tetartopress

Ενημερωτικό Σημείωμα από το ΚΕΘΙ Πάτρας για την Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών


Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, το Συμβουλευτικό Κέντρο Πάτρας (ΚΕΘΙ) εξέδωσε ενημερωτικό σημείωμα με στόχο  την ευαισθητοποίηση και ανάδειξη των θεμάτων που  αφορούν τη βία κατά των γυναικών και τις δομές υποστήριξης.

Αναλυτικά το σημείωμα:

Η βία κατά των γυναικών αναγνωρίζεται διεθνώς ως έγκλημα. Είναι διαταξική και διαφυλετική και πλήττει βάναυσα τα θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών και κοριτσιών που την υφίστανται. Για να αναδειχθεί η σοβαρότητα και η έκταση του προβλήματος, ο ΟΗΕ έχει ανακηρύξει από το 1999 την 25η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Στην Ελλάδα, καίριο ρόλο στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου διαδραματίζει η λειτουργία υποστηρικτικών δομών του Πανελλαδικού Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το οποίο αποτελείται από 44 Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών, 19 Ξενώνες Φιλοξενίας και την 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Πάτρας του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) εντάσσεται στις υποστηρικτικές δομές του Δικτύου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020.

Οι υπηρεσίες παρέχονται Δωρεάν και καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής και αφορούν σε:

Ενημέρωση και Εξειδικευμένη πληροφόρηση

Ψυχοκοινωνική συμβουλευτική (εξειδικευμένη στήριξη με την οπτική του φύλου)

Εργασιακή συμβουλευτική

Νομική συμβουλευτική/πληροφόρηση για τα δικαιώματα των γυναικών, τις σχετικές διαδικασίες για επιμέλεια – διατροφή ανηλίκων – έκδοση διαζυγίου καθώς και για  την υποβολή μήνυσης και ασφαλιστικών μέτρων, κ.ά.

Συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και παραπομπή των γυναικών σε ξενώνες, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο, σε νοσοκομεία, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, σε φορείς απασχόλησης, προστασίας και υποστήριξης παιδιών κ.ο.κ.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Πάτρας δέχεται γυναίκες που: α) αντιμετωπίζουν πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. άνεργες, μονογονείς, μετανάστριες, πρόσφυγες, ΑΜΕΑ κ.τ.λ.), β) έχουν υποστεί σωματική και σεξουαλική κακοποίηση, ψυχολογική, συναισθηματική ή/και λεκτική βία, και συγκεκριμένα:

ενδο-οικογενειακή/συντροφική βία

βιασμό ή απόπειρα βιασμού

σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, σε κοινωνικό χώρο κ.λπ.

Επίσης, δέχεται γυναίκες που έχουν υπάρξει θύματα πορνείας ή παράνομης διακίνησης και εμπορίας με σκοπό την οικονομική/σεξουαλική εκμετάλλευση (trafficking).

Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να απευθύνονται:

Συμβουλευτικό Κέντρο Πάτρας
Δευτέρα-Παρασκευή: 08:00-16:00
Κανακάρη 101β, 26221, Πάτρα
Τηλ & Fax: 2610620059
E-mail: [email protected]
www.kethi.gr, www.womensos.gr


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Η Αγορά Ντοκιμαντέρ του 25ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης άνοιξε

Η Αγορά Ντοκιμαντέρ του 25ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης άνοιξε

Με νέες συνεργασίες και βραβεία επιστρέφει η πιο δραστήρια και δυναμική Αγορά Ντοκιμαντέρ της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου. Η ...
«Το Όνειρο ενός γελοίου» στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

«Το Όνειρο ενός γελοίου» στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Το «Όνειρο ενός γελοίου ανθρώπου», του Φιόντορ  Ντοστογιέφσκι, το αριστούργημα της παγκόσμιας βιβλιογραφίας, φωτίζει τον κόσμο της ομορφιάς της ευτυχίας ...
«Η Βίλα» του Guillermo Calderón στο Πάνθεον στην Πάτρα

«Η Βίλα» του Guillermo Calderón στο Πάνθεον στην Πάτρα

Η παράσταση «Η Βίλα» (Ο δρόμος που δεν πήραν) του Guillermo Calderón, σε σκηνοθεσία Λητώς Τριανταφυλλίδου παρουσιάζεται στο Θέατρο Πάνθεον ...
Η πηγή των παρθένων

«Η πηγή των παρθένων» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν στην Ανδόρα

Η Weirdwave, παρουσιάζει τη σουηδική ταινία «Η πηγή των παρθένων» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, μια ταινία που σημάδεψε τα κινηματογραφικά πράγματα ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 11859 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top