tetartopress

Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας: Να αποσυρθεί άμεσα η απόφαση για την ιερακοθηρία


Η ιερακοθηρία θα προκαλέσει μόνο προβλήματα και στρες σε πολλά άγρια προστατευόμενα ζώα, μόνο και μόνο για να επιτευχθεί το χόμπι κάποιων ανθρώπων επισημαίνει εμφατικά το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας.

Όπως αναλυτικά αναφέρει:

Όταν το πέταγμα μιας γερακίνας (Buteo buteo) για να τραφεί, στριφογυρνάει σε μια περιοχή ως και 3 ώρες αναγκάζει τα πτηνά να κρατήσουν μια σιωπή, όπου μπορούν να κάνουν βουτιά ανά περίπου 10-15 λεπτά για να κυνηγήσουν και να αρπάξουν ένα θήραμα. Κάποια πτηνά σπάνε αυτή την σιωπή με μερικά χαρακτηριστικά σύντομα κελαηδήματα όπου προειδοποιούν τα άλλα πτηνά ότι υπάρχει θηρευτής στους αιθέρες (όπως υποδεικνύουν αρκετές μελέτες, όπως π.χ. Ramírez-Santos, P., Enríquez, P. L. , Vázquez-Pérez, J. R. , & Rangel-Salazar, J. L.  (2018). Bird Behaviour during Prey-Predator Interaction in a Tropical Forest in México. In  (Ed.), Owls. IntechOpen).

Όπως έχουμε παρατηρήσει όταν αυτό γίνεται καθημερινά, τα πτηνά αναπτύσσουν ένα διαφορετικό μοτίβο συμπεριφοράς, αλλάζοντας τις συνήθειες τους στις ώρες που θα τραφούν, θα κοινωνικοποιηθούν και θα παραμείνουν ενεργά. Αυτή η αλλαγή συμπεριφοράς των πτηνών επηρεάζει άμεσα και τα υπόλοιπα ζώα στο ίδιο μοτίβο συμπεριφοράς που εξηγήθηκε παραπάνω.

Τα ζώα έχοντας μόνιμα έναν θηρευτή τους στην περιοχή τους αλλάζουν ακόμα και τον τρόπο αναπαραγωγής και τον τρόπο όπου θα κυνηγήσουν για να τραφούν ή για να βρουν και να φτιάξουν μια φωλιά.

Τώρα με την νέα ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/89961/2915/28.09.2021 (Β΄ 4574) Ρύθμιση θεμάτων για τη χρησιμοποίηση θηρευτικών ιεράκων για τη Θήρα με την παρουσία ή μη κυνηγετικού σκύλου και για τη χρησιμοποίηση εκπαιδευμένων ιεράκων για τη ρύθμιση πληθυσμών ειδών της πανίδας στο φυσικό και αστικό περιβάλλον, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 130 του ν. 4685/2020, όπου ενεργοποιήθηκε η ιερακοθηρία στην Ελλάδα προσθέτει έναν ακόμα νέο παράγοντα στρες στα άγρια ζώα λόγω:

Τα αρπακτικά πτηνά των γερακάρηδων θα πετάνε πολλές ώρες σε μια περιοχή, όπου το συνεχόμενο στρες σε κάποια είδη ζώων μπορεί να είναι ζημιογόνο σε μια περιοχή αλλάζοντας το μοτίβο συμπεριφοράς αυτών των ειδών άγριων ζώων.

Κάποια είδη αρπακτικών θα είναι ξενικά είδη στην Ελλάδα όπου τα υπόλοιπα ζώα δεν θα τα αναγνωρίζουν.

Επίσης είναι πολύ σημαντικό να σημειώσουμε πως θα δημιουργηθούν και άλλα σημαντικά προβλήματα με προστατευόμενα είδη και περιοχές που απαγορεύεται η θήρα:

– Τα αρπακτικά είδη μπορούν και θα σκοτώνουν και είδη τα οποία δεν επιτρέπονται από την νομοθεσία. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως έλεγχος για το ποιο είδος μπορεί να σκοτώσει ένα αρπακτικό των γερακάρηδων -έχουν καταγραφεί σε άλλες χώρες να σκοτώνουν αγριόγιδα, λύκους, τσακάλια και άλλα είδη που στην Ελλάδα είναι προστατευόμενα και απαγορεύεται η θήρα τους, το οποίο βεβαίως εξαρτάται πάντα από το είδος αρπακτικού- ενώ ταυτόχρονα δεν μπορεί να ελεγχθεί σε καμία περίπτωση ούτε σε ποια περιοχή θα μπουν τα αρπακτικά των γερακάρηδων για να κυνηγήσουν (όπως π.χ. Καταφύγια Άγριας Ζωής όπου απαγορεύεται η θήρα).

Κάποια είδη είναι ξενικά, όπως το Parabuteo unicinctus, και μελέτες δείχνουν πως το σκάνε από τους λεγόμενους γερακάρηδες και τρώνε είδη νυχτεριδών (εδώ να σημειώσουμε πως στην Ελλάδα ότι όλες οι νυχτερίδες είναι προστατευόμενα είδη, είτε από την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τους Οικοτόπους, είτε με διεθνείς συμβάσεις).

Με την ιερακοθηρία δεν θα μειωθεί το κυνήγι σε μία περιοχή – δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν κυνηγοί – αλλά θα προσθέσει έναν ακόμα παράγοντα πίεσης στα οικοσυστήματα και στην επιβίωση άγριων ζώων, μόνο για το χόμπι λίγων ανθρώπων.

Για αυτούς τους λόγους και όχι μόνο η ιερακοθηρία δεν θα έπρεπε να επιτραπεί για κανέναν λόγο στην Ελλάδα και να αποσυρθεί άμεσα η ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/89961/2915/28.09.2021 (Β΄ 4574).

Όσο αφορά την κατανόηση της πολύπλοκης συμπεριφοράς των ειδών είναι αδύνατον να τη γνωρίζουν γερακάρηδες από πριν ειδικά έτσι και είναι άτομα τα οποία δεν έχουν παρακολουθήσει μαθήματα και τάξεις πανεπιστημίων που ασχολούνται με Wildlife Behavior και Wildlife Conservation.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" - Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

“Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο” – Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" ("Shashvi shashvi maq'vali" / "Blackberry, Blackberry, Blackbird"). Σκηνοθεσία: Ελένε Ναβεριάνι. Πρωταγωνιστούν: Έκα Χαβλεϊσβίλι, Τεμίκο Τσιτσινάντζε. Γεωργία, ...
«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη

«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη στο PalmTree MCA

Η παράσταση «Άτλας»  του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη συνεχίζει τις παραστάσεις έως 29 Απριλίου στο PalmTree Multinfuntional Center of Arts. “Εν αρχή ...
Laughing in Afghanistan

«Γελώντας στο Αφγανιστάν» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 

Γελώντας στο Αφγανιστάν μια ταινία της Αννέτας Παπαθανασίου 20, 21, 22 Απριλίου 2024, στις 20:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά ...
Θωμάς Ζάμπρας

Θωμάς Ζάμπρας – Απόφοιτος Λυκείου στο Πάνθεον στην Πάτρα

Ο Θωμάς Ζάμπρας επιστρέφει με την παράσταση “Απόφοιτος Λυκείου” για μία μοναδική βραδιά στο θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα. Ο τίτλος ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13874 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top