Έκθεση με αφορμή την 25 Νοεμβρίου «Διεθνής ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών» στην γκαλερί mosaico
Με αφορμή την 25 Νοεμβρίου «Διεθνής ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών» παρουσιάζεται έκθεση με έργα των Γεράσιμο Γαλιατσάτο & Ελευθερία Κωτσού στην γκαλερί mosaico (Καισαρείας 18-20 Αθήνα). Μία έκθεση φόρο τιμής στα θύματα γυναικοκτονιών που μας συγκλόνισαν το 2021.
Αναλυτικά η ανακοίνωση των συντελεστών:
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Στην χώρα μας έγιναν 13 γυναικοκτονίες μέσα σε 10 μήνες το έτος 2021. Γυναίκες που θανατώθηκαν βίαια από τους συζύγους ή τους συντρόφους τους.
Πολλά εγκλήματα χαρακτηρίστηκαν από τα ΜΜΕ ως εγκλήματα ερωτικού πάθους, ή πράξεις ζήλειας, θέλοντας με αυτό το τρόπο να περιτυλίξουν μια τερατώδη ενέργεια με ένα πέπλο ρομαντισμού. Σκοτώνοντας με αυτό το τρόπο και για δεύτερη φορά το θύμα. Πλάθοντας με αυτό το τρόπο μια κοινωνία που θεωρεί το γυναικείο σώμα κεκτημένο αντικείμενο για τις ορέξεις του άντρα, που όταν σταματήσει να προσφέρει ευχαρίστηση, έχει το δικαίωμα να το σκοτώσει. Βαφτίζοντας το έγκλημα ως “κακιά στιγμή, θολωμένος νους, παράφορο πάθος, παράφορος έρωτας”. Κατόπιν η κοινή γνώμη βαφτίζει το θύτη ως θύμα. “Το καλό παιδί, που το έμπλεξε η κακούργα…, τα ‘θελε και τα ‘παθε και αυτή…, ήταν καλός οικογενειάρχης…, από την πολύ του την αγάπη το έκανε” κ.τ.λ. και ό,τι πιο ευφάνταστο μπορούν να φανταστούν.
Λαϊκά τραγούδια έρχονται σαν καθρέφτης από νότες και στίχους για να μελωποιήσουν το πατριαρχικό μοντέλο, που θέλει τη γυναίκα, ή πιστή ή νεκρή ”Και όσο ζεις σε κάποιου άλλου το πλευρό, μου περνάει απ το μυαλό να σε σκοτώσω” αναφέρει γνωστό σουξέ έλληνα τραγουδοποιού. Δείχνοντας τον δρόμο και την αντίληψη που επικρατεί και πρέπει να επικρατεί σε μια πατριαρχική κοινωνία.
Σε ρεπορτάζ της ΕΡΤ διαβάζουμε: Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων το 2010 οι καταγγελίες για εγκλήματα οικογενειακής βίας ήταν 1.303 και εννέα χρόνια αργότερα, το 2019, εκτοξεύθηκαν στα 5.220 περιστατικά.
Ο κατάλογος των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, σε όλες τις εκφάνσεις της είναι αποκαρδιωτικός. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία το διάστημα από Μάρτιο έως Μάιο 2020, περίοδο του πρώτου lockdown, το 84% των καταγγελιών σε συμβουλευτικά κέντρα στην Ελλάδα αφορούσε ενδοοικογενειακή βία, 14% σεξουαλική παρενόχληση και 2% βιασμό.
Εξίσου συγκλονιστικό είναι το γεγονός ότι παγκοσμίως το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν γίνει 163 εκατ. αναζητήσεις στο Διαδίκτυο με θέμα «πώς να χτυπήσω τη γυναίκα μου χωρίς να το καταλάβει κανείς», ενώ συνολικά κάθε χρόνο καταγράφονται 50.000 δολοφονίες γυναικών, αριθμός που ερμηνεύεται σε 137 γυναικοκτονίες την ημέρα. Αναμφίβολα οι ανθρώπινες ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα θλιβερά αυτά στατιστικά πληγώνουν και μας καλούν όλους να προβληματιστούμε. Ρεπορτάζ: Εβελίνα Μπουλούτσου, Έλενα Καρανάτση | ΕΡΤ
Μία έκθεση φόρο τιμής στα θύματα γυναικοκτονιών που μας συγκλόνισαν το 2021.
Βιολέτ στα Χανιά
Ελένη στη Θεσσαλονίκη
Βασιλική στα Μεσκλά
Κωνσταντίνα στη Μακρινίτσα
Καρολάιν στα Γλυκά Νερά
Ελένη στην Αγία Βαρβάρα
Γαρυφαλλιά στη Φολέγανδρο
Ανίσα στη Δάφνη
Σταυρούλα στο Ρέθυμνο
Μαρία στη Λάρισα
Μόνικα στην Κυπαρισσία
Ντόρα στη Ρόδο
Νεκταρία στην Ιεράπετρα
Πληροφορίες
Διάρκεια έκθεσης: 25/11/2021 έως 05/12/ 2021
mosaico fine art studio, Καισαρείας 18-20 Αθήνα | Οδηγίες πρόσβασης μέσω Google map
τηλ. επικοινωνίας: 6937049663 & 6973026590
facebook event