Τέταρτο

Έλενα Πολυγένη «Ανάγλυφη»Τα όρια ανάμεσα στον έσω και έξω κόσμο καθώς και τις αντίστοιχα διαγραφόμενες διαδρομές αποτυπώνει με μια σπονδυλωτή ποιητική αφήγηση στην συλλογή της Ανάγλυφη, η Έλενα Πολυγένη. Τριτοπρόσωπη η αφήγηση, ως εάν το ποιητικό υποκείμενο να κρατά τη δέουσα απόσταση για την πιστότερη καταγραφή των ψηφίδων του εντός και εκτός πεδίου δράσεως και ονείρου. Εικόνες και πρόσωπα -με την εστίαση κυρίως σε μια γυναικεία μορφή- άλλοτε σε ακινησία και άλλοτε με την κυματοειδή κίνηση των υγρών, πληρούν τη συνείδηση. Τοπία ονειρικά και εσωτερικά οικιών συνθέτουν τον χώρο εντός του οποίου η ύπαρξη αναζητεί τη δομή κυρίως, τον αλγόριθμο κατά κάποιο τρόπο που θα ερμηνεύσει την κατασκευή εν συνόλω. Η Ανάγλυφη πέρα και πάνω από τη αισθητική συγκίνηση που προκαλεί στον αναγνώστη, τον καθιστά συνταξιδιώτη, μέτοχο της εμπειρίας και της ατμόσφαιρας, ενεργοποιώντας τους μηχανισμούς της δικής του αναζήτησης.

Δάκρυα

Δεν ήταν πια εκείνη. Ήταν όλα τ’ άλλα εκτός από κείνη. Ήταν το βλέμμα τους ανάστροφο στα πράγματα, ήταν τα πράγματα τα ίδια. Ήταν όλα όσα αυτοί προσπαθούσαν να είναι, ήταν χιλιάδες διαφορετικές φωνές στο μυαλό της. Ο θώρακάς της σαν μίσχος πάλευε να συγκρατήσει το τοπίο, που έκθαμβο έρεε κάτω απ’ τα μάτια της κι εξατμιζόταν.

«Ανάγλυφη» | Συγγραφέας: Έλενα Πολυγένη | Σχήμα: 14×21 | Σελίδες: 55| Έτος έκδοσης: 2021 | Σειρά: καρυοθραύστις/ ποίηση αρ.1 | Εκδόσεις Ρώμη

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 7052 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES


Back to Top