tetartopress

Ενημερωτικό σημείωμα για την 25η Νοεμβρίου από το Συμβουλευτικό Κέντρο Πάτρας


25η Νοεμβρίου, «Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών». Ενημερωτικό Σημείωμα από το Συμβουλευτικό Κέντρο Πάτρας:

Η βία κατά των γυναικών μας αφορά όλες και όλους. Δεν έχει ένα μόνο πρόσωπο και δεν αφορά μόνο το άτομο που την υφίσταται. Δεν πρόκειται για ατομική υπόθεση, αλλά για κοινωνικό πρόβλημα που απαιτεί τη συνεργασία και κινητοποίηση όλων μας για την αποτελεσματική πρόληψη και καταπολέμησή του. Εκδηλώνεται σε κάθε γωνιά της γης, σε γυναίκες ανεξαρτήτου εκπαιδευτικής, οικονομικής, οικογενειακής ή άλλης κατάστασης. Ήδη από το 1999, με στόχο την ανάδειξη της σοβαρότητας, αλλά και της έκτασης του προβλήματος ο ΟΗΕ έχει ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Στην Ελλάδα, καίριο ρόλο στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου, διαδραματίζει η λειτουργία των υποστηρικτικών δομών του Πανελλαδικού Δικτύου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το οποίο αποτελείται από 44 Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών, 19 Ξενώνες Φιλοξενίας και την 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900.

Τα δεκατέσσερα (14) Συμβουλευτικά Κέντρα που λειτουργούν από το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), στις έδρες των Περιφερειών της χώρας μας, εντάσσονται στο Δίκτυο της ΓΓΔΟΠΙΦ και παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης (ψυχολογικής, κοινωνικής, εργασιακής και νομικής) σε γυναίκες θύματα βίας ή/και πολλαπλών διακρίσεων, από εξειδικευμένο προσωπικό.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Πάτρας του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) εντάσσεται στις υποστηρικτικές δομές του Δικτύου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020.

Οι υπηρεσίες παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ και καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής και αφορούν σε:
· Ενημέρωση και Εξειδικευμένη πληροφόρηση
· Ψυχοκοινωνική συμβουλευτική (εξειδικευμένη στήριξη με την οπτική του φύλου)
· Εργασιακή συμβουλευτική
· Νομική συμβουλευτική/πληροφόρηση για τα δικαιώματα των γυναικών, τις σχετικές διαδικασίες για επιμέλεια – διατροφή ανηλίκων – έκδοση διαζυγίου καθώς και για  την υποβολή μήνυσης και ασφαλιστικών μέτρων, κ.ά.
·  Συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και παραπομπή των γυναικών σε ξενώνες, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο, σε νοσοκομεία, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, σε φορείς απασχόλησης, προστασίας και υποστήριξης παιδιών κ.ο.κ.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Πάτρας δέχεται γυναίκες που: α) αντιμετωπίζουν πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. άνεργες, μονογονείς, μετανάστριες, πρόσφυγες, ΑΜΕΑ κ.τ.λ.), β) έχουν υποστεί σωματική και σεξουαλική κακοποίηση, ψυχολογική, συναισθηματική ή/και λεκτική βία, και συγκεκριμένα:
· ενδο-οικογενειακή/συντροφική βία
· βιασμό ή απόπειρα βιασμού
· σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, σε κοινωνικό χώρο κ.λπ.

Επίσης, δέχεται γυναίκες που έχουν υπάρξει θύματα πορνείας ή παράνομης διακίνησης και εμπορίας με σκοπό την οικονομική/σεξουαλική εκμετάλλευση (trafficking).

Επιπροσθέτως, στο Συμβουλευτικό Κέντρο Πάτρας μπορεί ν΄απευθυνθεί οποιοσδήποτε επιθυμεί να λάβει πληροφόρηση για θέματα σχετικά με την ισότητα των φύλων, την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας ή/και πολλαπλών διακρίσεων κατά των γυναικών.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να απευθύνονται στο Συμβουλευτικό Κέντρο Πάτρας:

Συμβουλευτικό Κέντρο Πάτρας
Δευτέρα-Παρασκευή: 08:00-16:00
Κανακάρη 101β, 26221, Πάτρα
Τηλ: 2610620059
E-mail: [email protected]
www.kethi.grwww.womensos.gr


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Ησυχία 6-9 του Χρήστου Πασσαλή σε Άστορ και Παύλο Ζάννα

Ησυχία 6-9 του Χρήστου Πασσαλή σε Άστορ και Παύλο Ζάννα

Η Weirdwave, παρουσιάζει την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία  του Χρήστου Πασσαλή Ησυχία 6-9. Η ταινία θα προβάλλεται  από 8 Δεκεμβρίου ...
«Νόρα: Το σπίτι της κούκλας» του H. Ibsen στο Altera Pars

«Νόρα: Το σπίτι της κούκλας» του H. Ibsen στο Altera Pars

Με το κλασικό αριστούργημα του Η. Ιbsen «Nόρα: Το σπίτι της κούκλας» σε μετάφραση και σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου, ο καλλιτεχνικός ...
«Οι Ακροβάτες» του Κώστα Θεοχάρη στο θέατρο «όροφως» στην Πάτρα

«Οι Ακροβάτες» του Κώστα Θεοχάρη στο θέατρο «όροφως» στην Πάτρα

Οι Ακροβάτες του Κώστα Θεοχάρη σε σκηνοθεσία Ελένης Καραμούζη & Νίκης Καρακώστα, στο θέατρο «όροφως» στην Πάτρα. Πρεμιέρα: Σάββατο 10 ...
Αίγιο: Πρόγραμμα προβολών στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Απόλλων» 1- 7 Δεκεμβρίου

Αίγιο: Πρόγραμμα προβολών στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Απόλλων» 1- 7 Δεκεμβρίου

Η νέα κινηματογραφική εβδομάδα στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Απόλλωνα»  κάνει «ποδαρικό» στο Δεκέμβριο με την ταινία «The Fabelmans». Ο μοναδικός σκηνοθέτης ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 11787 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top