Τέταρτο

«Επιβάτης» – Αναδρομική έκθεση του Sean Scully στο Μουσείο Μπενάκη


Δέκα σχεδόν χρόνια μετά την έκθεση Doric / Δωρικός Ρυθμός, που αποτέλεσε την πρώτη παρουσίαση του έργου του Sean Scully στην Ελλάδα, το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει την αναδρομική έκθεση του σπουδαίου καλλιτέχνη.

Πρώτος σταθμός της έκθεσης με τίτλο “Passenger” ήταν το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βουδαπέστης.

Η έκθεση περιλαμβάνει 103 έργα, λάδια, ακρυλικά, υδατογραφίες και σχέδια, και ένα εμβληματικό γλυπτό. Τα πρώτα έργα ανήκουν στην δεκαετία του 1960 ενώ το τελευταίο, το “Μαύρο Τετράγωνο”, έχει δημιουργηθεί το 2020 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην έκθεση της Βουδαπέστης. Πρόκειται για μια ευθεία αναφορά στο εμβληματικό ομότιτλο έργο του Καζιμίρ Μαλέβιτς, ειδωμένο μέσα από την ιδιαίτερη οπτική του Scully.

Ο επισκέπτης θα έχει την μοναδική ευκαιρία να θαυμάσει σπουδαία έργα: μεταξύ άλλων, τις πρώτες παραστατικές προσπάθειες της δεκαετίας του εξήντα, τα μεγάλων διαστάσεων «μινιμαλιστικά» έργα του 1970, αλλά και την επιστροφή σε μια πιο παραστατική ζωγραφική, με τη σειρά Madonna του 2018.

Ο Sean Scully, o σημαντικότερος ίσως εκπρόσωπος της αφαιρετικής ζωγραφικής σήμερα, συνδυάζει στο έργο του την παράδοση της αφηρημένης εξπρεσιονιστικής ζωγραφικής στην Αμερική με την ευαισθησία των κινημάτων του Ευρωπαϊκού μοντερνισμού.  Δημιουργεί έτσι μια καλλιτεχνική γλώσσα που βρίσκεται σε ένα διαρκή διάλογο με σπουδαίους ζωγράφους και κινήματα του παρελθόντος, αλλά πάντοτε με μια πολύ προσωπική αντίληψη, γεμάτη από συναισθήματα και ευαισθησία.  Τα έργα του περιλαμβάνονται στα σπουδαιότερα μουσεία και ιδιωτικές συλλογές ανά τον κόσμο.

Πληροφορίες

Επιμελητές: Dávid Fehér, Curator of 20 century and contemporary art -Museum of fine arts Budapest / Director of Central European Research Institute for art history

Επιμελητής Μουσείου Μπενάκη: Κωνσταντίνος Παπαχρίστου

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Παύλος Θανόπουλος

Μουσείο Μπενάκη | Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Αθήνα | Οδηγίες Πρόσβασης στο Google Maps

Διάρκεια: 16/12/2022 – 06/03/2022

Ώρες λειτουργίας: Η έκθεση είναι ανοιχτή τις ημέρες & ώρες λειτουργίας του μουσείου (Πέμπτη & Κυριακή: 10:00 – 18:00 | Παρασκευή & Σάββατο: 10:00 – 22:00 | Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: Κλειστό)

Εισιτήρια: 8 ευρώ και 4 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων μέσω tickets.benaki.org ή από τα ταμεία εισιτηρίων του Μουσείου κατά τις ημέρες και ώρες επίσκεψης

Περισσότερες πληροφορίες: www.benaki.org


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 9963 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

 

Back to Top