tetartopress

Έκθεση έργων Δημήτρη Βούρτση στο Mosaic στην Πάτρα

Τα πορτραίτα του Καρνάβαλου της Πάτρας- Μια ιστορική διαδρομή του Δημήτρη Βούρτση

Τα πορτραίτα του Καρνάβαλου της Πάτρας- Μια ιστορική διαδρομή του Δημήτρη Βούρτση


Πόσα πρόσωπα μπορεί να έχει ένας βασιλιάς; Πολλά, όταν μιλάμε για τον Βασιλιά Καρνάβαλο, αυτόν που κάθε χρόνο παραδίδεται στην πυρά για να ξαναγεννηθεί την επόμενη.

Από φακίρης και Διόνυσος, έως πιερότος και κλόουν, ο Καρνάβαλος, κάθε χρονιά μεταμφιέζεται και αυτός, για να συνοδεύει τους χιλιάδεςακολούθους  του στις παρελάσεις.

Και ποιος είναι ο πλέον κατάλληλος για να αποτυπώσει τις διάφορες μορφές του, από τον Δημήτρη Βούρτση, έναν από τους μεγαλύτερους καρναβαλικούς καλλιτέχνες, ο οποίος από την Τρίτη  21 Φεβρουαρίου  έως την Παρασκευή 10 Μαρτίου, στο χώρο του Mosaic Hub (Ερμού 112, Μαρκάτο, Πάτρα), θα παρουσιάζει την έκθεση του με τίτλο «Τα πορτραίτα του Καρνάβαλου της Πάτρας- Μια ιστορική διαδρομή του Δημήτρη Βούρτση».

Όπως υποδηλώνει και ο υπότιτλος της έκθεσης, πρόκειται για πορτρέτα του Καρνάβαλου ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1950 και φτάνοντας μέχρι και αυτή  του 2000. Ο Δημήτρης Βούρτσης, με τη δική του τεχνοτροπία, αποτύπωσε τις διαφορετικές μορφές του Καρνάβαλου σε καμβά, δημιουργώντας έτσι ένα καρναβαλικό ημερολόγιο.

Αποτυπώνοντας τόσο τις δικές του δημιουργίες, όσο και τις δημιουργίες άλλων, αλλά και ψάχνοντας φωτογραφίες παλαιότερων χρόνων,  ο Δημήτρης Βούρτσης, δίνει παράλληλα την ευκαιρία σε όλους να παρατηρήσουν την εξέλιξη και τις αλλαγές που επήλθαν με τα χρόνια στον Καρνάβαλο.

Συνολικά θα εκτεθούν 60 διαφορετικά πορτρέτα του Καρνάβαλου, διαστάσεων 40×40 και χωρισμένα ανά δεκαετία.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή από τη Τρίτη  21 Φεβρουαρίου ενώ η εκδήλωση για το opening, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22  Φεβρουαρίου  και ώρα 19:30 το απόγευμα στο χώρο Mosaic Hub, παρουσία του Δημήτρη Βούρτση. Η  έκθεση θα είναι επισκέψιμη Δευτέρα – Παρασκευή: 16:00 – 20:00.

 

Βούρτσης Δημήτρης

 

Ο Δημήτρης Βούρτσης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1947. Από νεαρή ηλικία ασχολείται με τις εικαστικές τέχνες, αρχικά ως επιγραφοποιός, έπειτα ως διακοσμητής και αγιογράφος. Το 1964 μαθητεύει στο χώρο καρναβαλικών κατασκευών με δάσκαλο τον Γρηγόρη Παπαθεοδώρου, και έκτοτε δημιουργεί καρναβαλικά άρματα και άλλα στοιχεία για το Πατρινό Καρναβάλι (και όχι μόνο). Το 1970 γίνεται μέλος του συνεργείου αποκατάστασης (εσωτερική διακόσμηση) του Δημοτικού Θεάτρου Πατρών «Απόλλων» (έργο του Τσίλλερ).

Το 1978 αναλαμβάνει για πρώτη φορά την κατασκευή του άρματος του Βασιλιά Καρνάβαλου για το Πατρινό Καρναβάλι, και συνεχίζει μέχρι και το 1987, οπότε και ύστερα από πρότασή του συγκροτείται το Καρναβαλικό Συνεργείο του Δήμου Πατρών.

Το 1990 δημιουργεί το προσωπικό του εργαστήριο γλυπτικής, ζωγραφικής, καλλιτεχνικών κατασκευών σε προάστιο της Πάτρας. Το 1991 αναλαμβάνει την κατασκευή των γλυπτών για την τελετή έναρξης των Μεσογειακών Αγώνων στην Αθήνα. Στα πλαίσια του θεσμού “Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2006” και με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός Καρναβαλικού Μουσείου στην Πάτρα, συλλαμβάνει την ιδέα για μια έκθεση αντιγράφων των αρμάτων του Βασιλιά Καρνάβαλου από το 1960 ως το 1990.

Έχει πραγματοποιήσει τέσσερις προσωπικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους καλλιτέχνες ―Θ. Στεφόπουλο, Γ. Παπαθεοδώρου, Γ. Μπογδανοπουλο― και δίπλα του έχουν μαθητεύσει πολλοί νέοι. Έργα του βρίσκονται σε ατομικές συλλογές και στο Δημοτικό Μέγαρο Πατρών.

Ατομικές Εκθέσεις:

1990: «Φλεγόμενος Καρνάβαλος», Χώρος Σύγχρονης Τέχνης ‘Επίκεντρο’, Πάτρα

-ένα είδος δρώμενου και καρναβαλικής παρουσίασης σε συνδυασμό με στοιχεία φολκλόρ-

2002: «Πυριγενής Μεθύων», συνοικία Αγ. Αικατερίνης, Πάτρα

-έκθεση ζωγραφικής σε παραδοσιακή λαϊκή συνοικία της Πάτρας –

2006: «Ό,τι δεν κάηκε…», ‘Σταφιδαποθήκες Μπάρι’, Πάτρα

-αναδρομική έκθεση κατασκευών-μικρογραφίες των αρμάτων του Βασιλιά Καρνάβαλου από το 1960 ως το 1988, στα πλαίσια του θεσμού ‘Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2006’-

2009: «Παν…άγια Ηδονή», πολυχώρος Ποικίλη Στοά, Πάτρα

-έκθεση ζωγραφικής, αναφορά στη σύνδεση της διονυσιακής λατρείας και του πατρινού καρναβαλιού-

Ακόμα έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Πάτρα.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Ανακάλυψε το πλήρες πρόγραμμα του Athens Music Week

Ανακάλυψε το πλήρες πρόγραμμα του Athens Music Week

4 μέρες, 4 venues, 40 καλλιτέχνες και 160 ομιλητές από 26 χώρες. Το μοναδικό γεγονός στην Ελλάδα που ενώνει το ...
«Μουσικός Μάιος» από τη Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών

«Μουσικός Μάιος» από τη Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών

Τον 27ο χρόνο διανύει ο θεσμός «Μουσικός Μάιος», ο οποίος ξεκινά την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024, σταθερά στις 9 μ.μ ...
Corine Pelluchon «Ο Διαφωτισμός στην εποχή του εμβίου»

Corine Pelluchon «Ο Διαφωτισμός στην εποχή του εμβίου»

Υπάρχει τρόπος να υπερασπιστούμε τον Διαφωτισμό σήμερα; Το χειραφετικό του ιδεώδες διατηρεί ακόμη κάποιο νόημα; Όταν βρισκόμαστε μπροστά στην αφύπνιση ...
Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ «Η Αληθινή ζωή του Σεμπάστιαν Νάιτ»

Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ «Η Αληθινή ζωή του Σεμπάστιαν Νάιτ»

Η Αληθινή ζωή του Σεμπάστιαν Νάιτ είναι μια διεστραμμένα μαγική λογοτεχνική αστυνομική ιστορία – ευφυής, περίπλοκη, με συναρπαστική κορύφωση– για ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13902 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top