tetartopress

«Εσωτερικό» σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Γκιζώτη στο «Πάνω Σπίτι»

«Εσωτερικό» σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Γκιζώτη

«Εσωτερικό» σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Γκιζώτη


Η παράσταση «Εσωτερικό» του Μωρίς Μαίτερλινκ σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Γκιζώτη, επιστρέφει και πάλι στο «Πάνω Σπίτι» (Λεωφ. Αλεξάνδρας 37) για 5 μόνο παραστάσεις από τις 14 Οκτωβρίου.

Μια οικογένεια προσπαθεί να αναδιαπραγματευτεί το τραύμα που έχει προκαλέσει η αυτοκτονία της κόρης τους πριν χρόνια ώστε να καταφέρει να το εξυγιάνει και να συμβιβαστεί με την απώλεια. Τα μέλη, μέσα από τη διαδικασία της αναπαράστασης, επισκέπτονται και αναμετριούνται εκ νέου με το τραγικό συμβάν.

Στο έργο του Μαίτερλινκ οι ήρωες βρίσκουν το κορίτσι πνιγμένο και αναλαμβάνουν το καθήκον του αγγελιαφόρου του νέου. Στέκουν έξω από το σπίτι της οικογένειας και παρατηρούν την ευτυχία που επικρατεί στο σπιτικό. Πρόθεση της παράστασης είναι η ταύτιση των παρατηρητών και των παρατηρούμενων. Οι ήρωες του έξω παρατηρούν τους εαυτούς τους -σε μια άλλη εποχή, στιγμές πριν την αναγγελία του θανάτου, σε μια εποχή ευτυχισμένη- και αναπολούν.

Προασπίζοντας τους εαυτούς τους με ρόλους που επιλέγουν να υποδυθούν προσπαθούν να  προσεγγίσουν το τραύμα τους με μια εξωτερική ματιά, σχεδόν σαν ξένοι, σαν θεατές. Παρόλη την προσπάθειά τους όμως, η ταύτιση είναι αναπόφευκτη και η διαδικασία της εξυγίανσης επίπονη.

Το σύμπαν του εσωτερικού, μια μακέτα (ως το αλλοτινό σπίτι της οικογενείας) όπου τα πρόσωπα αναπλάθουν μέσα της στιγμές του οικογενειακού βίου. Οι φιγούρες που χρησιμοποιούν φαντάζουν σαν αποκόμματα παλιών, θολών φωτογραφιών της οικογένειας· οικίες και συνάμα απόκοσμες. Αντίστοιχα, ο περιβάλλων χώρος του «Πάνω Σπιτιού» ως το τωρινό σπίτι της οικογένειας δημιουργεί μια αντίστιξη σε σχέση με τη μικρογραφία του αλλοτινού σπιτιού. Το δίπολο των δύο ενεργών χώρων λειτουργεί ως μια παράλληλη αφήγηση που συνάδει απόλυτα με το δίπολο ευτυχίας-δυστυχίας που εισάγει ο Μαίτερλινκ.

Η ευτυχία, για τον Μαίτερλινκ, γίνεται πολύ τραγικότερη της δυστυχίας, γιατί απαιτεί πολλά περισσότερα από τον άνθρωπο. Η δυστυχία, πλέον, καραδοκεί σε κάθε γωνιά, έτοιμη να κατασπαράξει κάθε ευτυχία που μπορεί να βρίσκεται μέσα μας. Έτσι η ευτυχία πλέον γίνεται εφήμερη, γίνεται εύθραυστη και δυσεύρετη και όσο περνούν τα χρόνια μαθαίνουμε και ζούμε δίχως αυτή· δεν την έχουμε ανάγκη. Εκείνο που είναι το πιο σπαρακτικό στο Εσωτερικό, εκείνο που συνταράσσει και απελπίζει τους μάρτυρες έξω από το σπίτι, δεν είναι το δραματικό τέλος εν εξελίξει, αλλά πολύ περισσότερο η τρομακτική θέα της ευτυχίας.

«Εσωτερικό» του Μωρίς Μαίτερλινκ


 

Συντελεστές

 

Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης
Σκηνοθεσία, δραματουργία, φωτισμοί: Παναγιώτης Γκιζώτης
Μουσική: Δημήτρης Ροΐδης
Σκηνογραφία: Μαίρη Βασιλάκη
Κοστούμια: Στέβη Παχή
Οργάνωση παραγωγής: Librart Performing Arts Ensemble
Εκτέλεση παραγωγής: Μαριάννα Ράντου

Παίζουν: Δήμητρα Καραγιώργου, Κωνσταντής Μιζάρας, Γκαλ Ρομπίσα, Μαρία Χατζηχριστοδούλου

 

Πληροφορίες

 

Ημερομηνίες: 14-15 και 27-28 Οκτωβρίου

Ώρες παραστάσεων: Σάββατο 14/10 στις 22:00, Κυριακή 15/10 στις 19:30, Παρασκευή 27/10 στις 22:00, Σάββατο 28/10 19:30 και 21:30

Τιμές Εισιτηρίων: 10 ευρώ (Γενική είσοδος)

Ηλεκτρονική προπώληση: ticketservices.gr

Πληροφορίες: 6986614274

«Πάνω Σπίτι»  Λεωφ. Αλεξάνδρας 37, Αθήνα | Οδηγίες πρόσβασης μέσω Google map


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ

Aνδρέας Κατερινόπουλος: «Τα Πουλιά Ανήκουν Στον Ουρανό»

Ένα νέο μουσικό έργο με γενικό τίτλο «Τα Πουλιά Ανήκουν Στον Ουρανό»,που ηχογραφήθηκε στο Studio B της ΕΡΑ υπό τη ...
Dog In Style:"Stress"

Dog In Style:”Stress”

Κυκλοφόρησε το νέο album των Dog In Style με τίτλο «Stress». Έχοντας δυο e.p. και τρία singles στο ενεργητικό τους, ...
Frenzee

Frenzee live στο An Club

Μια από τις πιο εκρηκτικές προτάσεις της εγχώριας punk rock σκηνής που βασίζεται στα 3 αδέλφια από την Κρήτη, επιστρέφει ...
Αλέξης Γούδας «Τσιγγανογραφία»

Αλέξης Γούδας «Τσιγγανογραφία»

Ήχοι από μπάντες του δρόμου στα Βαλκάνια και τις τσιγγάνικες γειτονιές, ethnic χρωματισμοί και αέρας μεσανατολίτικος. Ποιητικός λόγος, ιστορίες, φόρμες ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13621 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top