tetartopress

Έκθεση φωτογραφίας για τα 60 χρόνια του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς


Έκθεση φωτογραφίας με σκοπό να τιμήσει και να προβάλει την επέτειο των 60 χρόνων από την ίδρυση του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς διοργανώνει ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.). Η έκθεση επιχειρεί να αναδείξει τη σπουδαιότητα και να τονίσει την ανάγκη προστασίας ενός τόπου με μοναδική φυσική, ιστορική και πολιτισμική αξία.

Ο προστατευόμενος αίγαγρος, οι κορυφές των Λευκών Ορέων, η μοναδική βιοποικιλότητα, η ζωή στο φαράγγι, η Αγία Ρουμέλη ως τελικός προορισμός, αποτελούν «σταθμούς» αυτού του φωτογραφικού ταξιδιού, το οποίο επίσης περιλαμβάνει σπάνια τοπία και εικόνες από την ίδρυσή του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς έως σήμερα.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από το αρχείο της Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σαμαριάς και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Κρήτης του ΟΦΥΠΕΚΑ, από το αρχείο Αντώνη Πλυμάκη, από το αρχείο Κυριάκου Βιρβιδάκη, από τον Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων, καθώς και από πολλούς φωτογράφους ή συλλέκτες που ανταποκρίθηκαν σε σχετικό κάλεσμα του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς στη θέση Ξυλόσκαλο και  θα διαρκέσει έως και την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022. Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι από Δευτέρα έως Κυριακή, 08:00 π.μ. – 16:00 μ.μ. και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς

Το φαράγγι της Σαμαριάς διασχίζει τα Λευκά Όρη από βορρά προς νότο και καταλήγει στη θάλασσα, διαμορφώνοντας ένα ιδιαίτερο και μοναδικό τοπίο. Το έντονο ανάγλυφο και οι συνεχείς εναλλαγές του δημιούργησαν στο πέρασμα του χρόνου ποικιλία οικοσυστημάτων που συγκεντρώνουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Η Σαμαριά ανακηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός το 1962. Η δημιουργία του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς βασίστηκε στην προστασία του κρητικού αίγαγρου (αγρίμι ή κρι-κρι). Στις 7 Απριλίου του 1960 οι κάτοικοι της Σαμαριάς και της Αγίας Ρουμέλης κηρύσσουν άγραφο νόμο: «…ΔΙΝΟΜΕΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΜΑΣ ότι όχι μόνο δεν θα κυνηγήσωμεν το ζώον τούτο, αλλά απεναντίας θα το προστατεύσωμεν, και πας όστις θα επιχερήση να εξοντώση τούτο θα τον καταγγέλωμεν πάραυτα εις τας αρμοδίας του τόπου Αρχάς. Τέλος, η υπογραφή μας επισφραγίζει τον δοθέντα προς Υμάς Λόγον».

Το φυσικό περιβάλλον της Σαμαριάς επέδρασε αποφασιστικά και με πολλούς τρόπους στη ζωή του ανθρώπου και αντίστοιχα, ο άνθρωπος με την διαχρονική του παρουσία και δραστηριότητα, άφησε και συνεχίζει να αφήνει ανεξίτηλα τα ίχνη του. Στην καρδιά του φαραγγιού βρίσκεται ο οικισμός της Σαμαριάς, ο οποίος κατοικήθηκε μέχρι το 1962, ενώ στην έξοδό του, βρίσκεται ο οικισμός της Αγίας Ρουμέλης.

Πέρα από την ανακήρυξή της σε Εθνικό Δρυμό, η Σαμαριά βραβεύθηκε το 1971 με το Εθνικό Δίπλωμα Προστασίας της Φύσης, το 1973 χαρακτηρίστηκε Τόπος Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους και από το 1979 έχει αναγνωριστεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως Προστατευόμενη Περιοχή. Ανήκει επίσης, στο Δίκτυο των Αποθεμάτων της Βιόσφαιρας (Biosphere Reserves) του Προγράμματος «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» της UNESCO και στο Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000. Οι διεθνείς διακρίσεις της Σαμαριάς συμπληρώνονται από τον τίτλο του Βιογενετικού Αποθέματος του Συμβουλίου της Ευρώπης, ως περιοχή που προστατεύεται από τη Σύμβαση της Βαρκελώνης, αλλά και ως Περιοχή Σημαντική για τα Πουλιά.

Σήμερα, 60 χρόνια μετά, το αγρίμι, αυτό το μοναδικό ζώο της κρητικής φύσης, εξακολουθεί να ενώνει την φύση με τον άνθρωπο και το Φαράγγι της Σαμαριάς να μας δείχνει το δρόμο προς την βέλτιστη προστασία και ανάδειξη της ελληνικής Φύσης


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ

Aνδρέας Κατερινόπουλος: «Τα Πουλιά Ανήκουν Στον Ουρανό»

Ένα νέο μουσικό έργο με γενικό τίτλο «Τα Πουλιά Ανήκουν Στον Ουρανό»,που ηχογραφήθηκε στο Studio B της ΕΡΑ υπό τη ...
Dog In Style:"Stress"

Dog In Style:”Stress”

Κυκλοφόρησε το νέο album των Dog In Style με τίτλο «Stress». Έχοντας δυο e.p. και τρία singles στο ενεργητικό τους, ...
Frenzee

Frenzee live στο An Club

Μια από τις πιο εκρηκτικές προτάσεις της εγχώριας punk rock σκηνής που βασίζεται στα 3 αδέλφια από την Κρήτη, επιστρέφει ...
Αλέξης Γούδας «Τσιγγανογραφία»

Αλέξης Γούδας «Τσιγγανογραφία»

Ήχοι από μπάντες του δρόμου στα Βαλκάνια και τις τσιγγάνικες γειτονιές, ethnic χρωματισμοί και αέρας μεσανατολίτικος. Ποιητικός λόγος, ιστορίες, φόρμες ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13621 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top