Τέταρτο

398 Προβολές

«Εν Συρμώ 2018» – Ο Οδοντωτός γιορτάζει!

PrintΟ ιστορικός Οδοντωτός σιδηρόδρομος που ενώνει το Διακοφτό με τα Καλάβρυτα εδώ και 122 χρόνια σε μια μοναδικού κάλλους διαδρομή μέσα στο φιλόξενο φαράγγι του Βουραϊκού αποτελεί σημείο αναφοράς για την Αχαΐα και την Πελοπόννησο.

Για τρίτη χρονιά πραγματοποιείται το «Εν Συρμώ – Γιορτές του Οδοντωτού» από τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αιγιαλείας σε μια συνέργεια των δήμων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, του ΟΣΕ, της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας και άλλων φορέων, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.

En_sirmo_logo


Οι γιορτές

Φέτος ο Οδοντωτός μας δίνει την ευκαιρία για μια καινούρια γνωριμία, αυτή με το έργο του μεγάλου αφαιρετικού ζωγράφου Γιάννη Σπυρόπουλου, ο οποίος έζησε και μεγάλωσε στο Διακοπτό, δημιουργώντας στο φαράγγι του Βουραϊκού τα πρώτα του έργα. Ειδικά επιλεγμένα έργα του καταξιωμένου ζωγράφου θα παρουσιαστούν στην αναδρομική έκθεση με τίτλο «Οι ελληνικές εικόνες του Γιάννη Σπυρόπουλου 1950 – 1960: Διάλογος με τον τόπο του», η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Απριλίου έως τις 31 Μαΐου στο Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου, στο Αίγιο, Η έκθεση υλοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου και τα εγκαίνιά της θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 27 Απριλίου στις 20:00.

Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων ξεκινά το Σαββατοκύριακο 5-6 Μαΐου από τον  σταθμό του Οδοντωτού στο Διακοπτό. Το Σάββατο 5 Μαΐου το τμήμα χειροτεχνείας Διακοπτού της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. «Εν Διακοπτώ…Χειροτεχνήματα» παρουσιάζει την ομότιτλη έκθεση χειροτεχνίας και εικαστικών δημιουργιών, με έργα εμπνευσμένα από τον Οδοντωτό και το έργο του ζωγράφου Γιάννη Σπυρόπουλου.

Την Κυριακή 6 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί συναυλία με ακούσματα από τη γαλλική μουσική από τους “La chanteuse”.

Την Κυριακή 20 Μαΐου στον σταθμό του Οδοντωτού Μέγα Σπήλαιο στη Ζαχλωρού θα πραγματοποιηθεί παιδικό εργαστήριο με παιχνίδια, ζωγραφιές και δράσεις περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος με τα τίτλο «Το φαράγγι της έμπνευσης».

Στις 25 Μαΐου μια ομάδα δημοσιογράφων, κριτικών τέχνης, ανθρώπων του πολιτισμού και του τουρισμού θα ταξιδέψει με τον Οδοντωτό σε ένα βιωματικό οδοιπορικό που θα καταλήξει στα ιστορικά Καλάβρυτα με υποδοχή από το Δήμαρχο Καλαβρύτων.

Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν την Κυριακή 27 Μαΐου στο Πνευματικό Κέντρο Διακοπτού με προβολή της ταινίας «Ο Στρατηγός» του Μπάστερ Κίτον, σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Αιγίου.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα θα βρείτε στην επίσημη σελίδα των γιορτών του Οδοντωτού: ensirmo.gr

topos-2


Ο Οδοντωτός

Από το κύμα στο χιόνι. Όσο αυξάνεται η κλίση των γραμμών, τόσο το τραινάκι ακονίζει τα δόντια του. Κι όταν αρχίσει η ανηφοριά, το τραίνο του Οδοντωτού δείχνει τη δύναμή του, καταπίνοντας δύσκολα χιλιόμετρα και ανηφοριές κλίσης ως και 17,5%. Καλύπτει τα 22.350 μέτρα μήκους και τα 750 μέτρα ύψους από το παραθαλάσσιο Διακοπτό μέχρι τα χιονισμένα Καλάβρυτα πάνω στα 75 εκατοστά πλάτους της πιο στενής οδοντωτής σιδηροδρομικής γραμμής στον κόσμο.

122 χρονών; Νεότατος! Η κατασκευή του σιδηροδρόμου ξεκίνησε το 1889 από την κυβέρνηση Χαρίλαου Τρικούπη. Οι τεχνικές δυσκολίες μεγάλες, τα χρήματα τελείωσαν νωρίς και η γραμμή δεν έφτασε ως την Τρίπολη, όπως φιλόδοξα προβλεπόταν, αλλά ως τα Καλάβρυτα. Πρώτο δρομολόγιο του Οδοντωτού μέσα στο φαράγγι το 1896, με πρώτο επιβάτη τον Βασιλιά Γεώργιο Α’. Κυρίως ως μέσο μεταφοράς ανθρώπων και εμπορευμάτων και συχνά ως εργαλείο ελπίδας και διαφυγής, ο οδοντωτός, ανανεωμένος και διάσημος πλέον, λειτουργεί πια ως τουριστικό αξιοθέατο και ως ονειρικό πέρασμα στο φαράγγι.

Τρεις γενιές, τρεις εποχές. Η πρώτη γενιά του Μουτζούρη, ατμοκίνητη, ξεκίνησε το 1891 με τέσσερις γαλλικές ατμάμαξες A. ES. CAIL, κεκορεσμένου ατμού, εφοδιοφόρες, ακολουθούμενες από μια γερμανική ατμομηχανή KRUPP υπέρθερμου ατμού το 1925 αλλά και μια ελληνική, των ΣΠΑΠ, το 1954. Η δεύτερη γενιά ήταν πετρελαιοκίνητη (ντίζελ), με τρεις γαλλικές αμαξοστοιχίες BILLARD το 1959 και άλλες τρεις DECAUVILLE το 1967, ρίχνοντας τον χρόνο του ταξιδιού από τις δυόμισι ώρες στα 85 λεπτά. Το 2003 ξεκίνησε εκτεταμένη ανακατασκευή του δικτύου και των υποδομών ώστε το 2009 να ξεκινήσει η νέα, σύγχρονη εποχή, με τις εξελιγμένες σε τεχνολογία και ασφάλεια Ελβετικές αυτοκινητάμαξες STADLER, προσφέροντας 67 λεπτά ταξιδιωτικής μαγείας.

Topos-1


Το ταξίδι

Το Διακοπτό η αφετηρία του ταξιδιού, η ευδιάθετη πατρίδα του Διονύση Παπαγιαννόπουλου, μια όμορφη κωμόπολη του Δήμου Αιγιαλείας σε μια εντυπωσιακή συνεύρεση θάλασσας και βουνού. Πόλη γαλήνια από το ήπιο κλίμα της, παραδίνεται στη θαλάσσια αύρα και τις ευωδιές των εσπεριδοειδών. Αφετηρία του Οδοντωτού αλλά και πολλών εξορμήσεων στην υπόλοιπη Αιγιάλεια και στα δεκάδες σημεία απρόσμενων εμπειριών στη φύση, τον πολιτισμό, την παράδοση, την ιστορία, τα προϊόντα, τη γεύση και την απόλαυση (Αλυκή, λίμνη Τσιβλού, Τράπεζα, Ζαρούχλα, Φτέρη, Λάκκα, Ταξιάρχες, Τρυπητή, Αγ. Τριάδα, αρχαίο θέατρο Αίγειρας, Πλατανιώτισα, μουσεία, δρόμοι κρασιού, πλάτανος Παυσανία, Οινοξένεια).

Το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού η διαδρομή μας. Πολλές οι ιδιότητές του, συνθέτουν μια εντυπωσιακή αφήγηση: Στο πανέμορφο φαράγγι του Βουραϊκού (Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους), με προστατευόμενη και ιδιαίτερης αξίας χλωρίδα και πανίδα (περιοχές Natura 2000), μέρος του Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού, μέρος του Γεωπάρκου Χελμού-Βουραϊκού (πρόσφατα ενταγμένου στον Ευρωπαϊκό κατάλογο αλλά και στον διεθνή κατάλογο Γεωπάρκων της Unesco), μέρος των περιοχών παραγωγής των εκλεκτών προϊόντων Π.Ο.Π. σταφίδα Βοστίτσα και Π.Ο.Π. οίνος Ροδίτης, ανηφορίζει από το 1896 σε ρότα παράλληλη με τον Βουραϊκό το μοναδικό τραινάκι του Οδοντωτού και μαζί του το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 μεγάλων πεζοπορικών διαδρομών, προσφέροντας διπλή περιπατητική και σιδηροδρομική εμπειρία διάσχισης.

Τα Καλάβρυτα το τέρμα του ταξιδιού, το ορεινό ιστορικό κέντρο της περιοχής. Περηφανεύεται ως έδρα Φράγκικης βαρωνίας, έδρα Βυζαντινού δεσποτάτου, σημείο έναρξης εξέγερσης (1770) και εθνικής επανάστασης (1821, Αγία Λαύρα) αλλά και θρηνεί όταν σφαγιάζεται και πυρπολείται από τους Γερμανούς κατακτητές στο ολοκαύτωμα του Δεκέμβρη του ‘43. Μαρτυρικός οικισμός τα Καλάβρυτα, η ομορφιά τους όμως είναι πάντα ζωντανή, όλες τις εποχές του χρόνου, συνθέτοντας μια κορυφαία τουριστική επιλογή μαζί με τα υπόλοιπα αξιοθέατα του Δήμου Καλαβρύτων (Αγία Λαύρα, Μέγα Σπήλαιο, Χιονοδρομικό κέντρο, Πλανητέρο, Κέρτεζη, Μακελαριά, Σπήλαιο λιμνών, κλήμα Παυσανία, Λάδωνας, Λεόντιο, Αρχαίοι Λουσσοί, Κλείτωρ και Ψωφίδα).


Κείμενα – Φωτογραφίες: ensirmo.gr


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 5167 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top