tetartopress

Έρευνα: «Δικαιώματα Υγείας στην ΕΕ: Η Τρίτη Ηλικία στην Ελλάδα»

Τρίτη Ηλικία

Τρίτη Ηλικία


Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) και το Ινστιτούτο Μελετών Καινοτομίας και Ανάπτυξης, παρουσίασε σε διαδικτυακή εκδήλωση που έλαβε χώρα την Τετάρτη 05 Ιουνίου, μία σημαντική μελέτη, με τίτλο «Δικαιώματα Υγείας στην ΕΕ: Η Τρίτη Ηλικία στην Ελλάδα» για τις ανάγκες του έργου «Γνωσιολογικός Εμπλουτισμός Ευρωπαϊκών Δικαιωμάτων Υγείας της Τρίτης Ηλικίας (ΕΕ-Υγεία)»  στο πλαίσιο του προγράμματος Build – Building a robust and democratic civic space.

Σκοπός της έρευνας ήταν να εξεταστεί ο βαθμός στον οποίο τα άτομα τρίτης ηλικίας στην Ελλάδα γνωρίζουν και ασκούν τα δικαιώματά τους, όπως κατοχυρώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και το επίπεδο των παροχών υγείας που λαμβάνουν.

Για την εκπόνηση της μελέτης, αναλύθηκαν νομοθετικά κείμενα, κείμενα πολιτικής και ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε συγκριτική ανάλυση μεταξύ της Ελλάδας και άλλων κρατών μελών της ΕΕ, προκειμένου να εντοπιστούν διαφορές και ομοιότητες στην προστασία των δικαιωμάτων των ηλικιωμένων. Μελετήθηκαν επίσης καλές πρακτικές του συνεργαζόμενου ευρωπαϊκού δικτύου Οργανώσεων Κοινωνίας των Πολιτών «Active Citizenship Network».

Τέλος, διανεμήθηκαν ερωτηματολόγια σε τρεις ομάδες στόχου: άτομα τρίτης ηλικίας, συγγενικά τους πρόσωπα και επαγγελματίες υγείας, με συνολικό δείγμα 228 ατόμων. Η έρευνα εξέτασε τη γνώση των ευρωπαϊκών δικαιωμάτων, τα εμπόδια στην άσκηση των δικαιωμάτων στον τομέα της υγείας, τη χρήση ψηφιακών μέσων, καθώς και τα φαινόμενα ρατσισμού, εκμετάλλευσης και self-ageism στα άτομα τρίτης ηλικίας.

 

Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας περιλαμβάνουν:

 

Έλλειψη γνώσης του ευρωπαϊκού πλαισίου προστασίας των δικαιωμάτων των ηλικιωμένων από όλες τις ομάδες στόχου.

Τα κύρια εμπόδια στον τομέα της υγείας για την τρίτη ηλικία είναι η μακρά αναμονή και το χαμηλό επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Συγγενικά πρόσωπα των ατόμων τρίτης ηλικίας αναλαμβάνουν ως επί το πλείστον τη φροντίδα τους, λόγω του κενού των θεσμών πρόνοιας και της έλλειψης προσωπικού. Η φροντίδα από μη καταρτισμένα άτομα, υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των ατόμων τρίτης ηλικίας στην Ελλάδα.

Οι φροντιστές υγείας στην Ελλάδα δεν έχουν λάβει εξειδικευμένη εκπαίδευση για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στους ηλικιωμένους.

Υπάρχει επιτακτική ανάγκη για αύξηση της χρηματοδότησης στην υγεία, καταπολέμηση της διαφθοράς και ενίσχυση του πλαισίου πρόνοιας για τα άτομα τρίτης ηλικίας.

Μπορείτε να δείτε τη μελέτη εδώ 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο και την πρόοδό του μπορείτε να δείτε εδώ 

Στόχος του έργου “ΕΕ-Υγεία” είναι να δοθεί η δυνατότητα σε άτομα της τρίτης ηλικίας, να γνωρίσουν τα δικαιώματά τους στο πλαίσιο της ΕΕ, ώστε να χρησιμοποιούν αποτελεσματικότερα τις υπηρεσίες υγείας, μέσω της παροχής πληροφοριών ως προς την πρόσβαση και τη χρήση τους, με απώτερο σκοπό την βελτίωση της σωματικής και ψυχικής τους υγείας.

Στόχο αποτελεί παράλληλα η ευαισθητοποίηση των ΟΚοιΠ, συγγενών και φοιτητών επαγγελμάτων υγείας, ιδίως σε θέματα ισότιμης μεταχείρισης.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Η “Απολυμένη” του Αντώνη Τσιπιανίτη Αθερινού

«Απολυμένη» στο θέατρο Act στην Πάτρα

Η Duke Productions παρουσιάζει στο θέατρο act στην Πάτρα, την Πέμπτη 6 Ιουνίου στις 21.15, το έργο του Αντώνη  Τσιπιανίτη ...
Farah Nabulsi: The Present

Κρήτη: 1o Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου Παλαιστινιακών Ταινιών

Το 1ο Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου Κρήτης (PiffAgios Nikolaos) είναι μια ανεξάρτητη μη εμπορική, μη κερδοσκοπική πολιτιστική πρωτοβουλία όπου μέσα από ...
Πάτρα: «Med ούσα - Η μεταμόρφωση της Γοργούς» στο Λιθογραφείον

Πάτρα: «Med ούσα – Η μεταμόρφωση της Γοργούς» στο Λιθογραφείον

Το Θέατρο Λιθογραφείον (Μαιζώνος 172Β, Πάτρα) παρουσιάζει την παράσταση πειραματικού χοροθεάτρου «Med ούσα - H μεταμόρφωση της Γοργούς» το Σάββατο ...
«Το χρώμα του ροδιού» του Παρατζάνoφ - Αξέχαστη ομορφιά, οργιαστική φαντασία, ένα μοναδικό αριστούργημα

«Το χρώμα του ροδιού» του Παρατζάνoφ – Αξέχαστη ομορφιά, οργιαστική φαντασία, ένα μοναδικό αριστούργημα

"Το χρώμα του ροδιού" ("Tsvet granata" / "The color of pomegranates") (αρχικός πρωτότυπος τίτλος: "Sayat Nova"). Σκηνοθεσία: Σεργκέι Παρατζάνoφ. Πρωταγωνιστεί: ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13921 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top