tetartopress

Έναρξη καταθέσεων για την Αγορά Ντοκιμαντέρ του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης


Αναπόσπαστο  κομμάτι του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, η Αγορά Ντοκιμαντέρ έχει καθιερωθεί ως τόπος συνάντησης ανάμεσα σε σκηνοθέτες, παραγωγούς και αγοραστές από όλο τον κόσμο, προωθώντας και στηρίζοντας την ταινία τεκμηρίωσης σε όλα τα στάδια παραγωγής. Η Αγορά επιστρέφει στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 10 έως τις 20 Μαρτίου 2022. Στο πλαίσιο του 24ου ΦΝΘ, η πιο δραστήρια και δυναμική Αγορά Ντοκιμαντέρ της ευρύτερης περιοχής θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 19 Μαρτίου 2022, προσκαλώντας τους δημιουργούς να καταθέσουν τα σχέδια και τις ταινίες τους στα τμήματα AgoraDoc Market, Docs in Progress, Thessaloniki Pitching Forum.

Οι αναπτυξιακές δράσεις της Αγοράς Ντοκιμαντέρ επικεντρώνονται στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου και πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού προγράμματος Creative Europe Media. Σε ένα φιλικό περιβάλλον, είτε φυσικό είτε ψηφιακό, επαγγελματίες του ντοκιμαντέρ συναντούν σκηνοθέτες και παραγωγούς για να συζητήσουν τις ταινίες τους και να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματά τους.

Η Αγορά καλεί δημιουργούς, των οποίων τα ντοκιμαντέρ βρίσκονται στο τελικό στάδιο post-production και αναζητούν διανομέα, πρεμιέρα σε φεστιβάλ ή χρηματοδότηση,να καταθέσουν τα πρότζεκτ τους στο τμήμα Agora Docsin Progress (προθεσμία κατάθεσης έως τις 14Ιανουαρίου 2022). Ελληνικά ντοκιμαντέρ που έχουν συμμετάσχει με επιτυχία στο τμήμα είναι: Νύχτες και μέρες με τη Δήμητρα Κ., Όταν ο Βάγκνερ γνώρισε τις τομάτες, Επιστροφή στην κορυφή, Επόμενος σταθμός: Ουτοπία κ.ά.

Εδώ και έντεκα χρόνια, το τμήμα Agora Docs in Progress έχει καθιερωθεί ως το κύριο σημείο συνάντησης για ταινίες τεκμηρίωσης που βρίσκονται στο στάδιο ακριβώς πριν την ολοκλήρωσή τους. Σκηνοθέτες και παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τα ντοκιμαντέρ τους σε αγοραστές, συμπαραγωγούς, εκπροσώπους πωλήσεων και προγραμματιστές διεθνών φεστιβάλ και να προσελκύσουν το ενδιαφέρον τους.

Οι ταινίες έχουν,επίσης, την ευκαιρία να διαγωνιστούν για σημαντικά βραβεία: βραβείο σε υπηρεσίες post-production από την εταιρεία Two Thirty Five, βραβείο MuSou σε υπηρεσίες ήχου και μουσικής, βραβείο υποτιτλισμού από το Νεανικό Πλάνο και δωρεάν διαπίστευση και διαμονή για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Visionsdu Réel στην Ελβετία.

Τα επιλεγμένα πρότζεκτ θα έχουν την ευκαιρία να προετοιμαστούν για την παρουσίασή τους στους επαγγελματίες (pitch presentation) διαδικτυακά πριν το Φεστιβάλ και να λάβουν συμβουλές για τα επόμενα βήματά τους από ειδικό επαγγελματία του ντοκιμαντέρ.

Η Αγορά Ντοκιμαντέρ παρουσιάζει, επίσης, την πρωτοβουλία Agora Lab, ένα τριήμερο εργαστήρι ανάπτυξης υλικού (16-19 Μαρτίου), στο οποίο επαγγελματίες μοντέρ, αλλά και άλλοι επαγγελματίες του ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προσφέρουν καθοδήγηση σε σκηνοθέτες με ελληνικά ντοκιμαντέρ που βρίσκονται στο στάδιο του μοντάζ. Επιλέγονται έως και πέντε ταινίες, ενώ η επιλογή των πρότζεκτ πραγματοποιείται μέσα από τις αιτήσεις για το τμήμα του Docs in Progress.

Παράλληλα, η Αγορά του Φεστιβάλ συνεχίζει την πρωτοβουλίαThessaloniki Pitching Forum (προθεσμία κατάθεσης έως τις 14Ιανουαρίου 2022),  το πρόγραμμα ανάπτυξης ταινιών τεκμηρίωσης.Το Thessaloniki Pitching Forum εξερευνά τα όρια του είδους, προσκαλώντας τηλεοπτικά και δημιουργικά ντοκιμαντέρ, ντοκιμαντέρ σε επεισόδια, ντοκιμαντέρ για παιδιά και new media projects (εικονικής ή/και ενισχυμένης πραγματικότητας, κ.ά.).

Οι δημιουργοί και παραγωγοί των επιλεγμένων πρότζεκτ θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα διαδικτυακό διήμερο εργαστήρι όπου θα δεχτούν συμβουλές, θα δουλέψουν το υλικό τους και θα προετοιμαστούν για την παρουσίαση στο Pitching Forum. Η παρουσίαση γίνεται μπροστά σε ένα πάνελ ειδικών, ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με επαγγελματίες του χώρου.

Συνολικά θα επιλεγούν έως 14πρότζεκτ, τα οποία θα απευθύνονται σε ένα διεθνές κοινό.

Στο Thessaloniki Pitching Forum και στο Docs in Progress μπορούν να κατατεθούν ταινίες από τις εξής χώρες: Αίγυπτος,  Αλβανία, Αλγερία, Αρμενία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γαλλία, Γεωργία, Ελλάδα, Κροατία,Κύπρος, Ουγγαρία, Ουκρανία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία, Κόσοβο*, Λίβανος, Λιβύη, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Μολδαβία,Παλαιστίνη, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία,Σλοβενία, Συρία, Τσεχία, Τυνησία και Τουρκία.

Για τις online φόρμες συμμετοχής και για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.filmfestival.gr/el/professionals/agora-docs

*Ο χαρακτηρισμός αυτός δεν θίγει τις θέσεις ως προς το καθεστώς, είναι δε σύμφωνος με την UNSCR 1244/1999 και τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Παράλληλα, συνεχίζεται η δράση Meet the Future, που θα πραγματοποιηθεί στο χρονικό διάστημα 13-15 Μαρτίου. Με το βλέμμα στο μέλλον, η Αγορά Ντοκιμαντέρ ανακαλύπτει και συστήνει στους επισκέπτες της νέα ταλέντα του κινηματογράφου από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου που κάνουν τα πρώτα βήματα στην καριέρα τους μέσα από τη δράση Meet the Future. Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν στο προσεχές διάστημα.

Συνεχίζεται και η δράση Doc Counselling όπου έμπειροι επαγγελματίες παρέχουν συμβουλές στους κινηματογραφιστές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ και την Αγορά, και προσφέρουν ιδιωτικές συμβουλευτικές συναντήσεις για θέματα όπως: στρατηγική για φεστιβάλ, χρηματοδότηση ντοκιμαντέρ, διανομή, γραφείο υποστήριξης Media, εκπαιδευτικά προγράμματα και marketing, μεταξύ άλλων.

Το Agora Doc Market είναι πλήρως ψηφιοποιημένο, με 30 σταθμούς θέασης, και λειτουργεί μέσω της επαγγελματικής ψηφιακής πλατφόρμας θέασης Cinando.Παρουσιάζει ντοκιμαντέρ που έχουν ολοκληρώσει την παραγωγή τους τα τελευταία δύο χρόνια, δίνοντας την ευκαιρία στους δημιουργούς να προβάλλουν τις ταινίες τους στους διαπιστευμένους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου (παραγωγούς,εκπροσώπους πωλήσεων, διανομείς, εκπροσώπους φεστιβάλ) που επισκέπτονται την Αγορά Ντοκιμαντέρ. Κάθε χρόνο φιλοξενεί περίπου 400 ταινίες και περισσότερους από 100 αγοραστές και επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου, οι οποίοι επιλέγουν τη Θεσσαλονίκη για να προωθήσουν ή να αγοράσουν ντοκιμαντέρ.

Τα ελληνικά ντοκιμαντέρ έχουν τη δυνατότητα δωρεάν συμμετοχής καταθέτοντας την ταινία τους στο Agora Doc Market έως τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022.

Για επιπλέον πληροφορίες για την Αγορά επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ ή επικοινωνήστε στο [email protected]

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Βέβηλος: Το βιβλίο των σκιών - Παρουσίαση δίσκου στο Θέατρο Βράχων

Βέβηλος: Το βιβλίο των σκιών – Παρουσίαση δίσκου στο Θέατρο Βράχων

Ο Βέβηλος επιστρέφει στην γειτονιά του και στο Θέατρο Βράχων , για να παρουσιάσει τον νέο του δίσκο «Το βιβλίο ...
Η νεανική χορωδία Christophorus Kantorei από το Αltensteig της Γερμανίας στο Αίγιο

Η νεανική χορωδία Christophorus Kantorei από το Αltensteig της Γερμανίας στο Αίγιο

Η νεανική χορωδία Christophorus Kantorei από το Αltensteig της Γερμανίας, πρόκειται να δώσει συναυλία τη Δευτέρα 27 Μαΐου στις 8μ.μ ...
Παλαιά Σφαγεία

Πάτρα: Συναυλία “Φωνητικά Σύνολα Solfege Kodaly” του Δημοτικού Ωδείου στα Παλαιά Σφαγεία

Στο πλαίσιο της ενότητας εκδηλώσεων  του Δημοτικού Ωδείου Πατρών υπό τον τίτλο «Μουσική από παιδιά για παιδιά», την Δευτέρα 27 ...
11o Athens garden festival στον κήπο της κεντρικής βιβλιοθήκης του Δήμου Αθηναίων (Δομοκού 2 Αθήνα, έναντι σταθμού Λαρίσης) στις 30 και 31 Μαΐου

Athens garden festival 2024

Το Αθηναϊκό καλλιτεχνικό δίκτυο και η ΕΑΤΑ (Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών του δήμου Αθηναίων) στα πλαίσια του "This ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13933 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top