tetartopress

«Ένας άλλος κόσμος» από 5 Οκτωβρίου στα σινεμά

Ένας άλλος κόσμος - Un autre Monde

Ένας άλλος κόσμος - Un autre Monde


Η Weirdwave, από τις 5 Οκτωβρίου, παρουσιάζει στους κινηματογράφους την ταινία «Ένας άλλος κόσμος» του Στεφάν Μπριζέ με ήρωα ένα στέλεχος πολυεθνικής που αντιμετωπίζει ένα μεγάλο ηθικό δίλημμα όταν καλείται να κάνει περικοπές προσωπικού.

Η ταινία συμμετείχε στο Φεστιβάλ Βενετίας.

 

Υπόθεση

 

Ο Φιλίπ Λεμέλ, ανώτερο στέλεχος σε αμερικανικό βιομηχανικό όμιλο,παρακολουθεί, ανήμπορος να αντιδράσει, τη γυναίκα του να τον εγκαταλείπει, γιατί δεν μπορεί να βλέπει τον άνδρα που αγαπά να συνθλίβεται από την αγωνία και την πίεση της δουλειάς. Ταυτόχρονα καλείται να διαχειριστεί τις παράλογες απαιτήσεις των αφεντικών του για 10% περικοπές προσωπικού στο εργοστάσιο που διευθύνει, τη στιγμή μάλιστα που η επιχείρηση του είναι κερδοφόρα.

Όταν η ασφυκτική αυτή καθημερινότητα αρχίζει να επιδρά με απρόσμενο τρόπο στην οικογένειά του, η κατάσταση ξεπερνά τα όρια της αντοχής του. Θα πάρει τη σωστή απόφαση;


Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Στεφάν Μπριζέ επανασυνδέεται με τους αγαπημένους του ηθοποιούς Βενσάν Λιντόν και Σαντρίν Κιμπερλέν σε μια ταινία που απεικονίζει ρεαλιστικά την καθημερινή πάλη των μεγαλοστελεχών να δείχνουν άτρωτοι και υπερπαραγωγικοί.

Η πρωτοτυπία της ταινίας έγκειται στο ότι ο Μπριζέ επιλέγει να διηγηθεί την ιστορία του από την σκοπιά όχι του εργαζόμενου που κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά του, αλλά από αυτή του ανώτερου στελέχους,το οποίο καλείται  να προχωρήσει σε απολύσεις.

Κι επιλέγει για ήρωα όχι κάποιο «αρπακτικό» με γερό στομάχι, χωρίς ενδοιασμούς, αλλά έναν άνθρωπο που έρχεται αντιμέτωπος με τη συνείδησή του και καλείται να διαχειριστεί, όσο καλύτερα μπορεί,την παράλογη και αμείλικτη πολιτική μιας  απρόσωπης πολυεθνικής με έδρα την Αμερική. Μία πολιτική, με κόστος σε ανθρώπινες ζωές,που πλασάρεται ως εξυγίανση, τη στιγμή που στην πραγματικότητα,  δεν είναι παρά ένα παιχνίδι εξουσίας σε βάρος των εργαζομένων με στόχο τη μεγαλύτερη κερδοφορία, σύμφωνα με τους αμείλικτους νόμους της αγοράς.

Ο ήρωας του, τραγικό πρόσωπο, προσπαθεί να έχει τους πάντες ικανοποιημένους. Όμως, δεν γίνονται όλα.

Ο Μπριζέ, αξιοποιώντας ένα σενάριο με εξαιρετικούς διαλόγους,  και μία υποδειγματική ερμηνεία-κέντημα από το πρωταγωνιστικό του ζευγάρι, κάνει ένα εύστοχο κινηματογραφικό σχόλιο για τα τρέχοντα εταιρικά ήθη αλλά και τους φαινομενικά ισχυρούς άντρες (και γυναίκες) της βιομηχανίας που δυσκολεύονται να παραμείνουν άνθρωποι…

 

Ταυτότητα

 

Ένας άλλος κόσμος ( Un autre Monde, Γαλλία, 2021, 97’)

Σκηνοθεσία: Στεφάν Μπριζέ

Σενάριο: Στεφάν Μπριζέ, Ολιβιέ Γκορς

Ηθοποιοί: Βενσάν Λιντόν, Σαντρίν Κιμπερλέν, Αντονί Μπαζόν

www.weirdwave.gr | youtube | facebook | instagram


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ

Aνδρέας Κατερινόπουλος: «Τα Πουλιά Ανήκουν Στον Ουρανό»

Ένα νέο μουσικό έργο με γενικό τίτλο «Τα Πουλιά Ανήκουν Στον Ουρανό»,που ηχογραφήθηκε στο Studio B της ΕΡΑ υπό τη ...
Dog In Style:"Stress"

Dog In Style:”Stress”

Κυκλοφόρησε το νέο album των Dog In Style με τίτλο «Stress». Έχοντας δυο e.p. και τρία singles στο ενεργητικό τους, ...
Frenzee

Frenzee live στο An Club

Μια από τις πιο εκρηκτικές προτάσεις της εγχώριας punk rock σκηνής που βασίζεται στα 3 αδέλφια από την Κρήτη, επιστρέφει ...
Αλέξης Γούδας «Τσιγγανογραφία»

Αλέξης Γούδας «Τσιγγανογραφία»

Ήχοι από μπάντες του δρόμου στα Βαλκάνια και τις τσιγγάνικες γειτονιές, ethnic χρωματισμοί και αέρας μεσανατολίτικος. Ποιητικός λόγος, ιστορίες, φόρμες ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13621 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top