο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας, στις Γιορτές Ρόκκας, ενώ εμφανιζόταν τακτικά ως ορχήστρα in residence στην αίθουσα του Φ.Σ ”Παρνασσός”.

Το 2013, σε συνεργασία με την Ιταλική Orchestra di mandolini e chitarre “Citta di Brescia”, υπό τη διεύθυνση του Ιταλού μαέστρου και συνθέτη Claudio Mandonico, ηχογράφησε το διπλό cd με τίτλο “Ελληνική Ραψωδία”, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του μαντολινίστα Ugo Orlandi και του μαντολινίστα Γιώργου Γουμενάκη, το οποίο κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2016 ως ένα αφιέρωμα-φόρος τιμής στην “Αθηναϊκή Μανδολινάτα” και το μαέστρο της Ν. Λάβδα. Το CD περιλαμβάνει επιλεγμένα έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών εμπνευσμένα από ελληνικά θέματα.

Η μαντολινάτα δημιουργήθηκε με στόχο τόσο τη διάδοση της ιστορικής κληρονομιάς των πρωτότυπων έργων Ελλήνων και ξένων συνθετών για μαντολίνο και ορχήστρα νυκτών εγχόρδων, όσο και την ενθάρρυνση και προβολή της σύγχρονης δημιουργίας.

Διοργανώνει σε συνεργασία με τον διεθνούς φήμης σολίστ μαντολίνου και καθηγητή Ugo Orlandi σεμινάρια μαντολίνου, δίνοντας κίνητρο για μια συστηματική και ολοκληρωμένη σπουδή, ενώ στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της δραστηριότητας, διοργανώνει επισκέψεις σε ωδεία, δημοτικά σχολεία και γυμνάσια στην Αττική και την περιφέρεια παρουσιάζοντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Φέρτε μου 1 μαντολίνο», μια μουσικοπαιδαγωγική πρωτοβουλία για τη γνωριμία παιδιών 8 έως 12 ετών με το μαντολίνο, την οικογένεια των νυκτών εγχόρδων και την ιστορία τους.

 

Χορωδία Εκπαιδευτικών Μουσικής Περιφέρειας Αττικής “Choremus”

 

Η Χορωδία Εκπαιδευτικών Μουσικής “Choremus” ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2016. Σκοπός της χορωδίας είναι η συστηματική καλλιέργεια της φωνής των μελών της, ο εμπλουτισμός του ρεπερτορίου της και η συμμετοχή της στα μουσικά δρώμενα .

Ήδη μετράει πολλές συμμετοχές σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις, με πιο πρόσφατη τη συμμετοχή της 6o Φεστιβάλ Νικαιώτικου Χορωδιακού Τραγουδιού (Ιούνιος 2022) καθώς και στο Λουτράκι (Σεπτέμβριος 2021) στην πρώτη παγκόσμια εκτέλεση του συμφωνικού έργου “η Μάχη της Περαχώρας” μαζί με τη φιλαρμονική Λουτρακίου. Τη χορωδία διευθύνει η Φαίδρα Γιαννέλου.

 

Φαίδρα Γιαννέλου, μουσική διεύθυνση

 

Η μαέστρος Φαίδρα Γιαννέλου γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι απόφοιτος του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης. Είναι αριστούχος απόφοιτος του Προπτυχιακού αλλά και του Μεταπτυχιακού προγράμματος στην κατεύθυνση “Διεύθυνση Ορχήστρας” του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, με υπεύθυνο καθηγητή τον Μίλτο Λογιάδη.

Τον Ιανουάριο του 2012 ανακηρύχθηκε Υποψήφια Διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Έχει συνεργαστεί με συμφωνικές ορχήστρες στην Αμερική, και σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Έχει επίσης διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τη Συμφωνική Ορχήστρα και την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της Ε.Ρ.Τ., την Ορχήστρα των Χρωμάτων, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, την Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Πάτρας, τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ηρακλείου Κρήτης καθώς και το σύνολο σύγχρονης μουσικής Kyklos Ensemble.

Τον Αύγουστο του 2017 συνεργάστηκε με την Sistema Europe Youth Orchestra, διευθύνοντάς την στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, ενώ για τη χρονιά 2017-2018 υπήρξε καλλιτεχνική διευθύντρια της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του El Sistema Greece. Ακόμα, δραστηριοποιείται ως μαέστρος στη Χορωδία Αποφοίτων Μουσικού Σχολείου Παλλήνης και τη Χορωδία Εκπαιδευτικών Μουσικής Περιφέρειας Αττικής “Choremus”.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Φορμίκουλα

To νέο Θαλάσσιο Πάρκο στο Ιόνιο και η προστασία της νησίδας Φορμίκουλα

Η ανακήρυξη δύο νέων εκτεταμένων θαλάσσιων πάρκων αναμένεται, ως δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης με αφορμή το 9ο Διεθνές Συνέδριο για ...
Πάτρα: Κάλεσμα Εργατικών Συλλογικοτήτων στην Απεργία 17 Απρίλη

Πάτρα: Κάλεσμα Εργατικών Συλλογικοτήτων στην Απεργία 17 Απρίλη

Το Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση – Παράρτημα Πάτρας (LABour Πάτρας) και η Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών Πάτρας καλούν ...
Σώστε τις ελληνικές θάλασσες

Σώστε τις ελληνικές θάλασσες

Σε συγκέντρωση για την υπεράσπιση των Θαλασσών στο Παγκόσμιο Συνέδριο για τους Ωκεανούς την Τρίτη 16 Απριλίου στις 17:00 καλεί ...
Πάτρα: Η σημασία των λεκανών απορροής ποταμών - Εκδήλωση της ΟΙΚΙΠΑ

Πάτρα: Η σημασία των λεκανών απορροής ποταμών – Εκδήλωση της ΟΙΚΙΠΑ

Τη σημασία των λεκανών απορροής και την ανάγκη σεβασμού τους, για τη διατήρηση σε καλή ποιοτική και ποσοτική κατάσταση των ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13868 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top