Τέταρτο

45 Προβολές

Ελένη Γιαννακάκη «Ρέκβιεμ για μια Οκτάβια»«Πού να τα ξέρεις κι όλα πια; Μαθαίνεις μέχρι που πεθαίνεις. Μήπως κι είχε μπλέξει με μωρά ξανά; Μία φορά συμβαίνει αυτό. Κι ούτε θα μπορούσε να το δει σε άλλες, να το φανταστεί, αυτά τα πράγματα δεν τα βλέπεις, αφού όλες τα τραβάνε μόνες, στο σπίτι τους ή όπου αλλού, κι ούτε που βλέπεις πώς σταδιακά αλλάζουνε φορά οι σκέψεις στο κεφάλι τους και κάνουνε κύκλους περίεργους και κωλοτούμπες και μπουρμπουλήθρες, κι από αλητόβιες ζαμανφουτίστες γίνονται ξαφνικά οι πιο βολεμένες αραχτές, που νοιάζονται μόνο για τα παιδάκια τους και τίποτ’ άλλο. Όπως κι η ίδια τώρα πια. Κι εκεί που έλεγες πως δική μου είναι η ζωή και ό,τι θέλω την κάνω, αρχίζεις μετά ξαφνικά να την προσέχεις όσο δεν παίρνει, γιατί τη χρωστάς σε άλλους πια, σ’ αυτά τα πλάσματα που ανέλαβες να κουβαλήσεις και να βγάλεις στον αφρό».

Στις μακρές νύχτες της αγρύπνιας της, η Οκτάβια, μια μέλλουσα μητέρα της διπλανής πόρτας, αναλογίζεται το παρελθόν, υπεκφεύγει το παρόν και επινοεί το μέλλον: το πώς και το γιατί της ζωής της μέχρι τώρα, τα μικρά και τα φαινομενικά ασήμαντα, που με νομοτελειακή όμως ακρίβεια την έφτασαν στο σημείο που βρίσκεται σήμερα, αλλά και τα άκρως σημαντικά, ακόμη και τα τραγικά πρόσφατα συμβάντα, που με περισσή επιμέλεια προσπαθεί να ξεχάσει. Ένα βιβλίο για τα ανθρώπινα, τα καθημερινά και τα αιώνια: τη γονική αγάπη και τον θάνατο, τη δημιουργία και τον αποχωρισμό, την προσδοκία και τη ματαιότητα, τον έρωτα και την αθανασία.

Η Ελένη Γιαννακάκη γεννήθηκε το 1955 στο Ρέθυμνο. Έχει διδάξει νεοελληνική λογοτεχνία στα πανεπιστήμια της Κρήτης και της Οξφόρδης. Το πρώτο της µυθιστόρηµα, Περί ορέξεως και άλλων δεινών (Εστία, 2001), τιµήθηκε µε το Βραβείο Πρωτοεµφανιζόµενου Συγγραφέα του περιοδικού Διαβάζω. Το µυθιστόρηµά της Τα Χερουβείµ της µοκέτας (Εστία, 2006• γαλλική µετάφραση: Les Chérubins de la moquette, Actes Sud, 2010) ήταν υποψήφιο για το Prix Méditerranée Étranger. Το 2010 κυκλοφόρησε το µυθιστόρηµά της Σναφ (Εστία). Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί επίσης το μυθιστόρημά της Σκούρο γκρι, σχεδόν μαύρο (2016).

«Ρέκβιεμ για μια Οκτάβια» | Συγγραφέας: Ελένη Γιαννακάκη | Σχήμα: 14×21 | Σελίδες: 184 | Πρώτη έκδοση: Φεβρουάριος 2020 | Εκδόσεις Πατάκη

 


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 5378 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top