tetartopress

Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας: Συναντήσεις για τη δημιουργία της Πλατφόρμας Συνύπαρξης του ανθρώπου με το λύκο

Λύκος
Λύκος

Λύκος στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας


Συναντήσεις με σκοπό την ενημέρωση και τη συμμετοχή του κοινού στο πλαίσιο της δημιουργίας της «Πλατφόρμας Συνύπαρξης» του ανθρώπου με το λύκο, διοργανώνει στο Δήμο Αχαρνών, στις 29 και 30 Μαρτίου, η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Πάρνηθας, Σχινιά και Προστατευόμενων Περιοχών Σαρωνικού Κόλπου του ΟΦΥΠΕΚΑ, σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ.

Η «Πλατφόρμα Συνύπαρξης» θα αποτελέσει ένα σώμα διαβούλευσης, το οποίο δημιουργείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Life Wild Wolf, και στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς, που σχετίζονται, άμεσα ή έμμεσα, με την παρουσία του λύκου στην Πάρνηθα.

Όπως συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, όπου λειτουργούν αντίστοιχες συμμετοχικές πρωτοβουλίες, τα μέλη του Σώματος αυτού θα ενημερώνονται για την πρόοδο του έργου και θα δρουν συμβουλευτικά προς την ομάδα υλοποίησής του, με εισηγήσεις για την ανάληψη δράσης και την υιοθέτηση καλών πρακτικών.

Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, από τις 11 το πρωί ως τη 1 μετά το μεσημέρι, στο Πνευματικό Κέντρο Θρακομακεδόνων (επί της Πλατείας Αριστοτέλους), με τη συμμετοχή ενδιαφερόμενων μερών και με στόχο την ίδρυση της Πλατφόρμας. Οι προσκεκλημένοι θα συζητήσουν καλές πρακτικές για τη συνύπαρξη ανθρώπου-λύκου που εφαρμόζονται σε περιοχές της Ευρώπης. Ακόμa, θα συζητηθούν παραδείγματα παρόμοιων σωμάτων διαβούλευσης που λειτουργούν σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Η δεύτερη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024, από τις 11 το πρωί ως τη 1 μετά το μεσημέρι, στο Αθλητικό Κέντρο Ορειβατικού Συλλόγου Αχαρνών (Φιλαδελφείας 126), με θέμα «Ο λύκος της Πάρνηθας μέσα από μία άλλη ματιά: Ανοιχτός διάλογος για τη συνύπαρξη Ανθρώπου και άγριας ζωής». Στην συνάντηση θα γίνει ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με το Εθνικό Πάρκο Πάρνηθας, το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “LLife Wild Wolf” και την «Πλατφόρμα Συνύπαρξης» της Πάρνηθας, από εξειδικευμένους επιστήμονες της «Καλλιστώ» και του ΟΦΥΠΕΚΑ. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο με τις συμμετέχουσες και τους συμμετέχοντες της εκδήλωσης, στη διάρκεια του οποίου θα γίνει καταγραφή των σχετικών προκλήσεων και των προοπτικών για το μέλλον.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Life Wild Wolf” αποσκοπεί στην υλοποίηση δράσεων που θα επιτρέψουν τη συνύπαρξη του ανθρώπου με τον λύκο σε περιαστικές περιοχές στην Ευρώπη. Στοχεύει σε μία ισορροπημένη και μακροπρόθεσμη διατήρηση των λύκων σε αστικές και περιαστικές περιοχές οχτώ χωρών της νότιας και κεντρικής Ευρώπης (Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Κροτία, Πορτογαλία, Σουηδία, Σλοβενίακαι Τσεχία), μέσα από τη βελτίωση της τεχνικής και επιχειρησιακής ικανότητας των αρμόδιων αρχών να διαχειρίζονται και να αποτρέπουν συγκρούσεις που σχετίζονται με τον άνθρωπο.

Παράλληλα, ενθαρρύνει βιώσιμες πρακτικές που διατηρούν την άγρια φύση του λύκου και βελτιώνουν την ικανότητα των ανθρώπων να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που δυνητικά δημιουργούν. Ανάμεσα στους φορείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα συγκαταλέγονται πανεπιστήμια, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, προστατευόμενες περιοχές, περιβαλλοντικές οργανώσεις και κυνηγετικές ομοσπονδίες.

 

Πληροφορίες

 

–  Για να μάθετε περισσότερα για το έργο “Life Wild Wolf” μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του εδώ.

–  Για τα τελευταία νέα από τις δράσεις, μπορείτε να ακολουθήστε την επίσημη σελίδα του “Life Wild Wolf” στο facebook.

–  Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στον Δρ. Γιώργο Χατζηνάκο (Καλλιστώ),μέσω e-mail([email protected]).

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" - Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

“Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο” – Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" ("Shashvi shashvi maq'vali" / "Blackberry, Blackberry, Blackbird"). Σκηνοθεσία: Ελένε Ναβεριάνι. Πρωταγωνιστούν: Έκα Χαβλεϊσβίλι, Τεμίκο Τσιτσινάντζε. Γεωργία, ...
«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη

«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη στο PalmTree MCA

Η παράσταση «Άτλας»  του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη συνεχίζει τις παραστάσεις έως 29 Απριλίου στο PalmTree Multinfuntional Center of Arts. “Εν αρχή ...
Laughing in Afghanistan

«Γελώντας στο Αφγανιστάν» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 

Γελώντας στο Αφγανιστάν μια ταινία της Αννέτας Παπαθανασίου 20, 21, 22 Απριλίου 2024, στις 20:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά ...
Θωμάς Ζάμπρας

Θωμάς Ζάμπρας – Απόφοιτος Λυκείου στο Πάνθεον στην Πάτρα

Ο Θωμάς Ζάμπρας επιστρέφει με την παράσταση “Απόφοιτος Λυκείου” για μία μοναδική βραδιά στο θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα. Ο τίτλος ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13874 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top