Τέταρτο

302 Προβολές

Επενδύσεις και «πράσινη ανάπτυξη» με αστυνομοκρατία στην ΤήνοΤη Δευτέρα 10 Φλεβάρη κατέφθασαν στο νησί της Τήνου μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις εν όψει της έναρξης των εργασιών τοποθέτησης ανεμογεννητριών. Οι αστυνομικές δυνάμεις κατέφθασαν στο νησί έπειτα από αίτημα του επενδυτή που θα τοποθετήσει τις ανεμογεννήτριες στην περιοχή Πράσα στα Υστέρνια. Μία μέρα πριν είχε φτάσει και η δικηγόρος του επενδυτή, όπως αναφέρουν συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στο νησί.

Την Τρίτη 11 Φλεβάρη δυνάμεις των ΜΑΤ και των ΟΠΚΕ παρατάσσονται μπροστά στο δρόμο με σκοπό να διαφυλάξουν το πέρασμα για τις μπετονιέρες και να εμποδίσουν τους κατοίκους που για ακόμα μία φορά είχαν συγκεντρωθεί εκδηλώνοντας την εναντίωσή τους στο έργο και επιχειρώντας να μπλοκάρουν τη διαδικασία. Οι κάτοικοι καταφέρνουν να μην περάσουν οι μπετονιέρες οι οποίες αποχωρούν.


Η έλευση των αστυνομικών δυνάμεων στο νησί είχε γίνει γνωστή εδώ και καιρό αλλά καθυστέρησε εξαιτίας των έντονων αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας. Άλλωστε, οι κάτοικοι της Τήνου έχουν πραγματοποιήσει πληθώρα δράσεων (πορείες, απεργίες κλπ) για την ανάδειξη της αντίθεσης τους στην επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικών στο νησί. Πριν λίγο καιρό με την δυναμική κινητοποίησή τους είχαν καταφέρει να εμποδίσουν 2 φορές το πλοίο και συγκεκριμένα το κατέβασμα οικοδομικών υλικών και μηχανημάτων για τη μεταφορά τους. Έπειτα από αυτή την κινητοποίηση έγινε γνωστό ότι αρκετοί κάτοικοι κλήθηκαν από το λιμενικό για να καταθέσουν.

Το δόγμα «νόμος, τάξη και επενδύσεις» φαίνεται ότι έφτασε και στο νησί της Τήνου. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα αγώνων που βρέθηκαν στο στόχαστρο της κρατικής καταστολής επειδή στεκόντουσαν απέναντι στη λεηλασία της φύσης και της ζωής.

Ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν σήμερα και σε άλλες περιοχές, όπως σε αυτή των Αγράφων που αστυνομικές δυνάμεις και σεκιούριτι έχουν στρατοπεδεύσει στην περιοχή, ενώ πραγματοποιούν διαρκώς ελέγχους και εξακριβώσεις. Το περασμένο καλοκαίρι κομβόι από ΟΠΚΕ συνόδευε τους αγωνιστές που πραγματοποίησαν παρέμβαση στο σημείο όπου βρισκόντουσαν μηχανήματα και κλούβα της αστυνομίας. Πριν μερικούς μήνες δυνάμεις των ΜΑΤ επιστρατεύτηκαν στο δημαρχείο της Καρδίτσας με ξύλο και χημικά επιχείρησαν να εμποδίσουν τους συγκεντρωμένους να παρευρεθούν και να ματαιώσουν την δημοπρασία 10 δημοτικών δασικών τεμαχίων στους επενδυτές. Για μία από αυτές τις κινητοποίησες έχουν κληθεί από την ασφάλεια για εξηγήσεις 4 αγωνιστές.

 

Οι αγώνες οφείλουν να ξεπεράσουν το δίπολο «νόμιμο – παράνομο»

Είναι ολοφάνερο ότι τα καταστροφικά -για τη φύση και τις τοπικές κοινωνίες- επενδυτικά σχέδια δεν αποζητούν την κοινωνική συναίνεση αλλά επιβάλλονται βίαια στην περίπτωση που υπάρχουν αντιστάσεις. Τα νέα «αναπτυξιακά» νομοσχέδια και οι διάφορες κρατικές διευκολύνσεις περιορίζουν την οποιαδήποτε θεσμική δικαίωση (χωρίς την ύπαρξη αντίστασης) που θα επιζητούσαν κάποιοι. Αντίθετα, επισφραγίζουν από την πλευρά του κράτους και δίνουν το οποιοδήποτε βοήθημα για την ολοκληρωτική ισοπέδωση του φυσικού κόσμου. Ορίζουν, επίσης, όλο το πλαίσιο της ανάπτυξης και του ενεργειακού παροξυσμού και αποτελούν τον πολιτικό βραχίονα που προωθεί με γρήγορα και επιτακτικά βήματα την επιτάχυνση της κερδοφορίας των αφεντικών που ισοπεδώνουν την φύση και ποδηγετούν κεκτημένα και δικαιώματα.

Ο αγώνας στην Τήνο (και σε άλλες περιοχές) μπαίνει σε μια νέα φάση. Όσοι δεν έχουν ακλόνητη πίστη «στους νόμους και στα όργανα που την επιβάλλουν» σίγουρα δεν πέφτουν από τα σύννεφα από την αντιμετώπιση που έχουν όσοι αντιτίθεται στα σχέδια κράτους και επενδυτών. Η συνεχιζόμενη πίστη και υποταγή στη νομιμότητα, στους νόμους, στους θεσμούς κ.λπ. σίγουρα δεν βοηθούν στην εξέλιξη ενός αγώνα. Κυρίως γιατί αυτή η νομιμότητα είναι που διαμορφώνει το έδαφος για τη λεηλασία της φύση και, την καταστροφή του περιβάλλοντος. Η νομιμότητα που «απελευθερώνει τις επενδύσεις» στο όνομα της ανάπτυξης και σε βάρος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Η νομιμότητα που μετατρέπει τα βουνά σε απέραντα τοπία από αιολικά, ολόκληρες περιοχές σε σκουπιδότοπους, ποταμούς σε ξερόλακους, που ιδιωτικοποιεί το νερό κ.α. Η νομιμότητα που ορίζει την βίαιη επιβολή των συμφερόντων μιας μικρής κάστας ανθρώπων πάνω στην κοινωνική βάση και σε βάρος του φυσικού κόσμου. Για αυτό, και στην Τήνο και στην περίπτωση των Αγράφων (αλλά και σε πολλές άλλες περιπτώσεις) οφείλουμε να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε το δίπολο «νόμιμο – παράνομο» γιατί πάνω από όλα ο αγώνας για γη και ελευθερία, για ζωή και αξιοπρέπεια είναι δίκαιος και αναγκαίος. Γιατί η κινητοποίηση της κοινωνίας με μια σειρά από τρόπους, μεθόδους και μέσα είναι αυτή που εν τέλει μπορεί να βάλει φραγμό στα καταστροφικά σχέδια του κράτους και των επενδυτών για τη φύση και την κοινωνία.

 

Βίντεο και φωτογραφίες από τη σελίδα: Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
RELATED ARTICLES

Back to Top