Εκδήλωση με θέμα «Ελεύθερα ποτάμια – Αντιπλημμυρικά έργα»
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποταμών(24/9/2023), η Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, διοργανώνει Παρασκευή 6/10, ώρα 18:00, στο άλσος του Νηρέα στη Ραφήνα: Εκδήλωση Συζήτηση με θέμα “Ελεύθερα ποτάμια-Αντιπλημμυρικά έργα” και ομιλητές τους :
– Φοίβο Μουχλιανίτη, διδάκτορα του τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ και συνεργάτη Dam Removal Europe
– Δημήτρη Θεοδοσόπουλο, αγρονόμο-τοπογράφο μηχαανικό, από την ομάδα Γεωμυθυική και το σύλλογο ΡΟΗ-Πολίτες υπέρ των Ρεμάτων
Όπως αναλυτικά αναφέρεται στο κάλεσμα:
Οι πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία αποκάλυψαν για μία ακόμα φορά, με τον πιο τραγικό τρόπο, την ανεπάρκεια της πολιτείας να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στις μεσογειακές χώρες, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα, αποτέλεσμα τόσο της κλιματικής αλλαγής που προκαλεί μεγάλες περιόδους ξηρασίας και πιο ραγδαίες βροχοπτώσεις, όσο και του βιασμού και της λεηλασίας της φύσης, των βουνών και των ποταμών μας. Περιοχές όπου είχαν γίνει αντιπλημμυρικά έργα, φράγματα και άλλες τεχνικές παρεμβάσεις, μετατράπηκαν σε λίμνες. Όλες οι υποδομές και ολόκληρα χωριά καταστράφηκαν, χιλιάδες ζωές χάθηκαν…
Είναι φανερό ότι η όποια προσπάθεια να αντιμετωπίσεις αυτή τη νέα κατάσταση, συνεχίζοντας και εντείνοντας αυτές τις “αφύσικες” εργολαβικές παρεμβάσεις, το μόνο αποτέλεσμα που μπορεί να φέρει είναι να επιταχύνει την κλιματική και την ανθρώπινη κατάρρευση. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και πολλά χρόνια έχει εκδώσει σχετικές οδηγίες για τα νερά και τις πλημμύρες, προκειμένου να αποφευχθεί η πλήρης κλιματική κατάρρευση, που θα έχει τρομακτικές επιπτώσεις, μεταξύ άλλων και στις οικονομίες.
Στη Ραφήνα ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού αγωνίζεται να σώσει το ποτάμι και την πόλη του από μία τέτοια εξέλιξη, αποτέλεσμα ενός έργου που θα διευθετήσει(εγκιβωτίσει) 17χιλιόμετρα του ποταμού. Το κίνημα για τη διάσωση του ποταμού προτείνει τη διαχείρισή του με “Λύσεις βασισμένες στη Φύση” (NbS).
Ο Φοίβος Μουχλιανίτης και ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος θα μιλήσουν για την αναγκαιότητα και την υποχρέωση επαναφυσικοποίησης (renaturalization) των ποταμών της Ευρώπης, για τους λόγους που τα αντιπλημμυρικά έργα δεν ανταποκρίθηκαν στις πλημμύρες και για την περίπτωση του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας και του προγραμματιζόμενου έργου