tetartopress

«Eternal present» – Τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας στην Ιορδανία;

10-1


Η δημοσιογράφος Φραγκίσκα Μεγαλούδη και ο φωτογράφος Στυλιανός Παπαρδέλας βρέθηκαν πριν από λίγο καιρό σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ιορδανία όπου και κατέγραψαν την καθημερινή ζωή και τα προβλήματα των ανθρώπων που ζουν εκεί. Ματαίωση, αναμονή, εκμετάλλευση, φτώχεια, συρματοπλέγματα… συνθέτουν το σκηνικό μιας «κανονικότητας» στην οποία υποχρεώνονται να υπομένουν οι πρόσφυγες ελπίζοντας πως κάτι θ’ αλλάξει, ελπίζοντας να σταματήσει ο πόλεμος.

Η αποτύπωση αυτής της κατάστασης δημιούργησε το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Eternal present» με στόχο να προσφέρει μια στενή ματιά του τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας στην Ιορδανία.

Διαβάζουμε από τους συντελεστές: «Η ιδέα γεννήθηκε το Σεπτέμβριο όταν συνειδητοποιήσαμε ότι ενώ ξέρουμε πολλά για την κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα, δεν ξέρουμε από που έρχονται και τι έχουν αφήσει πίσω. Τρεις μήνες προετοιμασίας για να πάρουμε άδεια από την ιορδανική κυβέρνηση να μπούμε στους καταυλισμούς, επαφές με ΜΚΟ και ΟΗΕ, δική μας έρευνα, και φτάσαμε ένα παγωμένο πρωινό στην Ιορδανία. Μόνοι μας και με ελάχιστο budget, γυρίσαμε όλες τις περιοχές των σύριων προσφύγων για μέρες και νύχτες. Μπήκαμε στα σπίτια τους, μοιράστηκαν μαζί μας το φαγητό τους, τα όνειρα και τους φόβους τους.

Από τις φτωχές συνοικίες των προσφύγων στο Ιρμπίντ, στους παράνομους καταυλισμούς της κοιλάδας που απαγορεύονται οι δημοσιογράφοι και οι περίεργοι μέχρι το Ζαατάρι όπου χιλιάδες εγκλωβισμένοι ελπίζουν να τελειώσει κάποτε ο πόλεμος. Και από εκεί στη νεκρή ζώνη Συρίας -Ιορδανίας που ανήμπορος ακούς και βλέπεις την καταστροφή μόλις λίγα χιλιόμετρα μπροστά σου. Φέραμε τη δουλειά μας στο παγκόσμιο κοινό μέσω του Al Jazeera που δημοσίευσε μέρος της έρευνας. Και σήμερα χάρη στην ΕΡΤ φέρνουμε ένα άλλο κομμάτι στο ελληνικό κοινό. Για να μη λέει ο κάθε άσχετος ότι θέλει, δείτε τι συμβαίνει στην Ιορδανία…»

Το φιλμάκι εγκαινίασε τη σειρά web docs της ΕΡΤ όπου και μπορείτε να βρείτε συνοδευτικά κείμενα και φωτογραφίες.

Το ντοκιμαντέρ δεν έχει κανένα εμπορικό σκοπό. Φτιάχτηκε με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση του κόσμου για την προσφυγική κρίση. Διατίθεται δωρεάν γιατί όπως λένε οι συντελεστές του θέλουν να φτάσει σε όσο περισσότερο κόσμο γίνεται.


Κείμενα / Έρευνα / Παραγωγή: Φραγκίσκα Μεγαλούδη (www.fragkiskamegaloudi.com)
Βίντεο / Φωτογραφία / Μοντάζ: Στυλιανός Παπαρδέλας (www.stylianospapardelas.com)
Αφήγηση: Δημήτρης Φωτόπουλος
Αραβική Μετάφραση: Ηλίας Σουέντ
Ευχαριστίες στους: Μανώλη Φοινικιανάκη & Νίκο Ιωαννίδη
Μουσική: Recording earth (www.recordingearth.com), Refugee Music project

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Νώε» - Παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη στην Πάτρα

«Νώε» – Παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη στην Πάτρα

Οι εκδόσεις Κίχλη και το βιβλιοπωλείο Πίξελ Books μας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη «Νώε» την Τετάρτη ...
Ρέα Γαλανάκη «Πού ζει ο λύκος;»

Ρέα Γαλανάκη «Πού ζει ο λύκος;»

Είναι λεπτή, σχεδόν αόρατη, η γραμμή που μετατρέπει εντός μας ένα σημαντικό βίωμα σε ιστορικό γεγονός. Χωρίς να την ενδιαφέρει ...
Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης «Το χιόνι των Αγράφων»

Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης «Το χιόνι των Αγράφων»

Κυκλοφορεί η τέταρτη έκδοση του μυθιστορήματος του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη «Το χιόνι των Αγράφων», ενός βιβλίου που επαινέθηκε από την κριτική, ...
«Μπρανκαλεόνε» - Νέο άλμπουμ από τον Παύλο Παυλίδη

«Μπρανκαλεόνε» – Νέο άλμπουμ από τον Παύλο Παυλίδη

«Ο μάγος Μπρανκαλεόνε θα μπορούσε να είναι κάποιο φανταστικό πρόσωπο. Όμως είναι απολύτως υπαρκτό. Πρόκειται για τον αγαπημένο μου φίλο ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13876 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

Back to Top