Τέταρτο

139 Προβολές

Ενάντια σε κάθε πόλεμο, ενάντια σε κάθε κυβέρνηση* Ανάλυση του crimethik.com. Μετάφραση για το tetartopress.gr: Δήμος Παπαδόπουλος

 

Κατανοώντας τον πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν

Μετά την αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ που σκότωσε τον Ιρανό στρατηγό Qasem Soleimani στις 3 Ιανουαρίου και την ιρανική πυραυλική επίθεση κατά των αμερικανικών θέσεων στο Ιράκ στις 7 Ιανουαρίου, εκφράστηκε έντονη ανησυχία για τον πόλεμο που κλιμακώνεται μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν. Σε ένα περιβάλλον κατασκευασμένο από τα ΜΜΕ, το οποίο βασίζεται κυρίως στο φόβο και την οργή, τα κακά νέα ταξιδεύουν γρήγορα, αλλά οι χειρότερες ερμηνείες των ειδήσεων ταξιδεύουν ακόμα ταχύτερα. Από την πλευρά μας, αναμένουμε ότι ο πόλεμος θα κλιμακωθεί, αλλά ότι θα πάρει μια πιο διάχυτη μορφή από το είδος του συμβατικού πολέμου που οι περισσότεροι αναμένουν. Ως δηλωμένοι εχθροί του πολέμου και της τυραννίας, πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να έχουμε και την ανάλογη στρατηγική.

Μετά τις πυραυλικές επιθέσεις, η ιρακινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο ιρανικός στρατός είχε εκτοξεύσει 22 πυραύλους και ότι 17 από αυτούς έπληξαν την αεροπορική βάση Al-Asad, 15 εκ των οποίων εξερράγησαν, χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα. Σε μεταγενέστερη ανακοίνωση, η ιρακινή κυβέρνηση δήλωσε ότι οι Ιρανοί αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει για τις επιθέσεις. Εάν αυτό είναι αλήθεια, γίνεται φανερό ότι η ιρανική κυβέρνηση σκόπιμα αποφεύγει να σκοτώσει αμερικανικά στρατεύματα παρά το ότι αποδεικνύει πως είναι ικανή να χτυπήσει αμερικανικούς στόχους. Αυτός είναι ένας τρόπος για την ιρανική κυβέρνηση να διασώσει την αξιοπιστία της και να «καλοπιάσει» τους σκληροπυρηνικούς, αφήνοντας παράλληλα στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δυνατότητα να μην κλιμακώσουν περαιτέρω τις επίσημες εχθροπραξίες.

Η πραγματική απάντηση στη δολοφονία του Soleimani από τις ΗΠΑ πιθανότατα θα δοθεί έξω από το επίσημο σκηνικό πολέμου, με τη μορφή της βίας δι’ αντιπροσώπων (proxies) και των τρομοκρατικών επιθέσεων. Το Ιράν υποστηρίζει δυνάμεις σε όλη την περιοχή της Μεσογείου, ειδικά στο Ιράκ και στο Λίβανο, όπου η proxy σύμμαχος του Χεζμπολάχ είναι, αναμφισβήτητα, ισχυρότερη από την επίσημη κυβέρνηση. Το Ιράκ και η Συρία έχουν ήδη περάσει πολλά χρόνια βίας. Τώρα φαίνεται αναπόφευκτο ότι όλη η έκταση της επικράτειας από την Κασπία Θάλασσα μέχρι τη Μεσόγειο θα διχαστεί από τον εμφύλιο πόλεμο τα επόμενα χρόνια. Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), το οποίο έχασε την τελευταία του επικράτεια λιγότερο από ένα χρόνο πριν, θα αντικατασταθεί από άλλες ομάδες που έχουν πλέον πάρει τα διδάγματα τους από την ταχεία άνοδο και πτώση του.

Επομένως, ανεξάρτητα από το αν η κλιμάκωση των ΗΠΑ με το Ιράν προκαλέσει μια εδαφικοποιημένη σύγκρουση ή οδηγήσει σε κατοχή, αποτελεί ένα ακόμη βήμα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ που αποτολμά και επιταχύνει ένα μέλλον παγκόσμιου εμφυλίου πολέμου. Ως αντίπαλοι του πολέμου και της τυραννίας, πρέπει να αναλύσουμε ποιες –από όλων των ειδών τις- εξουσίες κερδίζουν από αυτή την προσέγγιση.

Πρώτον, αξίζει να επαναλάβουμε ότι η κλιμάκωση της σύγκρουσης με το Ιράν επιβεβαιώνει τη θέση μας ότι όταν ο Trump ενθάρρυνε τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdoğan να εισβάλει στη Συρία, δεν ήταν ένα βήμα προς την αποχώρηση των ΗΠΑ από την περιοχή, αλλά απλώς ένας ανασχηματισμός των συμμαχιών των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή προς πιο αυταρχικούς παίκτες. Οι ΗΠΑ είχαν ήδη στείλει 14.000 στρατεύματα στην περιοχή πριν δώσουν στον Erdoğan το πράσινο φως. Από τότε έχουν ακολουθήσει χιλιάδες στρατεύματα. Οι υποτιθέμενοι «αντι-ιμπεριαλιστές» που παγιδεύτηκαν από το ψέμα του Trump ότι τραβούσε τις ΗΠΑ από «ατελείωτους πολέμους», έδωσαν κάλυψη στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τις τουρκικές και ρωσικές αυτοκρατορικές φιλοδοξίες, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούσε το σκηνικό για να κλιμακωθεί η σύγκρουση με το Ιράν.

Παρά τους ευρέως διαδεδομένους φόβους των Δημοκρατικών ότι το Trump προσπαθεί να ξεκινήσει έναν πόλεμο για να αποσπάσει την προσοχή από τις εναντίον του καταγγελίες ή να χειραγωγήσει το (ήδη πολωμένο) κοινό πριν από τις εκλογές, είναι σαφές ότι ο Trump δεν αναζητά συμβατικό πόλεμο με το Ιράν. Θέλει να διασπείρει το αμερικανικό στρατιωτικό φορτίο, χωρίς όμως να στραφεί σε επιτόπιες επιχειρήσεις. Παίρνοντας το μήνυμα από το Ισραήλ, ελπίζει να είναι σε θέση να διατάξει χειρουργικές επιθέσεις εναντίον υψηλών αξιωματούχων των αντιπάλων χωρίς να χρειάζεται να καταλάβει άλλη χώρα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη από την ισλαμοφοβική του βάση εμφανιζόμενος ως σκληρός, διαιωνίζοντας παράλληλα την αβάσιμη εξαπάτηση ότι «απομακρύνει την Αμερική από ατέλειωτους πολέμους». Εν ολίγοις, θέλει κλιμάκωση χωρίς εμπλοκή.

Η αλήθεια είναι ότι ο πόλεμος του 21ου αιώνα θα είναι διαφορετικός από την εισβολή και κατοχή του Ιράκ το 2003. Η σύγκρουση στη Συρία μας δίνει μια αίσθηση του τι μπορούμε να περιμένουμε: ένας εμφύλιος πόλεμος που διεξάγεται επί χρόνια και περιλαμβάνει αντιπροσώπους των περισσότερων παγκόσμιων δυνάμεων, στις οποίες η διάκριση μεταξύ πολιτικού και στρατιωτικού είναι θολή από όλες τις απόψεις. Θα δούμε πιθανώς περισσότερες περιπτώσεις στις οποίες η επίσημη κρατική βία να είναι επιλεκτική, όπως οι πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν, ενώ οι πραγματικές μάχες και οι θάνατοι θα πραγματοποιούνται από αντιπροσώπους, παραστρατιωτικές δυνάμεις και πολίτες. Κάτι τέτοιο φανερώνει η κατάρρευση της πτήσης 752 των Διεθνών Ουκρανικών Αερογραμμών αμέσως μετά την πυραυλική επίθεση, στην οποία σκοτώθηκαν πολλοί Καναδοί και Ουκρανοί, καθώς και Ιρανοί, όπως και οι δύο πυραυλικές επιθέσεις που έπληξαν την «Πράσινη Ζώνη» στη Βαγδάτη αμέσως μόλις ο Trump ανακοίνωσε ότι δεν θα ανταποκριθεί στις επιθέσεις του Ιράν.

Έτσι, τα βασικά θύματα της κλιμάκωσης του Trump θα είναι πολίτες – πιθανόν και Αμερικανοί πολίτες, καθώς και Ιρανοί και Ιρακινοί. Ακόμα, είναι ξεκάθαρο  ότι ο Trump δεν ανησυχεί για την πιθανότητα να αποτελέσουν στόχο οι αμερικανοί πολίτες ως συνέπεια της απόφασής του να σκοτώσει το Soleimani. Αντίθετα, μπορεί να καλωσορίσει και αυτές τις επιθέσεις, ποντάροντας σε αυτές για να οδηγήσει τους πιο φοβισμένους και ανίδεους Αμερικανούς στο στρατόπεδό του.

Από το 2001, οι Ρεπουμπλικανοί έχουν επωφεληθεί μόνο από πολιτικές που πόλωσαν ολόκληρους πληθυσμούς, κάτι που είχε ως συνέπεια την άνοδο του ISIS, τρομοκρατικές επιθέσεις και θανάτους πολιτών κατά εκατοντάδες χιλιάδες. Βασίζονται στην απειλή του ισλαμικού φονταμενταλισμού για να κάνουν το δικό τους φονταμενταλιστικό αυταρχισμό να φανεί ελκυστικός. Αυτό μας παρέχει μια άλλη οπτική στο tweet του Trump που δηλώνει “όλα είναι καλά!” και “μέχρι στιγμής, τόσο καλά!” αμέσως μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν.

Καμιά ποσότητα βίαιης δύναμης δεν μπορεί να συγκρατήσει τη νεοφιλελεύθερη παγκόσμια τάξη- ακόμα και ο ίδιος ο Trump δεν προσπαθεί να τη διατηρήσει ακέραιη. Αντίθετα, εκείνο που αυτός και οι εθνικιστές συνοδοιπόροι του επιδιώκουν, είναι να διασφαλίσουν ότι οι συγκρούσεις που θα πετύχει η νεοφιλελεύθερη τάξη θα διαδραματιστούν σε εθνικά και εθνοτικά πλαίσια αντί να ενώσουν όλους εναντίον της κυρίαρχης τάξης που ο ίδιος ο Trump εκπροσωπεί. Σημαντική σημείωση: η ιρανική κυβέρνηση, που απειλούνταν από μαζικές αναταραχές μόλις πριν από δύο μήνες, μπορεί τώρα να χρησιμοποιήσει την κλιμάκωση της σύγκρουσης με τις ΗΠΑ ως επιχείρημα για να νομιμοποιήσει την εξουσία της στο εσωτερικό.

Απαντώντας στους μηχανισμούς της ιρανικής και της αμερικάνικης κυβέρνησης, επιδιώκουμε να εντοπίσουμε και να αντισταθούμε σε κάθε προσπάθεια να μας οδηγήσει τον έναν ενάντια στον άλλο. Στόχος μας είναι να οικοδομήσουμε την αλληλεγγύη σε εθνικό, εθνοτικό και θρησκευτικό επίπεδο, κάνοντας ό,τι μπορούμε για να ανατρέψουμε τις αυταρχικές κυβερνήσεις από την Ουάσιγκτον έως την Τεχεράνη. Η ελπίδα μας είναι να ξεσπάσουν επαναστατικά κινήματα και από τις δύο πλευρές των συνόρων. Οι κλιμακώσεις της κρατικής βίας μετριούνται έτσι ώστε να καταστήσουν αδύνατη τη μετατροπή του πολέμου σε επανάσταση. Σε έναν κόσμο που κατευθύνεται προς ολοένα και πιο διάχυτους πολέμους, καθοδηγούμενους από εθνικισμούς, οι καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης μας είναι να οικοδομήσουμε δεσμούς μεταξύ των αγωνιστικών κοινωνικών κινημάτων, όπως αυτά του Λιβάνου, της Αιγύπτου και του Ιράν – και όχι πολύ παλιότερα, αυτά στη Ρωσία και την Τουρκία – και ελπίζουμε σύντομα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και στο Χονγκ Κονγκ και τη Χιλή. Ας πολεμήσουμε εκείνους που θέλουν να μας κάνουν να πεθάνουμε για τα συμφέροντα τους, όχι μεταξύ μας.

Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη στρατηγική που υπονοείται από την προσέγγιση ενός μέρους της καθεστωτικής αριστεράς στις ΗΠΑ, η οποία, πάντα αναζητώντας να επιβεβαιώσουν μια εξουσία, πασχίζουν να νομιμοποιήσουν την ιρανική κυβέρνηση. Ας είμαστε σαφείς: κάνοντας κάτι τέτοιο (στμ. νομιμοποιώντας την ιρανική κυβέρνηση) είναι σαν να φτύνουμε στους τάφους των 1500 ανθρώπων που η ιρανική κυβέρνηση σκότωσε για να καταστείλει την πρόσφατη εξέγερση. Είναι σαν να νομιμοποιούμε όλες τις φυλακές και την αστυνομία στο Ιράν και κάθε μορφή τυραννίας στην οποία ο ιρανικός λαός αντιτίθεται. Δεν πρέπει να επιβεβαιώσουμε τη νομιμότητα των ιρανικών αρχών να καταδικάσουν τον Trump στην προσπάθειά τους να στοχοποιήσουν εμάς. Εάν υπάρχουν για μας φυσικοί σύμμαχοι σε αυτή την κατάσταση, θα πρέπει να είναι εκείνοι που αντιστέκονται στην εξουσία της ιρανικής κυβέρνησης με τον ίδιο τρόπο που εμείς αντιτιθέμεθα στην εξουσία του Trump.

Από την πλευρά μας, το δίκτυό μας (crimethinc.com) περιλαμβάνει πρόσφυγες που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους από την αυταρχική κυβέρνηση του Ιράν. Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε “το μικρότερο από τα δύο κακά”, ούτε μπορούμε να δεχτούμε το είδος δυαδικής αιτιολογίας που υποδηλώνει ότι όποιος αντιτίθεται στην κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να είναι μια καλή και νόμιμη κυβέρνηση. Στεκόμαστε μαζί με εκείνους στη Μέση Ανατολή που δήλωσαν ότι η αντίθεσή τους στις αεροπορικές επιθέσεις του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και στις απειλές κατά του Ιράν και του Ιράκ μπορεί να είναι αποτελεσματική μόνο όταν έχει την ρίζα της στην αλληλεγγύη με τις προοδευτικές και επαναστατικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και την πλήρη αντίθεση σε όλες τις εξουσιαστικές κυβερνήσεις και τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην περιοχή.

Θα θέλαμε να δούμε και άλλους στις Ηνωμένες Πολιτείες που θα έδιναν περισσότερη έμφαση στη μάθηση για κινήματα αντιεξουσιαστικής αντίστασης στο Ιράν και αλλού στην Μέση Ανατολή και λιγότερη στην προσπάθεια αποκατάστασης του Soleimani ως «αντιιμπεριαλιστή» ήρωα. Και οι δύο πλευρές που επιθυμούν να επιβάλλουν το ψευδές δίπολο «ή με τον Τραμπ ή με το Ιράν» είναι συμμετρικές, επειδή ακριβώς βασίζονται στην απειλή που αντιπροσωπεύει η εναλλακτική λύση του να μας υποχρεώσουν να συμπαραταχθούμε με τη μία ή την άλλη. Αντίθετα, πρέπει να κάνουμε μια άλλη επιλογή: τον κοινό δρόμο προς την ελευθερία.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαστε ενάντια σε όλους τους πολέμους, εναντίον όλων των κυβερνήσεων, ενάντια σε κάθε καταπίεση. Πιστεύουμε με πάθος στη δυνατότητα που έχουν όλοι οι άνθρωποι για αυτοδιάθεση, αλληλοβοήθεια και ειρηνική συνύπαρξη. Οι εξουσίες, και από τις δύο πλευρές, θα μας κάνουν να φοβόμαστε ο ένας τον άλλο, ωστόσο γνωρίζουμε καλά ότι αυτές είναι ο βασικός εχθρός μας.

«Ο κόσμος δεν χωρίζεται σε χώρες. Ο κόσμος δεν χωρίζεται μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Είσαι Αμερικάνος, είμαι ιρανή, δεν γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον, αλλά μιλάμε μαζί και καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον τέλεια. Η διαφορά ανάμεσα σε εσένα και την κυβέρνησή σου είναι πολύ μεγαλύτερη από τη διαφορά μεταξύ μας. Και η διαφορά μεταξύ μου και της κυβέρνησής μου είναι πολύ μεγαλύτερη από τη διαφορά μεταξύ μας. Και οι κυβερνήσεις μας είναι πάρα πολύ ίδιες». – Marjane Satrapi

——-

* Το crimethik. είναι ένα διεθνές αποκεντρωμένο δίκτυο. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, η συλλογικότητα CrimethInc. υπήρξε ένα από τα πιο παραγωγικά και εκτεταμένα project Αναρχικών στη Βόρεια Αμερική. Οι συμμετέχοντες έχουν διασχίσει πολλές φορές τον κόσμο για αμέτρητες περιοδείες και  δράσεις, παρήγαγαν μια σειρά από βιβλία (Days of Love/Nights of War, Recipes for Disaster, Expecting Resistance, Work: Capitalism.Economics.Resistance, Contradictionary), περιοδικά (Rolling Thunder), και άλλα έντυπα, συμπεριλαμβανομένης της πολυσέλιδης μπροσούρας «Fighting For Our Lives / Πολεμώντας για τις Ζωές μας» σε 650.000 αντίτυπα. Από τις μέρες των διαδηλώσεων ενάντια στην παγκοσμιοποίηση στο Σηάτλ (1999) ως σήμερα, τις συγκρούσεις ενάντια στις συνόδους κορυφής της διεθνούς οικονομικής και πολιτικής ελίτ και τις εξεγέρσεις σε πολλά σημεία του κόσμου, με τις καμπάνιες τους ενάντια στην κρατική καταστολή, την συμμετοχή τους στα σημεία ανάφλεξης του κοινωνικού αγώνα, τα εκδοτικά εγχειρήματα και τις αναλύσεις τους, προσέφεραν πάντα ένα ανοιχτό κάλεσμα εμπλουτισμού και εμβάθυνσης της σύγχρονης αναρχικής σκέψης και δράσης. Ανοίγοντας πάντα επίμαχες συζητήσεις,  η συλλογικότητα CrimethInc. μέσα στα χρόνια συνεχίζει να προκαλεί με ριζοσπαστικές θέσεις τις κυβερνήσεις, τους ρεφορμιστές αλλά και το ευρύ κοινό.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 5153 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top