tetartopress

Ελλάδα – Γαλλία: Κινηματογραφικές Συναντήσεις 9-23 Σεπτεμβρίου


Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος με τη συνεργασία της Γαλλικής Πρεσβείας, του Γαλλικού Ινστιτούτου, της Γαλλικής Ταινιοθήκης και του ΥΠΠΟΑ και με την  υποστήριξη του CNC (Centre national du cinéma et de l’image animée), του ΕΚΚ (Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου) και του Αρχείου της ΕΡΤ, γιορτάζουν την ελληνογαλλική φιλία, με τη διοργάνωση ενός εκτενούς αφιερώματος στην κοινή κινηματογραφική ιστορία των δύο χωρών που τιτλοφορείται: Ελλάδα – Γαλλία: Κινηματογραφικές Συναντήσεις.

Μια πρώτη γεύση πήραμε τον Ιούνιο όταν η Ταινιοθήκη φιλοξένησε το αφιέρωμα του 21ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, όπου καλεσμένοι Έλληνες σκηνοθέτες παρουσίασαν τις γαλλικές ταινίες της επιλογής τους: έργα που αγάπησαν, που τους σημάδεψαν ή τους ενέπνευσαν.

Τον Σεπτέμβριο ακολουθεί το κυρίως αφιέρωμα, το οποίο θα διεξαχθεί στις 9-23/9/2021 στον θερινό κινηματογράφο «Λαϊς», ενώ ένα τμήμα του θα προβληθεί online το ίδιο διάστημα. Θα προβληθούν συνολικά 45 ταινίες.

Το μεγάλο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης έρχεται μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα 45ταινιών, χωρισμένο σε τρεις θεματικές:

* Διάλογος μεταξύ Ταινιοθηκών από τον Ανρί Λανγκλουά έως τον Ζαν Ρους, τον Κλοντ Μπερί και τον Κώστα Γαβρά:περιλαμβάνει ταινίες σταθμούς για την κινηματογραφοφιλία, που σημάδεψαν τη σχέση μεταξύ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και της Γαλλικής Ταινιοθήκης. Ως φόρος τιμής για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του διεθνούς σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη, θα προβληθεί η εμβληματική ταινία του Αλέξης Ζορμπάς που τιμήθηκε με τρία Όσκαρ:φωτογραφίας στον Γουόλτερ Λάσαλι, καλλιτεχνικής διεύθυνσης στον Βασίλη Φωτόπουλο και βέβαιατο Όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της Λίλα Κέντροβα, στο ρόλο της Μαντάμ Ορτάνς. Σε ειδική προβολή, θα παιχτούν οι Απάχηδες των Αθηνών του Δημήτρη Γαζιάδη.

* Γαλλικές επιρροές στον ελληνικό κινηματογράφο: θα αναδείξει τις επιρροές του γαλλικού σινεμά στον ελληνικό κινηματογράφο με προβολές εμβληματικών ελληνικών ταινιών. Περιλαμβάνει την υποενότητα Νέοι Έλληνες Σκηνοθέτες σε Γαλλικά Φεστιβάλ στην οποία συμμετέχουν μερικοί από τους σημαντικότερους νέους έλληνες σκηνοθέτες που διέπρεψαν στη μικρού μήκους, με ταινίες τους πρόσφατης παραγωγής, κάποιες μάλιστα από αυτές ελληνογαλλικές συμπαραγωγές, που έχουν βραβευτεί ή παρουσιαστεί στα φεστιβάλ των Καννών και του Κλερμόν Φεράν. Θυμίζουμε πως ο Βασίλης Κεκάτος υπήρξε ο πρώτος σκηνοθέτης που τιμήθηκε με Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών, για ταινία μικρού μήκους, με την  Απόσταση ανάμεσα στον ουρανό και εμάς. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει από ταινίες-σταθμούς του Θόδωρου Αγγελόπουλου, του Δήμου Θέου και της ΤώνιαςΜαρκετάκη,  μέχρι φιλμ της Αντουάνετας Αγγελίδη, της Μαρίας Γαβάλα και του Θοδωρου Σούμα.

*Τέλος, στην τρίτη ενότητα προβολών που τιτλοφορείται Η Ελλάδα στις γαλλικές παραγωγές,το αφιέρωμα θα εστιάσει στην απεικόνιση της Ελλάδας, τόσο της κλασικής όσο και της σύγχρονης, στο γαλλικό κινηματογράφο. Ενδεικτικά, θα προβληθούν ταινίες των Ζαν Κοκτό,ΡοβήρουΜανθούλη,ΑδωνηΚύρου,Κώστα Γαβρά και Ζαν ΝτανιέλΠολέ.

* γαλλικές ταινίες με σημαντικούς έλληνες συντελεστές, όπως ο διευθυντής φωτογραφίας Γιώργος Αρβανίτης (με την παρουσία του σκηνοθέτηΖαν Ζακ Αντριάν).

*Το ίδιο διάστημα (9-23 Σεπτεμβρίου)ηΤαινιοθήκη θα παρουσιάσει μια σειρά ταινιών και στην online πλατφόρμα της (online.tainiothiki.gr).

Ταινία έναρξης, την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, θα είναι οι Κυνηγοί του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ενώ κατά την διάρκεια του 15νθήμερου τις ταινίες τους θα προλογίσουν οι:  Γιώργος Αρβανίτης και Ζαν Ζακ Αντριάν, Εύα Στεφανή, Θάνος Αναστόπουλος, Αντουανέτα Αγγελίδη, Κώστας Φέρρης, Στέλλα Θεοδωράκη,Κατερίνα Θωμαδάκη καθώς και κάποιοι από τους σκηνοθέτες των μικρού μήκους ταινιών.Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα μια συζήτηση για την συντήρηση και ψηφιοποίηση των ταινιών, στην οποία θα συμμετάσχει εκπρόσωπος της Cinema the que Francaise, του ΥΠΠΟΑ, και της Ταινιοθήκης. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18/9 (19:30).

Οι Ταινίες

Ακολουθεί η πλήρης λίστα των μεγάλου και μικρού μήκους ταινιών του προγράμματος ανά μέρα προβολής στον θερινό κινηματογράφο «Λαϊς»:

ΠΕΜΠΤΗ 9/9

Οι κυνηγοί (Θόδωρος Αγγελόπουλος, 1977)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10/9

Ο γιος του Αμίρ είναι νεκρός (Ζαν Ζακ Αντριάν, 1975)

Λουόμενοι (Ευά Στεφανή, 2008)

Ξάδελφος, ξαδέλφη, πιρόγα γόνδολα (Ζαν Ρους, 1985)

ΣΑΒΒΑΤΟ 11/9

Μια νύχτα με τη Μόντ (ΕρίκΡομέρ, 1968)

Τα χρώματα της Ίριδος (Νίκος Παναγιωτόπουλος, 1985)

ΚΥΡΙΑΚΗ 12/9

Αμερικανική νύχτα (ΦρανσουάΤριφό, 1973)

Διαγωγή μηδέν (Ζαν Βιγκό, 1933)

Η πτώση του οίκου των Άσερ (Ζαν Επστάιν, 1928)

ΔΕΥΤΕΡΑ 13/9

Οι Διακοπές του Κυρίου Ιλό(Ζακ Τατί, 1953)

Περί Έρωτος (Μαρία Γαβαλά, Θόδωρος Σούμας, 1982)

ΤΡΙΤΗ 14/9

Γράμμα από το Σαρλερουά (Λάμπρος Λιαρόπουλος, 1965)

Διόρθωση (Θάνος Αναστόπουλος, 2007)

ΤΕΤΑΡΤΗ 15/9

Διάλειμμα (Ρενέ Κλερ, 1924)

Παραλλαγές στο ίδιο θέμα (Αντουανέττα Αγγελίδη, 1977)

Ο κόσμος σου ανήκει(Ρομάν Γαβράς, 2018)

ΠΕΜΠΤΗ 16/9

Δυο φεγγάρια τον Αύγουστο (Κώστας Φέρρης, 1978)

Τρεις μέρες στην Ελλάδα (Ζαν Ντανιέλ Πολέ, 1991)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17/9

Μυριέλ (Aλέν Ρενέ, 1963)

Η Σκύλα (Ζαν Ρενουάρ, 1931)

ΣΑΒΒΑΤΟ 18/9

Οι Απάχηδες των Αθηνών (Δημήτρης Γαζιάδης, 1930)

Ζ (Κώστας Γαβράς, 1969)

ΚΥΡΙΑΚΗ 19/9

Ο Χριστόςξανασταυρώνεται(Ζιλ Ντασέν, 1957)

Ο πορτοφολάς (Ρομπέρ Μπρεσόν, 1959)

ΔΕΥΤΕΡΑ 20/9

Με κομμένη την ανάσα (Ζαν Λικ Γκοντάρ, 1960)

Παρά λίγο, παρά πόντο, παρά τρίχα (Στέλλα Θεοδωράκη, 2002)

ΤΡΙΤΗ 21/9

Κα. Οι Μυρωμένες (Μ.Κλωνάρη- Κ. Θωμαδάκη, 1979-1980)

Ακολουθούν οι ελληνικές μικρού μήκους ταινίες:

Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό και εμάς  (Βασίλης Κεκάτος 2019)

ElectricSwan (Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, 2019)

ThirdKind (ΓιώργοςΖώης, 2018)

Route-3(Θανάσης Νεοφώτιστος, 2019)

Όλες οι φωτιες η φωτιά (ΕυθύμηςKosemundΣανίδης, 2019)

Πρώτος έρωτας (Χάρης Ραφτογιάννης, 2020)

ΤΕΤΑΡΤΗ 22/9

Αλέξης Ζορμπάς/ZorbaTheGreek (Μιχάλης Κακογιάννης, 1964)

ΠΕΜΠΤΗ 23/9

Βάσσες (Ζαν Ντανιέλ Πολέ, 1964)

Μεσόγειος (Ζαν Ντανιέλ Πολέ, 1963)

Η τάξη (Ζαν Ντανιέλ Πολέ, 1973)

Μια ζωή σε θυμάμαι να φεύγεις (Φρίντα Λιάππα, 1977)

 

ONLINEΠΡΟΒΟΛΕΣ

Οι παρακάτω ταινίες θα προβληθούν στην πλατφόρμα της Ταινιοθήκης online.tainiothiki.gr:

Το μπλόκο (Άδωνις Κύρου, 1964

Η διαθήκη του Ορφέα (Ζαν Κοκτό, 1960)

Parlonscinéma, chapitre 21 Les anticoursd’HenriLanglois            (Harry Fischbach, 1977)

Conversation avec Henri Langlois (Pierre-André Boutang, 1975)

Κιέριον(Δήμος Θέος, 1968)

Ο Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος (ΡοβήροςΜανθούλης, 1997)

Ιωάννης ο βίαιος(ΤώνιαΜαρκετάκη, 1973)

 

Πληροφορίες

Εισιτήριο: 5 ευρώ

Ο ιστορικός θερινός κινηματογράφος «Λαΐς» (Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, Γκάζι) επαναλειτουργεί με ασφάλεια, τηρώντας το υγειονομικό πρωτόκολλο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε σύντομα στο www.tainiothiki.gr | facebook  | instagram

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης «Το χιόνι των Αγράφων»

Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης «Το χιόνι των Αγράφων»

Κυκλοφορεί η τέταρτη έκδοση του μυθιστορήματος του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη «Το χιόνι των Αγράφων», ενός βιβλίου που επαινέθηκε από την κριτική, ...
«Μπρανκαλεόνε» - Νέο άλμπουμ από τον Παύλο Παυλίδη

«Μπρανκαλεόνε» – Νέο άλμπουμ από τον Παύλο Παυλίδη

«Ο μάγος Μπρανκαλεόνε θα μπορούσε να είναι κάποιο φανταστικό πρόσωπο. Όμως είναι απολύτως υπαρκτό. Πρόκειται για τον αγαπημένο μου φίλο ...
"Έρωτας Big Bang" στις Γραμμές Τέχνης

“Έρωτας Big Bang” στις Γραμμές Τέχνης στην Πάτρα

Παρασκευή 12 και Σάββατο 13 Απριλίου 2024, στις 21:00, η Μαρίνα Βολουδάκη, συνοδεία Σπύρου Λευκοφρύδη, επιστρέφει στο Θέατρο Γραμμές Τέχνης ...
Κοινοί Θνητοί

Κοινοί Θνητοί live 2024 στην Τεχνόπολη

Οι Κοινοί Θνητοί επιστρέφουν στην Τεχνόπολη, έχοντας αυτή τη φορά ως μοναδικό τους όπλο την αλήθεια και την πένα τους ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13868 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top