tetartopress

Εκστρατεία Monachus στη Μεσόγειο


Φέτος και για πρώτη φορά οι Sea Shepherd Ελλάδος και οι Sea Shepherd Ιταλίας, ενώνουν τις δυνάμεις τους και ξεκινάνε από κοινού την Εκστρατεία Monachus Defense, για την προστασία της Μεσογειακής φώκιας, Monachus monachus. Η καμπάνια ξεκίνησε στην Ελλάδα και σύντομα ακολουθεί και η Ιταλία.

Η εκστρατεία στην Ελλάδα, έχει ως στόχο να βοηθήσει τις τοπικές αρχές (θεσμικούς φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις ) στη συντονισμένη προσπάθεια που καταβάλλεται εδώ και χρόνια για την προστασία της Μεσογειακής Φώκιας Monachus monachus, στη μεγαλύτερη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή στην Μεσόγειο, το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου στις Βόρειες Σποράδες.

Το πάρκο έχει έκταση περίπου 3.000 km2 και περιλαμβάνει το νησί της Αλοννήσου, θαλάσσια τμήματα της Σκιάθου και της Σκοπέλου, 6 μικρότερα νησιά (Περιστέρα, Κυρά Παναγιά, Ψαθούρα, Πιπέρι, Σκάντζουρα και Γιούρα), και πάνω από 25 άλλες μικρές νήσους και τα γύρω ύδατα.

Η υψηλή βιοποικιλότητα της περιοχής είναι μοναδική και πολλά από τα είδη που ζουν στο θαλάσσιο πάρκο είναι σπάνια και προστατεύονται. Η Μεσογειακή φώκια, η οποία μέχρι πρόσφατα αποτελούσε κρίσιμα απειλούμενο είδος, έχει
πλέον χαρακτηριστεί ως απειλούμενο είδος και σχεδόν ο μισός εναπομείναν πληθυσμός της βρίσκεται σε ελληνικά ύδατα. Το νησί Πιπέρι, στο Εθνικό Πάρκο Αλοννήσου, αποτελεί τον πυρήνα του Θαλάσσιου Πάρκου, και μία από τις ελάχιστές ”No take” zones στην Ελλάδα, όπου απαγορεύεται η προσέγγιση και διέλευση σε ακτίνα 3ν.μ. από τις ακτές του.

Οι Sea Shepherd Global θα παρακολουθούν την περιοχή για όλες τις απειλές που υπάρχουν, ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην παράνομη αλιεία (κυρίως με ψαροτούφεκο), την πλεύση σκαφών σε απαγορευμένα σημεία της περιοχής (με δραστηριότητες που προκαλούν διαταραχή των οικοσυστημάτων) και την υποβάθμιση του θαλάσσιου φυτού Ποσειδωνία.

Οι Sea Shepherd Global θα συνεργαστούν με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σποράδων, τις Λιμενικές αρχές και άλλους τοπικούς παράγοντες και οργανώσεις.

Το ΜV Emanuel Bronner δωρίθηκε στους Sea Shepherd Global από τον Dr. Bronner το 2017, και έχει χρησιμοποιηθεί από τους Sea Shepherd Γερμανίας σε εκστρατείες στη Βαλτική Θάλασσα. Η πιο επιτυχημένη του χρονιά ήταν το 2021, όταν πάνω από 400 θαλάσσια ζώα απελευθερώθηκαν από παράνομο αλιευτικό εξοπλισμό.

Ο στόλος των Sea Shepherd Global αποτελείται από 7 μεγάλα σκάφη, καθώς και από έναν αριθμό μικρότερων σκαφών. Είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός στόλος στον κόσμο που λαμβάνει διεθνείς δράσεις για την προστασία του ωκεανού. Οι Sea Shepherd χρηματοδοτούνται απόδωρεές ιδιωτικών φορέων, των οποίων η υποστήριξη κρατά τα πλοία τους σε συνεχή δράση στη θάλασσα.

Η εκστρατεία Monachus Defense Campaign στην Αλόννησο χρηματοδοτείται αποκλειστικά και μόνο από τον Dr.Bronner, που δώρισε και το πλοίο, και δωρεές ιδιωτών.To Emanuel Bronner στο Πατητήρι Αλοννήσου

Sea Shepherd: www.seashepherd.gr | facebook | instagram | [email protected]


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Πάτρα: Έκθεση με μικρογλυπτά του Δημήτρη Κοροβέση στο Πολύεδρο

Πάτρα: Έκθεση με μικρογλυπτά του Δημήτρη Κοροβέση στο Πολύεδρο

Έκθεση με μικρο γλυπτά του εικαστικού Δημήτρη Κοροβέση εγκαινιάζεται την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου στις 8 το βράδυ, στο Πολύεδρο (Κανακάρη ...
Βυσσινόκηπος του Άντον Τσέχοφ «Κωμωδία σε 4 πράξεις» στο Θέατρο Θησείον

Βυσσινόκηπος του Άντον Τσέχοφ «Κωμωδία σε 4 πράξεις» στο Θέατρο Θησείον

Βυσσινόκηπος του Άντον Τσέχοφ «Κωμωδία σε 4 πράξεις» από 11 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Θησείον. Σκηνοθετεί η Δέσποινα Ντορίνα Ρεμεδιάκη Μια ...
«Δάφνη» της Rafaella Marcus - Ένα αστικό δράμα με έμφυλες αποτυπώσεις

«Δάφνη» της Rafaella Marcus – Ένα αστικό δράμα με έμφυλες αποτυπώσεις

Η Pamela Demory στο βιβλίο της Queer/Adaptation: An Introduction, παρατηρεί «Το να κάνεις κάτι queer σημαίνει να το κάνεις περίεργο ...
“Ω! Christmas Three!” από τη θεατρική ομάδα Τικ Τακ Ντο

“Ω! Christmas Three!” από τη θεατρική ομάδα Τικ Τακ Ντο

Η Θεατρική Ομάδα Τικ Τακ Ντο παρουσιάζει τη Χριστουγεννιάτικη μουσικοθεατρική παράσταση: “Ω! Christmas Three!” Ο Άγιος Βασίλης μόλις έχει μοιράσει ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13631 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top