Τέταρτο

60 Προβολές

Εκδήλωση – συζήτηση: “Η Κατάληψη ως πράξη κοινωνικού μετασχηματισμού – τα όρια και η υπέρβασή τους”Παρασκευή 17 Γενάρη στις 19:00, TRISE (Κολοκοτρώνη 31, Σύνταγμα).

Εισηγητές-τριες από: “Ρόζα Νέρα” (Χανιά), “ΒΙΟ.ΜΕ. Συνεργατική” (Θεσσαλονίκη), “Πάτμου και Καραβία” (Πατήσια)

Διοργάνωση: Αυτενέργεια – πολιτική συλλογικότητα

Η κατάληψη είτε απλών κτηρίων είτε ολόκληρων περιοχών γης αποτελεί μία κοινωνική πρακτική δεκαετιών διεθνώς. Άλλοτε ως ένα πρόσκαιρο μέσο αγώνα και πίεσης, άλλοτε ως μία δημιουργία μόνιμων αυτόνομων ζωνών προς υπεράσπιση (όπως το γαλλικό παράδειγμα της ZAD). Η συμβολή τους στον μετασχηματισμό της κοινωνίας αποδεικνύεται συχνά σημαντική, ιδίως σε περιπτώσεις όπου δεν λειτουργούν ως αυτοσκοπός κάποιας ιδεολογικής ηγεμονίας αλλά μετασχηματίζουν το εδώ και τώρα ολόκληρων των γειτονιών όπου βρίσκονται. Προτάσσοντας και προεικονίζοντας έναν άλλο τρόπο κοινωνικής οργάνωσης, αναδημιουργούν τον δημόσιο χώρο και αλλάζουν την αρχιτεκτονική των πόλεων. Στο εξωτερικό, παράλληλα, παρατηρούμε τις περιπτώσεις εκείνες όπου, μακροχρόνια κατειλημμένα εδάφη, κερδίζουν νομικά τον αγώνα διεκδίκησής τους από το κράτος και το κεφάλαιο.

Ποια είναι η αξία μιας κατάληψης; Ποια είναι τα όρια και οι προοπτικές αυτού του ιστορικού και πολύτιμου μέσου αγώνα ειδικά μέσα στο σύγχρονο περιβάλλον της εντεινόμενης καταστολής και της γραφειοκρατικοποίησης κάθε πτυχής της ζωής; Πώς μπορούν να υπερβούν τον ρόλο που συχνά τους αποδίδεται ως κλειστές “νησίδες ελευθερίας” και να αφορούν ευρύτερα κοινωνικά κομμάτια; Μπορούν οι κατειλημμένοι χώροι να μετατραπούν σε χώρους που τίθενται υπό τον ευρύτερο κοινωνικό έλεγχο πέρα από το κράτος και το κεφάλαιο; Μπορούν να παράξουν αυτόνομες τοπικές δομές αμεσοδημοκρατικής συναπόφασης;

Θα έχουμε τη χαρά να συζητήσουμε για όλα αυτά μαζί με ανθρώπους που συμμετέχουν σε εγχώρια και διαφορετικά μεταξύ τους εγχειρήματα καταλήψεων, τα οποία βρίσκονται εκ νέου υπό την κατασταλτική απειλή, αυτή τη φορά του δόγματος “νόμος και τάξη”.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 5372 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top