Τέταρτο
56 Προβολές

Ελευθεριακό Σχήμα Σχολών Αλεξανδρούπολης – GYRA NEGRA: Οι Υγειονομικοί δεν είναι Ήρωες είναι Εργαζόμενοι


Advertisement


Τη συστράτευσή του με τις διεκδικήσεις των εργαζομένων δηλώνει το  Ελευθεριακό Σχήμα Σχολών Αλεξανδρούπολης – GYRA NEGRA καλώντας στη Γενική Απεργία στις 26 Νοεμβρίου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται:«Εμείς, ως φοιτητές και μελλοντικοί εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας και της έρευνας επιλέγουμε να σταθούμε με το μέρος των αγωνιζόμενων εργατών, εργαζόμενων και υπαλλήλων των δομών υγείας. Προτάσσουμε τα δικά τους αιτήματα για απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου, άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση επικουρικών συμβάσεων στα νοσοκομεία, επίταξη χωρίς αποζημίωση των ιδιωτικών κλινικών ΜΕΘ, επαρκής και αποκλειστική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας και μαζικά δωρεάν τεστ σε υγειονομικό προσωπικό και πληθυσμό»

Αναλυτικά το κάλεσμα:

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, από το 2008 έως σήμερα, η φτωχοποίηση και η υποτίμηση των ζωών μας εντείνονται όλο και περισσότερο. Δικαιώματα που στο παρελθόν είχαμε κατοχυρώσει, όπως η οχτάωρη πενθήμερη εργασία, βλέπουμε να καταπατώνται, ιδίως τώρα και με την κατάθεση του νέου αντι-εργατικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Advertisement

Αυτό έρχεται σε σύμπνοια με την όλο και μεγαλύτερη υποτίμηση των βασικών μας αναγκών, όπως η δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία. Καλούμαστε, λοιπόν, όσο χάνουμε καθημερινά συνανθρώπους μας από τον ιό, να προετοιμαστούμε και για την σκληρή κρίση που διαγράφεται στον ορίζοντα με το εργασιακό μας μέλλον να φαντάζει δυσοίωνο. Η απεργία της 26 Νοέμβρη έρχεται να συσπειρώσει όλους εμάς, φοιτητές και εργαζόμενους ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που θεσπίζει νομικά πλέον τον εργάτη-λάστιχο ( 10ωρο, αύξηση πλαφόν υπερωριών). Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει και το αντισυνδικαλιστικό σκέλος του νομοσχεδίου, που έρχεται να συμπληρώσει την σκληρή καταστολή που δέχονται τα κινήματα στον δρόμο.

Παράλληλα με αυτήν την προσπάθεια νομοθέτησης, το κράτος ήδη κατακρεουργεί κάθε εργασιακό δικαίωμα των υγειονομικών υπαλλήλων εν καιρώ πανδημίας, κηρύσσοντάς τους ήρωες για να νομιμοποιήσει στα μάτια της κοινωνίας τις άθλιες συνθήκες εργασίας στα νοσοκομεία. Κατ’ αρχάς, οι απλήρωτες υπερωρίες και τα εξοντωτικά ωράρια αποτελούν καθημερινότητα κάθε εργαζόμενου στις δομές υγείας. Αυτό οφείλεται στο χρόνιο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού και την άρνηση της κυβέρνησης να κάνει μόνιμες προσλήψεις για την κάθε οργανική θέση και να μονιμοποιήσει τους επικουρικούς. Αντίθετα με τις ανάγκες των νοσοκομείων, αναζητά εθελοντές και επιστρατεύει συνταξιούχους, οι οποίοι κρίνονται ακατάλληλοι για να διαχειριστούν περιστατικά covid-19 επειδή δεν έχουν εκπαιδευτεί ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Φυσικά μετά την πανδημία το κράτος θα τους εξαφανίσει, με αποτέλεσμα το ΕΣΥ να μείνει πάλι υποστελεχωμένο εξυπηρετώντας την πάγια κρατική τακτική: συνεχής υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας και παρουσίαση της ιδιωτικοποίησής του ως σωτήριος μονόδρομος. Επίσης, οι ελλείψεις σε είδη ατομικής προστασίας (μάσκες, στολές, γάντια, αντισηπτικά) και εξοπλισμό (ΜΕΘ) αναγκάζει τους εργαζομένους να αντιμετωπίσουν την πανδημία άοπλοι και εκτεθειμένοι. Επιπλέον, η μη διενέργεια τακτικών τεστ μετατρέπει τα ίδια τα νοσοκομεία σε εστίες διασποράς του ιού, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές εργαζομένων και ασθενών θρέφοντας ακόμα μεγαλύτερο αίσθημα ανασφάλειας. Επομένως, αντιλαμβανόμαστε ότι κανείς δεν είναι ήρωας, όλοι είμαστε εργαζόμενοι, που δικαιούμαστε και διεκδικούμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

Advertisement

Οι εργαζόμενοι μέσα και έξω από τα νοσοκομεία βρέθηκαν εκτεθειμένοι απέναντι στην πανδημία, λόγω της γενικευμένης αντεργατικής πολιτικής του κράτους και της πάση θυσία προφύλαξης του κεφαλαίου. Με άλλα λόγια, για να συνεχίζουν τα γρανάζια της οικονομίας να δουλεύουν ασταμάτητα, ιδιαίτερα την περίοδο του καλοκαιριού, έπρεπε να στοιβαζόμαστε σε ΜΜΜ, να εργαζόμαστε ο ένας πάνω στον άλλον χωρίς μέσα προστασίας και τεστ και να δουλεύουμε σε εποχιακές εργασίες, μετά το πλήρως ανεξέλεγκτο άνοιγμα του τουρισμού. Δηλαδή, ενώ γιατροί και νοσηλευτές προειδοποιούσαν για τις ανάγκες του ΕΣΥ, το κράτος προσκαλούσε τους υπόλοιπους εργαζόμενους να “συνεργαστούν για την οικονομία” θυσιάζοντας την υγεία μας στο βωμό του κέρδους. Παρ’ όλο που υπήρχε αρκετός χρόνος να ενισχυθεί το ΕΣΥ, το κράτος επέλεξε ξεδιάντροπα να δώσει χρήματα στους μπάτσους, στον στρατό και στα ΜΜΕ. Ακόμα και τώρα, που οι ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία είναι πλήρεις και τα κρούσματα και οι θάνατοι από covid19 αυξάνονται συνεχώς, το κράτος επιλέγει, αντί να επιτάξει χωρίς αποζημίωση τις ιδιωτικές ΜΕΘ, να βαφτίσει “επίταξη” την ενοικίαση τους εάν και εφόσον το θελήσουν οι ιδιώτες. Ταυτόχρονα, υποχρεώνει υγειονομικούς υπαλλήλους του δημοσίου να στελεχώσουν τις ιδιωτικές κλινικές, σε μια κίνηση που ξεπερνά κάθε λογική και ηθική.

Ενώ, λοιπόν, βλέπουμε τα δικαιώματα μας να πετσοκόβονται, τα μοναδικά όπλα που έχουμε για να τα διεκδικήσουμε, η διαδήλωση, η απεργία και ο συνδικαλισμός ποινικοποιούνται και καταστέλλονται. Πατώντας στον δρόμο που έστρωσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και στο νομοσχέδιο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, οι αντισυνδικαλιστικές διατάξεις που έρχονται ( φακέλωμα συνδικαλιστών, ηλεκτρονική ψηφοφορία για κήρυξη απεργίας και απαγόρευση περιφρούρησης) δίνουν το πράσινο φως και νομικά στην καταστολή των αγώνων μας. Ο νόμος αυτός είναι, άλλωστε, το κερασάκι στην τούρτα καθώς όλα τα προηγούμενα χρόνια, ως απάντηση στα αιτήματά μας είχαμε μονάχα την βία. Ακόμα και όταν βγήκαμε να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα όπως δημόσια δωρεάν υγεία για όλους, είδαμε εικόνες όπως το ξύλο στους υγειονομικούς έξω από το Υπουργείο Υγείας, την εισαγγελική δίωξη αγωνιστών γιατρών και τα υπέρογκα πρόστιμα και το ξύλο της 17 Νοέμβρη παρά την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας.

Advertisement

Εμείς, ως φοιτητές και μελλοντικοί εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας και της έρευνας επιλέγουμε να σταθούμε με το μέρος των αγωνιζόμενων εργατών, εργαζόμενων και υπαλλήλων των δομών υγείας. Προτάσσουμε τα δικά τους αιτήματα για απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου, άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση επικουρικών συμβάσεων στα νοσοκομεία, επίταξη χωρίς αποζημίωση των ιδιωτικών κλινικών ΜΕΘ, επαρκής και αποκλειστική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας και μαζικά δωρεάν τεστ σε υγειονομικό προσωπικό και πληθυσμό. Όσο και αν φαντάζει πρόσφορο έδαφος, στα μάτια του κράτους, η τωρινή υγειονομική συγκυρία για τη νομιμοποίηση των αντεργατικών σχεδίων, εμείς θα χτίσουμε αναχώματα μέσα από την οργάνωση, την αλληλεγγύη και τους κοινούς αγώνες εργατικού και φοιτητικού κινήματος.

Όλοι στη Γενική Απεργία στις 26 Νοεμβρίου
Ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο – ούτε σκέψη για 10 ώρο
Ελαστικά ωράρια 10 ώρη δουλειά – Αυτή είναι η ανάπτυξη για τ’ αφεντικά
Μόνιμες Προσλήψεις στο ΕΣΥ, Επίταξη Ιδιωτικών Κλινικών
Δώστε λεφτά για την Υγεία και όχι για το ΝΑΤΟ και την Αστυνομία

Advertisement

Advertisement

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

Advertisement

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 6452 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Advertisement

Back to Top