tetartopress

Ενίσχυση της Προστασίας των Αγγελοκαρχαριών στο Νότιο Αιγαίο


Συνοπτική Παρουσίαση  από την i-Sea για την ενίσχυση της προστασίας των αγγελοκαρχαριών στο νότιο Αιγαίο:

Οι καρχαρίες αποτελούν οργανισμούς ιδιαίτερης σημασίας όντας ανώτεροι θηρευτές και ακρογωνιαίοι λίθοι της δομής και της ισορροπίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Τα τρία είδη Αγγελοκαρχαριών (ρίνες) που εντοπίζονται στη Μεσόγειο και την Ελλάδα, η Ακανθορίνα (Squatina aculeata), η Ματορίνα (S. oculata) και ο Αγγελοκαρχαρίας (S. squatina), έχουν αξιολογηθεί ως Κρισίμως Κινδυνεύοντα (CR) στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN) λόγω σημαντικών μειώσεων των πληθυσμών τους, αλλά και εξαφάνισής τους σε τοπικό επίπεδο. Πρόσφατες καταγραφές από αγγελοκαρχαρίες στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα υποδεικνύουν ότι η περιοχή του Νοτίου Αιγαίου πιθανόν είναι πολύ σημαντική για τους πληθυσμούς τους στη Μεσόγειο.

Σε αυτό το πλαίσιο, το πρόγραμμα «Ενίσχυση της Προστασίας των Αγγελοκαρχαριών στο Νότιο Αιγαίο» στοχεύει στον εντοπισμό σημαντικών περιοχών για τα τρία είδη, την υποβολή προτάσεων για τη βελτίωση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου και τη διοργάνωση σεμιναρίων εκπαίδευσης για την κατάρτιση των αρμόδιων αρχών, των τοπικών φορέων και των αλιέων. Η προστασία των Αγγελοκαρχαριών είναι μείζονος σημασίας και το Αιγαίο αποτελεί ίσως από τις τελευταίες σημαντικές περιοχές για τους πληθυσμούς τους στη Μεσόγειο.

Για τον εντοπισμό περιοχών με μεγάλη πιθανότητα εμφάνισης Αγγελοκαρχαριών, και λόγω έλλειψης δεδομένων, χρησιμοποιήθηκε ένα μοντέλο κατανομής (Distribution Model) και ένα μοντέλο χωρικής προτεραιοποίησης για τη διατήρηση ειδών και οικοτόπων (Spatial Prioritization Model), το οποίο στοχεύει στη δημιουργία μιας χωρικής ιεραρχίας περιοχών σύμφωνα με την αξία διατήρησής τους.

Από τη διαδικασία μοντελοποίησης προέκυψαν τρεις κρίσιμες περιοχές για τα τρία είδη Αγγελοκαρχαριών:

1. η περιοχή του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων, 2. το νοτιοανατολικό τμήμα του Αιγαίου και, ειδικότερα, η ζώνη μεταξύ των νησιών Σάμου και Ρόδου, 3. οι ακτές της Βόρειας Κρήτης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της παραπάνω ανάλυσης, εκδόθηκε μια συνοπτική παρουσίαση (Layman’s report) που συμπεριλαμβάνει τα αποτελέσματα που προέκυψαν, καθώς και μια σειρά προτάσεων οι οποίες αποσκοπούν στη βελτίωση της διατήρησης και προστασίας των Αγγελοκαρχαριών στο Αιγαίο.

Πιο συγκεκριμένα προτείνεται:

Ενίσχυση της εφαρμογής της νομοθεσίας της ΕΕ για την ελαχιστοποίηση της παράνομης αλιείας και πώλησης Αγγελοκαρχαριών.
Κατάρτιση των ελεγκτικών αρχών για τη σωστή αναγνώριση των τριών ειδών.
Καλύτερη παρακολούθηση και καταγραφή των εκφορτώσεων, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Ποιοτική αναβάθμιση και διαφάνεια δεδομένων για τους αγγελοκαρχαρίες από την αρμόδια εθνική αρχή.
Συζήτηση του ενδεχομένου επέκτασης του δικτύου Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών (ΘΠΠ), ώστε να συμπεριλάβει σημαντικές περιοχές για τους αγγελοκαρχαρίες, καθώς υπάρχει μικρή επικάλυψη με αυτές (Εικ.1).

Βρείτε την συνοτπιτκή παρουσίαση εδώ.

Εικ. 1. Ο χάρτης παρουσιάζει τις περιοχές προτεραιότητας όπου η πιθανότητα εύρεσης αγγελοκαρχαριών ανέρχεται στο 90% (μπλε χρώμα), μαζί με τις υπάρχουσες θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές (ΘΠΠ) (ανοιχτό πράσινο χρώμα).

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Τρεις αριστεροί αντίχειρες» της Αγνής Παπαδέλη Ρωσσέτου

«Τρεις αριστεροί αντίχειρες» στο Μ54

Η παράσταση «Τρεις αριστεροί αντίχειρες» της Αγνής Παπαδέλη Ρωσσέτου παρουσιάζεται 20-22 & 26-30 Ιουνίου 2024 στο Μ54 στην Αθήνα. Το ...
«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη - Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη – Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

"Μέντιουμ". Σκηνοθεσία: Χριστίνα Ιωακειμίδη. Πρωταγωνιστούν: Αγγελική Μπεβεράτου, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Μάρθα Φριντζήλα. Ελλάδα, 2023. Η Ελευθερία είναι 16 χρονών, είναι το ...
Η “Απολυμένη” του Αντώνη Τσιπιανίτη Αθερινού

«Απολυμένη» στο θέατρο Act στην Πάτρα

Η Duke Productions παρουσιάζει στο θέατρο act στην Πάτρα, την Πέμπτη 6 Ιουνίου στις 21.15, το έργο του Αντώνη  Τσιπιανίτη ...
Farah Nabulsi: The Present

Κρήτη: 1o Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου Παλαιστινιακών Ταινιών

Το 1ο Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου Κρήτης (PiffAgios Nikolaos) είναι μια ανεξάρτητη μη εμπορική, μη κερδοσκοπική πολιτιστική πρωτοβουλία όπου μέσα από ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13933 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top