Τέταρτο

Ελευσίνα: «Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου

Φωτογραφία: John Kouskoutis


Τοποθεσία: Παλαιό Ελαιουργείο, χώρος Πάρκινγκ, Ελευσίνα | Ημερομηνία: Παρασκευή 25 & Σάββατο 26 Ιουνίου 2021 | Ώρα προσέλευσης: 19.30 | Ώρα Έναρξης: 20.30 |  Ελεύθερη Είσοδος με Δελτίο Εισόδου, με απαραίτητη τηλεφωνική προκράτηση

Το εμβληματικό ποίημα του Διονύσιου Σολωμού «Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» ζωντανεύει μέσα από τις φωνές κατοίκων της Ελευσίνας, σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου και πρωτότυπη μουσική σύνθεση Σοφίας Καμαγιάννη, στο Παλαιό Ελαιουργείο, στο χώρο του Πάρκινγκ.

Με αφορμή την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, η Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει το έργο «Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», ένα από τα κορυφαία έργα του Διονύσιου Σολωμού, σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου, πρωτότυπη μουσική σύνθεση Σοφίας Καμαγιάννη και με τη συμμετοχή των κατοίκων της πόλης.  Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί για δύο βραδιές, την Παρασκευή 25 και το Σάββατο 26 Ιουνίου 2021 στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας, στο χώρο του Πάρκινγκ. Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου και απαιτείται τηλεφωνική προκράτηση.

Η ποιητική σύνθεση είναι εμπνευσμένη από την πολιορκία του Μεσολογγίου και την ΄Εξοδο, ένα από τα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης που επηρέασαν καθοριστικά την πορεία της. Η συνομιλία ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, η επανανοηματοδότηση των ιστορικών γεγονότων που σημάδεψαν την πορεία του νεοελληνικού κράτους, η σχέση ανάμεσα σε εκείνους τους Πολιορκημένους και τους σημερινούς, μιας σύγχρονης πόλης με μακραίωνη ιστορία, είναι οι αναζητήσεις της site specific παράστασης που σκηνοθετεί η Ελένη Ευθυμίου, σε συνεργασία με τους ίδιους τους κατοίκους της Ελευσίνας.

Τα αιτούμενα του 1821 για ελευθερία και ο ακατάπαυστος αγώνας του ανθρώπου για αντίσταση σε οποιαδήποτε τυραννική επιβολή, όπως τα κατέγραψε ο Σολωμός στα ανολοκλήρωτα σχεδιάσματα του έργου του, παραμένουν επιταγές – με όχι πολύ μεγάλες διαφοροποιήσεις – 200 χρόνια μετά, στη συνομιλία της παράστασης με το σολωμικό κείμενο.

Η δράση εντάσσεται στο επετειακό πρόγραμμα της Ελευσίνας 2023, Πολιτιστική Πρωτεύουσας της Ευρώπης, με γενικό τίτλο «Ελευσίνα και Επανάσταση».

 

Πληροφορίες Παράστασης

Τοποθεσία: Παλαιό Ελαιουργείο, χώρος Πάρκινγκ, Ελευσίνα
Ημερομηνία: Παρασκευή 25 & Σάββατο 26 Ιουνίου 2021
Ώρα προσέλευσης: 19.30 | Ώρα Έναρξης: 20.30

Διάρκεια: 70’

Ελεύθερη Είσοδος με Δελτίο Εισόδου, με απαραίτητη τηλεφωνική προκράτηση  στο 210 – 5560126 | Ημέρες και ώρες: Τρίτη – Τετάρτη – Πέμπτη, από τις 11:00 – 13:00. Προβλέπεται ταυτόχρονη καταγραφή Ονοματεπωνύμου και στοιχείων επικοινωνίας, ώστε σε περίπτωση κρούσματος να γίνεται η σχετική ιχνηλάτηση.

Σε όλες τις εκδηλώσεις της Ελευσίνας 2023, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την ασφάλεια τόσο του κοινού όσο και των εργαζομένων της εκδήλωσης. Περισσότερες πληροφορίες: www.2023elevsis.eu

 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία/Δραματουργία: Ελένη Ευθυμίου
Συνεργάτης Δραματουργός: Μαρία Βαρδάκα
Σκηνικός Χώρος/Σχεδιασμός Φωτισμών: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη
Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση/Μουσική Διδασκαλία: Σοφία Καμαγιάννη
Κινηματογραφική Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ζάχος
Σχεδιασμός Κοστουμιών: Δανάη Ελευσινιώτη
Βοηθός Ενδυματολόγου: Ματίνα Μαυραγάνη
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιάννης Βαρβαρέσος
Φωτογραφίες: Karol Jarek
Κατασκευές: Κομνηνός Κουσιέρας
Υπεύθυνος Παραγωγής: Γιάννης Βαγενάς
Οργάνωση Εκτέλεση Παραγωγής: Ευάγγελος Κώνστας – Constantly Productions

Μετέχουν

οι ηθοποιοί: Μυρτώ Γκόνη, Δημήτρης Δρόσος, Γιάννης Μαστρογιάννης, Θεοδοσία Σαββάκη, Γιάννης Βαρβαρέσος

οι κάτοικοι της Ελευσίνας: Μαρία Αντωνίου, Μαρία Αξυπολύτου, Γρηγόρης Ασημακόπουλος, Θάνος Βέρδης, Αγγελική Βλαχοπανάγου, Γιάννος Γαβαλάς, Αθηνά Γαβριηλάκη, Νίκος Γαλανός, Κατερίνα Γκίκα, Βανέσσα Γκλάβα, Μαρίνα Δασκάλου, Χρήστος Δεδεηλίας, Αναστασία Δρακοπούλου, Νικόλαος Δρακούλας, Ευαγγελία Ζώρζου, Βαγγέλης Κακοσαίος, Παναγιώτα Κακοσαίου, Θάλεια Καλλιαντά, Κυριάκος Καμπούρας, Σταυρούλα Κανάκη, Φρόσω Καρακίτσου, Μαρία Καρέλου, Βανάσσια Κατσανεβάκη, Σωτήρης Κατσάνος, Κατερίνα Κολιοφώτη, Γιώργος Κορδής, Θεόδωρος Κόρρας, Σοφία Λινάρδου, Μαρία Λιούρα, Σταύρος Λούρδης, Γιάννης Μαρινάκης, Νατάσσα Μενή, Γιώργος Μουρούφας, Κωνσταντίνα Μπαργιώτα, Κωνσταντίνος Προκόπας, Νότα Πλέστη, Παρασκευή Παπαδοπούλου, Μανώλης Παπούτσογλου, Ναταλία Ρουτσολιά, Μαριλένα Σαμπάνη, Κατερίνα Σαρεντζιώτου, Κώστας Σιδηρόπουλος, Σωτήρης Σιδηρόπουλος, Ζωή Σεϊτάνη, Ευαγγελία Τότσικα, Αναστασία Τσόλη, Μαρία Τσουκαλά, Αρετή Τσουμάνη, Παυλίνα Φουρκιώτη, Μαρία Χαβαριώτη, Σταύρος Χανάς, Μαρία Χαραλαμποπούλου, Εύη Χασιώτη, Μαρία Χριστοπούλου κ.ά.

οι μουσικοί:

Κλαρινέτο: Γιώργος Βλάχος
Ακορντεόν: Σταύρος Μιχαλόπουλος
Βιολί: Γιάννης Μαστρογιάννης

Συμμετέχει η Φιλαρμονική του Δήμου Ελευσίνας

Ηχογραφήσεις: Πάνος Θωίδης G.Cassα
Ηχογράφηση: Noisebox studio

Ευχαριστίες:

Δημήτρη Ανδρώνη, Θεόδωρο Ευστρατιάδη
Ευρυνόμη Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Νοητική Υστέρηση
Σύλλογο Α.μ.ε.Α. Δυτικής Αττικής
Πανελευσινιακό Α.Π.Ο.
Χορωδία Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας
Σύλλογο Εθελοντών Θριασίου Πεδίου
Πολυφωνικό – Χορωδιακό/ Φωνητικό σύνολο Ηπειρωτών Θριασίου Πεδίου
Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Attica

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 8888 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

 

Back to Top