tetartopress

Έναρξη λειτουργίας κλωβού ανάκαμψης και προσαρμογής γυπών στη Γέργερη Ηρακλείου

Γύπας

Γύπας


Ξεκίνησε η λειτουργία του κλωβού προσαρμογής και ενδυνάμωσης γυπών στη Γέργερη Ηρακλείου, ένα σημαντικό βήμα για την αποτελεσματικότερη διατήρηση των απειλούμενων πουλιών. Όπως αναλυτικά αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία:

Με την υποδοχή των τεσσάρων πρώτων όρνιων έγινε, την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου, η επίσημη έναρξη λειτουργίας του κλωβού προσαρμογής και ενδυνάμωσης γυπών σε ορεινή θέση κοντά στη Γέργερη Ηρακλείου. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική δράση για τη διατήρηση των απειλούμενων γυπών αφού ο κλωβός θα συμβάλλει στη δυνατότητα επιβίωσής τους και ειδικά των νεαρών πουλιών που συχνά -για διαφόρους λόγους- αντιμετωπίζουν προβλήματα προσαρμογής στα πρώτα στάδια της ζωής τους.

Η ολική ανακατασκευή και επέκταση του κλωβού, που πλέον αποτελεί τη μεγαλύτερη και πλέον εξιδεικευμένη σχετική υποδομή στην Ελλάδα, χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Life IP 4 Natura, στο πλαίσιο του οποίου υλοποιείται το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα πτωματοφάγα είδη ορνιθοπανίδας (γύπες), υπό τον συντονισμό της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, εταίρου του έργου, ενώ τη διαχείριση του κλωβού έχουν αναλάβει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) του Πανεπιστημίου Κρήτης και η Ορνιθολογική.

Οι τέσσερις πρώτοι γύπες που εισήχθησαν στον κλωβό είχαν εντοπιστεί εξασθενημένοι πέρσι το καλοκαίρι και μέχρι πρόσφατα φιλοξενούνταν σε άτυπες σχετικές υποδομές. Αυτός ακριβώς είναι ένας από τους βασικούς λόγους της λειτουργίας του κλωβού, δηλαδή η προσωρινή φιλοξενία γυπών που εντοπίζονται εξασθενημένοι, ταλαιπωρημένοι ή αφυδατωμένοι και χρήζουν ελαφριάς φροντίδας καθώς σοβαρότερες περιπτώσεις τραυματισμένων γυπών μεταφέρονται σε κέντρα περίθαλψης.

Ο κλωβός είναι κατάλληλα διαμορφωμένος ώστε να προσομοιάζει με τις φυσικές κούρνιες των γυπών, ενώ υπάρχει τροφοδοσία νερού σε μόνιμη βάση και τακτική παροχή τροφής υπό την ευθύνη του ΜΦΙΚ. Μετά από παραμονή μερικών εβδομάδων προκειμένου να επανέλθουν σε ικανοποιητική κατάσταση, τα πουλιά θα επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον.

Υπενθυμίζεται ότι η Κρήτη αποτελεί το «προπύργιο» των όρνιων στη χώρα μας, καθώς στο νησί διαβιεί περίπου το 85% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Με αυτό το δεδομένο και με βάση την επιστημονική τεκμηρίωση που περιλαμβάνεται στη Μελέτη Σκοπιμότητας που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Life IP 4 Natura, ένας μικρός αριθμός των προς απελευθέρωση γυπών (10-20 νεαρά άτομα τον χρόνο) θα μεταφέρεται στην ηπειρωτική Ελλάδα προκειμένου να ενισχυθούν οι εκεί πληθυσμοί.

Η συγκεκριμένη δράση θεωρείται συμβατή με την τρέχουσα κατάσταση του πληθυσμού των όρνιων στην Κρήτη (που υπολογίζεται σε περισσότερα από 1.000 πουλιά), ωστόσο θα επαναξιολογείται διαρκώς σε περίπτωση που διαπιστωθούν αλλαγές στην κατάσταση των πληθυσμών.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
"Οι αντίπαλοι" του Λούκα Γκουαντανίνο - Πομπώδης, αυτάρεσκη απεικόνιση ενός αμοραλιστικού κόσμου

“Οι αντίπαλοι” του Λούκα Γκουαντανίνο – Πομπώδης, αυτάρεσκη απεικόνιση ενός αμοραλιστικού κόσμου

"Οι αντίπαλοι" ("Challengers"). Σκηνοθεσία: Λούκα Γκουαντανίνο. Πρωταγωνιστούν: Ζεντάγια, Τζος Ο' Κόνορ, Μάικ Φάιστ. ΗΠΑ, 2024. "Σ' αγαπώ", λέει ο Αρτ ...
«Τρεις αριστεροί αντίχειρες» της Αγνής Παπαδέλη Ρωσσέτου

«Τρεις αριστεροί αντίχειρες» στο Μ54

Η παράσταση «Τρεις αριστεροί αντίχειρες» της Αγνής Παπαδέλη Ρωσσέτου παρουσιάζεται 20-22 & 26-30 Ιουνίου 2024 στο Μ54 στην Αθήνα. Το ...
«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη - Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη – Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

"Μέντιουμ". Σκηνοθεσία: Χριστίνα Ιωακειμίδη. Πρωταγωνιστούν: Αγγελική Μπεβεράτου, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Μάρθα Φριντζήλα. Ελλάδα, 2023. Η Ελευθερία είναι 16 χρονών, είναι το ...
Η “Απολυμένη” του Αντώνη Τσιπιανίτη Αθερινού

«Απολυμένη» στο θέατρο Act στην Πάτρα

Η Duke Productions παρουσιάζει στο θέατρο act στην Πάτρα, την Πέμπτη 6 Ιουνίου στις 21.15, το έργο του Αντώνη  Τσιπιανίτη ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13944 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top