tetartopress

ΕλΕΔΑ: Δίνουμε το παρών στις διεκδικήσεις της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας – Athens Pride 2023

Athens Pride

Athens Pride


Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ενόψει του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας-Athens Pride που φέτος συμπληρώνει 19 χρόνια παρουσίας στην Αθήνα, αλλά και πολλών Pride που πλέον λαμβάνουν χώρα σε πόλεις σε όλη την ελληνική επικράτεια, στηρίζει τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα ως αναπόσπαστο κομμάτι της προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όπως αναλυτικά αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

Τα φεστιβάλ υπερηφάνειας της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας σε όλον τον κόσμο έχουν την αφετηρία τους στην εξέγερση του Stonewall που έγινε τον Ιούνιο του 1969 στη Νέα Υόρκη σηματοδοτώντας την αρχή ενός κινήματος διεκδίκησης ορατότητας και ισότιμης μεταχείρισης όλων των πολιτών ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας, έκφρασης και χαρακτηριστικών φύλλου.

Παράλληλα, και παρά τις σημαντικές θεσμικές αλλαγές που έχουν επιτευχθεί την τελευταία δεκαετία, το Pride αποτελεί όχι μόνο ορόσημο των διεκδικήσεων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, αλλά και σταθερή υπενθύμιση των διακρίσεων που η τελευταία εξακολουθεί να υφίσταται.

 

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

 

Η Ισότητα στο Γάμο, την τεκνοθεσία και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή δεν έχουν ακόμα θεσπιστεί.

Η Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου παραμένει μία δικαστική διαδικασία, δαπανηρή και χρονοβόρα, εμποδίζοντας τα τρανς άτομα να ασκήσουν ελεύθερα το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού τους.

Στην Υγεία τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν διακρίσεις ενώ ειδικότερα τα τρανς άτομα, ανήλικα και ενήλικα, συναντούν ανυπέρβλητες δυσκολίες κατά την αναζήτηση ασφαλών ιατρικών, επιβεβαιωτικών υπηρεσιών φυλομετάβασης (affirmative care). Επιπλέον, πρόσφατα ψηφίστηκε νόμος που απαγορεύει τις ψευδοθεραπείες μεταστροφής του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου.

Αυτές οι πρακτικές, που ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει βασανιστήρια, εφαρμόζονται και στην Ελλάδα από διάφορους «επαγγελματίες» υγείας αλλά και ιερείς. Το πρόβλημα του νόμου είναι ότι ενώ τις απαγορεύει οριζόντια για ανήλικα άτομα, αντίθετα ορίζει ότι επιτρέπονται για τα ενήλικα, εάν συναινούν σε αυτές. Αυτό δυστυχώς δημιουργεί χώρο για να συνεχίζουν να εφαρμόζονται απρόσκοπτα τέτοιου είδους κακοποιητικές πρακτικές.

Στην Παιδεία, η Συμπεριληπτική Σεξουαλική Αγωγή δεν έχει ακόμα συμπεριληφθεί ως υποχρεωτικό μάθημα στα σχολεία, ενώ ο σχολικός εκφοβισμός με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα, την έκφραση και τα χαρακτηριστικά φύλου παραμένει σε επικίνδυνα επίπεδα. Επιπλέον, ακόμα δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες για την ουσιαστική συμπερίληψη και την ασφάλεια ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιών και εφήβων, αλλά και παιδιών ΛΟΑΤΚΙ+ γονέων, στο σχολικό πλαίσιο.

Η Αστυνομία παραμένει ένα πλαίσιο που προκαλεί περισσότερο φόβο παρά αίσθημα ασφάλειας στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, ενώ η κουλτούρα σεξισμού και ομοφοβίας στον πυρήνα της λειτουργίας της αποθαρρύνει τα θύματα από το να προβούν σε καταγγελίες περιστατικών ομο/τρανσφοβικής βίας. Επιπρόσθετα, ανάλογα περιστατικά βίας εκ μέρους αστυνομικών δε διερευνώνται καν ή παραμένουν ατιμώρητα, δημιουργώντας μια συνθήκη που δεν αρμόζει σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου.

Η Δικαιοσύνη και οι Θεσμοί επίσης συχνά αδυνατούν πολλαπλά να προστατέψουν τα θύματα έμφυλης/ομο/τρανσφοβικής βίας, επανατραυματίζοντάς τα και επιτείνοντας τις συστημικές διακρίσεις που υφίσταται η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα

Στον δημόσιο λόγο, η ρητορική μίσους αλλά και η αναπαραγωγή ομοφοβικού, τρανσφοβικού και ιντερφοβικού λόγου συχνά κανονικοποιούνται πλήρως και αναπαράγονται από κυρίαρχες φωνές.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε καθημερινές παραβιάσεις δικαιωμάτων που έχουν ακόμα σοβαρότερες συνέπειες για τις πολλαπλά ευάλωτες ομάδες, όπως για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, όσα εργάζονται στο σεξ, για μετανάστες, πρόσφυγες και άτομα που αιτούνται διεθνούς προστασίας.

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στηρίζει υπερήφανα τα αιτήματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και τον διαρκή αγώνα της για ίσα δικαιώματα και δηλώνει παρούσα στο Athens Pride 2023.

Μία τελευταία σημείωση: φέτος το Pride μετακινήθηκε από την πλατεία Συντάγματος στην πλατεία Κοτζιά. Η διεξαγωγή του Athens Pride στη μεγαλύτερη και θεσμικότερη πλατεία της χώρας έχει ιδιαίτερους συμβολισμούς για τη διεκδίκηση και την ορατότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων και αναμένουμε να το δούμε να επιστρέφει εκεί σύντομα.

Καλό Φεστιβάλ Υπερηφάνειας σε όλες, όλους, όλα!

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη

«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη στο PalmTree MCA

Η παράσταση «Άτλας»  του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη συνεχίζει τις παραστάσεις έως 29 Απριλίου στο PalmTree Multinfuntional Center of Arts. “Εν αρχή ...
Laughing in Afghanistan

«Γελώντας στο Αφγανιστάν» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 

Γελώντας στο Αφγανιστάν μια ταινία της Αννέτας Παπαθανασίου 20, 21, 22 Απριλίου 2024, στις 20:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά ...
Θωμάς Ζάμπρας

Θωμάς Ζάμπρας – Απόφοιτος Λυκείου στο Πάνθεον στην Πάτρα

Ο Θωμάς Ζάμπρας επιστρέφει με την παράσταση “Απόφοιτος Λυκείου” για μία μοναδική βραδιά στο θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα. Ο τίτλος ...
«Το Φαγητό» της Μαρίας Λαϊνά συνεχίζει τις παραστάσεις στο θέατρο ΠΛΥΦΑ

«Το Φαγητό» της Μαρίας Λαϊνά συνεχίζει τις παραστάσεις στο θέατρο ΠΛΥΦΑ

Το θεατρικό έργο της Μαρίας Λαϊνά «Το Φαγητό», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιόλιου, λόγω της θερμής ανταπόκρισης του κοινού, συνεχίζει τις ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13868 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top