tetartopress

Έναρξη λειτουργίας κλωβού ανάκαμψης και προσαρμογής γυπών στη Γέργερη Ηρακλείου

Γύπας

Γύπας


Ξεκίνησε η λειτουργία του κλωβού προσαρμογής και ενδυνάμωσης γυπών στη Γέργερη Ηρακλείου, ένα σημαντικό βήμα για την αποτελεσματικότερη διατήρηση των απειλούμενων πουλιών. Όπως αναλυτικά αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία:


Advertisement

Με την υποδοχή των τεσσάρων πρώτων όρνιων έγινε, την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου, η επίσημη έναρξη λειτουργίας του κλωβού προσαρμογής και ενδυνάμωσης γυπών σε ορεινή θέση κοντά στη Γέργερη Ηρακλείου. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική δράση για τη διατήρηση των απειλούμενων γυπών αφού ο κλωβός θα συμβάλλει στη δυνατότητα επιβίωσής τους και ειδικά των νεαρών πουλιών που συχνά -για διαφόρους λόγους- αντιμετωπίζουν προβλήματα προσαρμογής στα πρώτα στάδια της ζωής τους.

Η ολική ανακατασκευή και επέκταση του κλωβού, που πλέον αποτελεί τη μεγαλύτερη και πλέον εξιδεικευμένη σχετική υποδομή στην Ελλάδα, χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Life IP 4 Natura, στο πλαίσιο του οποίου υλοποιείται το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα πτωματοφάγα είδη ορνιθοπανίδας (γύπες), υπό τον συντονισμό της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, εταίρου του έργου, ενώ τη διαχείριση του κλωβού έχουν αναλάβει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) του Πανεπιστημίου Κρήτης και η Ορνιθολογική.


Advertisement

Οι τέσσερις πρώτοι γύπες που εισήχθησαν στον κλωβό είχαν εντοπιστεί εξασθενημένοι πέρσι το καλοκαίρι και μέχρι πρόσφατα φιλοξενούνταν σε άτυπες σχετικές υποδομές. Αυτός ακριβώς είναι ένας από τους βασικούς λόγους της λειτουργίας του κλωβού, δηλαδή η προσωρινή φιλοξενία γυπών που εντοπίζονται εξασθενημένοι, ταλαιπωρημένοι ή αφυδατωμένοι και χρήζουν ελαφριάς φροντίδας καθώς σοβαρότερες περιπτώσεις τραυματισμένων γυπών μεταφέρονται σε κέντρα περίθαλψης.

Ο κλωβός είναι κατάλληλα διαμορφωμένος ώστε να προσομοιάζει με τις φυσικές κούρνιες των γυπών, ενώ υπάρχει τροφοδοσία νερού σε μόνιμη βάση και τακτική παροχή τροφής υπό την ευθύνη του ΜΦΙΚ. Μετά από παραμονή μερικών εβδομάδων προκειμένου να επανέλθουν σε ικανοποιητική κατάσταση, τα πουλιά θα επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον.


Advertisement

Υπενθυμίζεται ότι η Κρήτη αποτελεί το «προπύργιο» των όρνιων στη χώρα μας, καθώς στο νησί διαβιεί περίπου το 85% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Με αυτό το δεδομένο και με βάση την επιστημονική τεκμηρίωση που περιλαμβάνεται στη Μελέτη Σκοπιμότητας που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Life IP 4 Natura, ένας μικρός αριθμός των προς απελευθέρωση γυπών (10-20 νεαρά άτομα τον χρόνο) θα μεταφέρεται στην ηπειρωτική Ελλάδα προκειμένου να ενισχυθούν οι εκεί πληθυσμοί.

Η συγκεκριμένη δράση θεωρείται συμβατή με την τρέχουσα κατάσταση του πληθυσμού των όρνιων στην Κρήτη (που υπολογίζεται σε περισσότερα από 1.000 πουλιά), ωστόσο θα επαναξιολογείται διαρκώς σε περίπτωση που διαπιστωθούν αλλαγές στην κατάσταση των πληθυσμών.


Advertisement


Advertisement

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 

Advertisement

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Καλοκαίρι» του Κιρίλ Σερεμπρένικοφ - Ευφορικό και μελαγχολικό, λυρικό και παραληρηματικό, πληθωρικό κι ανοικονόμητο

«Καλοκαίρι» του Κιρίλ Σερεμπρένικοφ – Ευφορικό και μελαγχολικό, λυρικό και παραληρηματικό, πληθωρικό κι ανοικονόμητο

«Καλοκαίρι» (Leto). Σκηνοθεσία: Κιρίλ Σερεμπρένικοφ. Ηθοποιοί:Teo Yoo, Irina Starshenbaum, Roman Bilyk. Ρωσία, 2018. (Διαθέσιμο στο cinobo). «Είσαι σκουπίδι/... Όταν μου ...
Πάτρα: Πρόσκληση συμμετοχής σε έκθεση φωτογραφίας της ΟΙΚΙΠΑ

Πάτρα: Πρόσκληση συμμετοχής σε έκθεση φωτογραφίας της ΟΙΚΙΠΑ

Για μια ακόμη χρονιά η Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ) προσκαλεί όσους αγαπούν τη φωτογραφία φύσης, να πάρουν μέρος στην έκθεση ...
«Εγώ, Καπετάνιος» από 14 Μαρτίου στους κινηματογράφους

«Εγώ, Καπετάνιος» από 14 Μαρτίου στους κινηματογράφους

H Weirdwave, από τις 14 Μαρτίου, παρουσιάζει τη νέα ταινία του Ματέο Γκαρόνε «Εγώ, Καπετάνιος». Η ταινία είναι υποψήφια για Όσκαρ ...
«Μαρία Μολινέρ, απλώνοντας λέξεις» - Διαδικτυακή προβολή από το Ινστιτούτου Θερβάντες

«Μαρία Μολινέρ, απλώνοντας λέξεις» – Διαδικτυακή προβολή από το Ινστιτούτου Θερβάντες

Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας και το Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου (FeCHA), επέλεξαν να προβάλουν ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13767 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top