tetartopress

Ένας Πελεκάνος με ταυτότητα στη Λέσβο

Δακτυλιωμένος Αργυροπελεκάνος_ΚΠΕΝ Καλλονής

Δακτυλιωμένος Αργυροπελεκάνος_ΚΠΕΝ Καλλονής


Μια πολύ ευχάριστη και ενδιαφέρουσα έκπληξη επιφύλαξε ένας Αργυροπελεκάνος με τα κίτρινα δαχτυλίδια στα πόδια του στη Λέσβο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO και ειδικότερα στην Αλυκή Καλλονής. Τα δαχτυλίδια αυτά είναι ειδικά σχεδιασμένα για μεγάλα πουλιά, και χωρίς να ενοχλούν ή επιβαρύνουν τα πουλιά, είναι δυνατόν να διαβαστούν από απόσταση με τη βοήθεια ειδικού οπτικού εξοπλισμού.

Οι αριθμοί των δαχτυλιδιών αποκάλυψαν πως το πουλί είχε δακτυλιωθεί στη Λίμνη Κερκίνη (κοντά στις Σέρρες) τον Ιούλιο του 2020, ενώ ήταν ακόμα νεοσσός στη φωλιά του. Του τοποθετήθηκε ένα κίτρινο πλαστικό δαχτυλίδι στο κάθε πόδι που έφερε κωδικό (Ν137 και Ν136), μαζί με άλλους 13 νεοσσούς από άλλες φωλιές, εκείνη τη χρονιά.

Το πουλί πιθανότατα μετανάστευσε, το φθινόπωρο 2020 προς τα νότια, επέστρεψε την επόμενη άνοιξη (2021) και έκανε το ίδιο τη φετινή χρονιά για να ξαναπεράσει αυτή τη φορά- τεκμηριωμένα- κατά τη φθινοπωρινή του μετανάστευση από τη Λέσβο. Είναι ήδη αρκετές μέρες στο νησί, μαζί με άλλους 21 Αργυροπελεκάνους και 2 Ροδοπελεκάνους που και αυτοί κάνουν στάση στον σημαντικό υγρότοπο.

Σε επικοινωνία με τον Δρ. Θεόδωρο Ναζηρίδη, υπεύθυνο του Παραρτήματος Λίμνης Κερκίνης της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας, μάθαμε πως στην Κερκίνη οι πελεκάνοι φωλιάζουν σε τεχνητές νησίδες που ήταν αναγκαίο να δημιουργηθούν καθώς η στάθμη των νερών της παρουσιάζει μεγάλη αυξομείωση.

Εκεί φωλιάζουν τα τελευταία χρόνια πάνω από 200 ζευγάρια Αργυροπελεκάνων και είναι η δεύτερη πιο σημαντική περιοχή για το φώλιασμά τους στη χώρα μας μετά τη λίμνη Μικρή Πρέσπα.

Στη Λέσβο οι πελεκάνοι (και τα δύο είδη με πιο κοινό τον Αργυροπελεκάνο) εμφανίζονται μόνο κατά την περίοδο της μετανάστευσης, περισσότερο, της φθινοπωρινής.

Η φωτογραφία του πελεκάνου σε πτήση είναι του Υποψ. Διδάκτορα του Τμήματος Περιβάλλοντος Στέλιου Ζαννέτου, που ήταν στην ομάδα των παρατηρητών που πρωτοεντόπισε το δακτυλιωμένο πουλί και διάβασε τον αριθμό του σε φωτογραφία με τηλεφακό. Τις αμέσως επόμενες μέρες επιβεβαιώθηκε η ανάγνωσή του με τηλεσκόπιο από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής και επίσης ενημερώθηκε για το εύρημα το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών (ΕΚΔΠ).

Για περισσότερες πληροφορίες για την παρατήρηση πουλιών στο Γεωπάρκο της Λέσβου μπορείτε να επισκέπτεστε τον ιστότοπο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τη σελίδα του στο facebook και τον ιστότοπο του ΚΠΕΝ Καλλονής. Τηλέφωνα επικοινωνίας 22510-47033, 22530-54434 και e-mail: [email protected]

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Πεταλούδες στο στομάχι» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

«Πεταλούδες στο στομάχι» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου ανεβάζει από την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου στην Κεντρική Σκηνή του την παράσταση Πεταλούδες στο στομάχι ...
Η Πεντάμορφη και το Τέρας στο Θέατρο Πάνθεον

Η Πεντάμορφη και το Τέρας στο Θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα

«Η Πεντάμορφη και το Τέρας» βασισμένη στο παραδοσιακό παραμύθι της Γαλλίδας Gabrielle Suzanne Barbot de Villeneuve έρχεται στο θέατρο «Πάνθεον» ...
Μεγάλος Ιεροεξεταστής - Μηχανουργείο

Ο Μεγάλος Ιεροεξεταστής στο Μηχανουργείο στην Πάτρα

Η παράσταση «Ο Μεγάλος Ιεροεξεταστής», σε σκηνοθεσία Γεράσιμου Ντάβαρη ανεβαίνει στο Μηχανουργείο από τη Σάββατο 28 Ιανουαρίου, για 6 παραστάσεις ...
«Λαχτάρα για κεράσια»

«Λαχτάρα για κεράσια» στην Αμαξοστοιχία Τρένο στο Ρουφ

Τα 25 χρόνια της καλλιτεχνικής πορείας της Αμαξοστοιχίας – Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ θα γιορταστούν με την επαναφορά στη ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 12369 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top