tetartopress

Ελληνική Τάφρος SOS: Οι εξορύξεις υδρογονανθράκων σημαίνουν επιτάχυνση της πορείας μας προς την κλιματική κόλαση

Εξορύξεις υδρογονανθράκων


Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Συνέλευση για την προστασία της Ελληνικής Τάφρου σχετικά με τις συνεχόμενες επενδύσεις στις εξορύξεις υδρογονανθράκων:

Το 2019, η διεθνής επιστημονική κοινότητα επισήμανε ότι δόκιμος όρος για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, δεν είναι πλέον η «κλιματική αλλαγή», αλλά η «κλιματική έκτακτη ανάγκη» (climate emergency), λόγω της οποίας ο χρόνος ήδη μετράει αντίστροφα για την ανθρωπότητα. Επίσης είναι ξεκάθαροι πως αυτή η κρίση είναι άμεσα συνδεδεμένη με την καύση ορυκτών καυσίμων και πως αν θέλουμε να έχουμε μια ελπίδα για το μέλλον τα αποθέματα ορυκτών καύσιμων που έχουν απομείνει πρέπει να παραμείνουν στο έδαφος.

Την ίδια χρονιά (2019), όταν στον πλανήτη σήμανε ο συναγερμός για το κλίμα, στην Ελλάδα, υπογράφονταν, η μία μετά την άλλη, συμβάσεις παραχώρησης θαλάσσιων και χερσαίων περιοχών σε πετρελαϊκές εταιρείες για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Το γεγονός ότι η καύση ορυκτών καυσίμων θα προκαλούσε το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κρίση που ζούμε σήμερα, γνώριζαν πολύ καλά και οι πετρελαϊκές εταιρίες, εδώ και τουλάχιστον μισό αιώνα.

Προκειμένου όμως να μην χάσουν τα κέρδη δισεκατομμυρίων που αποκόμιζαν, χρησιμοποίησαν μέρος αυτών χρηματοδοτώντας δεξαμενές σκέψης και πολιτικούς, με σκοπό να διασπείρουν αμφιβολίες και παραπληροφόρηση – αρχικά για την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής, μετά για την έκταση του προβλήματος και τώρα την αιτία του.

Σήμερα, οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες συνεχίζουν να σημειώνουν κέρδη ρεκόρ, ενώ όλοι εμείς βιώνουμε και πληρώνουμε τα αποτελέσματα της απληστίας τους.

Σήμερα, η χώρα μας συνεχίζει να επενδύει στα ορυκτά καύσιμα και στρώνει κόκκινο χαλί σε εταιρείες σαν την ExxonMobil, που αλλού καλούνται να λογοδοτήσουν στο δικαστήριο για τα ψεύδη τους σε σχέση με την κλιματική αλλαγή και τα δεινά που έχουν προκαλέσει.

Το ελληνικό κράτος κωφεύει επιδεικτικά και πράττει τα εντελώς αντίθετα απ’ όσα συστήνει η επιστημονική κοινότητα, θέτοντας σε ολέθριο κίνδυνο μνημεία παγκόσμιας φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς, ρίχνοντας πετρέλαιο στη φωτιά που ήδη καίει το κοινό μας σπίτι.

Εμείς ενώνουμε τις φωνές μας και απαιτούμε κλιματική δικαιοσύνη και προστασία των πολύτιμων για την επιβίωση μας οικοσυστημάτων.

Άμεση παύση του προγράμματος έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων

Να ανακηρυχθεί η Ελληνική Τάφρος θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" - Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

“Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο” – Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" ("Shashvi shashvi maq'vali" / "Blackberry, Blackberry, Blackbird"). Σκηνοθεσία: Ελένε Ναβεριάνι. Πρωταγωνιστούν: Έκα Χαβλεϊσβίλι, Τεμίκο Τσιτσινάντζε. Γεωργία, ...
«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη

«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη στο PalmTree MCA

Η παράσταση «Άτλας»  του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη συνεχίζει τις παραστάσεις έως 29 Απριλίου στο PalmTree Multinfuntional Center of Arts. “Εν αρχή ...
Laughing in Afghanistan

«Γελώντας στο Αφγανιστάν» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 

Γελώντας στο Αφγανιστάν μια ταινία της Αννέτας Παπαθανασίου 20, 21, 22 Απριλίου 2024, στις 20:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά ...
Θωμάς Ζάμπρας

Θωμάς Ζάμπρας – Απόφοιτος Λυκείου στο Πάνθεον στην Πάτρα

Ο Θωμάς Ζάμπρας επιστρέφει με την παράσταση “Απόφοιτος Λυκείου” για μία μοναδική βραδιά στο θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα. Ο τίτλος ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13874 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top