tetartopress

“Empty the Tanks” – Διαμαρτυρία στο Αττικό Πάρκο ενάντια στην αιχμαλωσία δελφινιών, το Σάββατο 11 Μαΐου

pexels-photo-225869-1024x576


Το Σάββατο 11 Μαΐου 2019 στις 11 το πρωί μια σειρά από οργανώσεις καλούν σε διαμαρτυρία έξω από το Αττικό Πάρκο, συμμετέχοντας στην παγκόσμια ειρηνική διαμαρτυρία Empty The Tanks ενάντια στη φυλάκιση θαλάσσιων θηλαστικών, απαιτώντας να κλείσει η φυλακή των δελφινιών στην Αθήνα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους: «Σας καλούμε να έρθετε και να ενώσετε τη φωνή σας μαζί μας γι’ αυτά που δεν μπορούν να μιλήσουν για τον εαυτό τους».

Το Empty the Tanks είναι μια παγκόσμια προσπάθεια οργανώσεων και πολιτών, για την ενημέρωση του κοινού κατά της αιχμαλωσίας των κητωδών. Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση θα ανακοινώνονται στη σελίδα της.

Οι οργανώσεις που καλούν στη διαμαρτυρία είναι οι εξής: Sea Shepherd Ελλάδας, Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, Direct Action Everywhere Athens, The Dolphin’s Voice, My Dolphin Club, Free your friend – Ελευθέρωσε τον φίλο σου, Ethos & Empathy

57057840_10215296329105073_6823849266859999232_n


Εκατοντάδες δελφίνια πεθαίνουν στις πισίνες των δελφιναρίων κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο

Τα δελφίνια, ακόμα και αν έχουν γεννηθεί σε αιχμαλωσία, υποφέρουν κλεισμένα στις δεξαμενές, καθώς από την φύση τους στην ανοιχτή θάλασσα διανύουν δεκάδες έως εκατοντάδες μίλια κάθε μέρα, ενώ καταδύονται σε βάθος έως και 300 μέτρα. Σκεφτείτε, πως είναι δυνατόν, ένα ζώο 2,5 μέτρων, να έχει ευζωία σε μια πισίνα; Οι πισίνες παρέχουν στα δελφίνια το 0,0001% της ποσότητας του νερού που χρειάζονται για να ζήσουν στους ωκεανούς.

Τα δελφίνια είναι κοινωνικά, επικοινωνούν με τα ονόματά τους, επιλέγουν τους συντρόφους τους και ζουν σε ομάδες στις οποίες οι μεγαλύτεροι εκπαιδεύουν τους μικρότερους. Όλα αυτά δεν μπορούν να τα κάνουν μέσα σε ένα θαλάσσιο πάρκο.

Από το 2010 έχουν πεθάνει 6 δελφίνια μόνο στο Αττικό πάρκο, κάποια άρρωστα, κάποια μωρά καθώς οι μάνες δεν ήξεραν πως να τα θηλάσουν.

 

Η βιομηχανία της αιχμαλωσίας

Λόγω της μεγάλης θνησιμότητάς τους, στο Taiji της Ιαπωνίας ανθεί η βιομηχανία απαγωγής δελφινιών από την ελευθερία, η οποία αποφέρει έσοδα εκατομμυρίων δολαρίων. Κάθε χρόνο αιχμαλωτίζονται περίπου 300 δελφίνια και κάθε δελφίνι πωλείται περισσότερο από 200.000 δολάρια.


Οι παράνομες παραστάσεις του Αττικού πάρκου

Στο δελφινάριο του Αττικού πάρκου διεξάγονται 2-3 παραστάσεις την ημέρα, παρότι σύμφωνα με τον νόμο 4039/2012 (άρθρο 12) οι παραστάσεις τσίρκου έχουν απαγορευτεί, και συνεχίζονται παρότι έχει επιβληθεί πρόστιμο 44.350 Ευρώ, ενώ εκκρεμεί σχετικό ποινικό δικαστήριο.

Τις αποφάσεις του υπ. περιβάλλοντος μπορείτε να τις βρείτε εδώ και εδώ.

Καμία επιστημονική μελέτη μέχρι σήμερα, δεν έχει αποδείξει τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του θεάματος δελφινιών να κάνουν τούμπες, παρά τις προσπάθειες του ιδιοκτήτη του «πάρκου» να μας πείσει για το αντίθετο. Η αιχμαλωσία δεν είναι μία φυσιολογική κατάσταση και πηγαίνοντας τα παιδιά μας να δουν αιχμάλωτα ζώα, τους μαθαίνουμε ότι το να είναι κάποιος αιχμάλωτος και υποτακτικός στον αφέντη του είναι σωστό. Αν γεννιόμασταν εμείς αιχμάλωτοι και μας εξανάγκαζαν λόγω πείνας να κάνουμε ακροβατικά και καταναγκαστικά έργα, θα ήταν φυσιολογικό;

 

Η θέση του υπουργείου παιδείας

Σύμφωνα με οδηγία του Υπουργείου Παιδείας «συνιστάται, κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεων, η αποφυγή χώρων στους οποίους βρίσκονται ζώα σε αιχμαλωσία, με σκοπό την εμπορική τους εκμετάλλευση, καθώς αυτό δε συνάδει με τις γενικές αρχές της εκπαίδευσης». Το έγγραφο της οδηγίας μπορείτε να το βρείτε εδώ.

 

Η προσπάθεια που γίνεται από την πλευρά των Οργανώσεων και των πολιτών

Όλοι μαζί, πολίτες και οργανώσεις, ζητάμε να εισακουστεί από τα αρμόδια υπουργεία το χρόνιο αίτημα περιβαλλοντικών και φιλοζωικών οργανώσεων για την θεσμοθέτηση της απαγόρευσης της αιχμαλωσίας των δελφινιών στην Ελλάδα και το κλείσιμο των δελφιναρίων, ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών χωρών, όπως η Κροατία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία, η Ελβετία, η Φιλανδία, η Ινδία, το Λουξεμβούργο, η Νορβηγία, η Νικαράγουα και η Αγγλία.

Την προσπάθειά αυτή στηρίζουν πολλοί Έλληνες καλλιτέχνες, που ένωσαν τις φωνές τους και στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα με το τηλεοπτικό σποτ «Ελευθέρωσε τον φίλο σου».

– Μη μαθαίνετε στα παιδιά σας ότι η αιχμαλωσία είναι διασκέδαση

– Μην αγοράζετε εισιτήριο

– Είστε η μόνη τους ελπίδα


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13475 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top