Τέταρτο

Εύβοια: Άμεση ανάγκη για προστασία του αρχαιολογικού χώρου Νημποριού μετά από την πρόσφατη πυρκαγιά


Για την άμεση ανάγκη για προστασία του αρχαιολογικού χώρου Νημποριού, μετά από την πρόσφατη πυρκαγιά της 10/7/21 προειδοποιεί ο πολιτιστικός φυσιολατρικός αναπτυξιακός σύλλογος οικιστών Νημποριού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η πυρκαγιά που έπληξε την ευρύτερη περιοχή των Νέων Στύρων το περασμένο Σάββατο, 10 Ιουλίου, όχι μόνο κατέκαυσε πυκνή βλάστηση και τις καλλιέργειες της περιοχής των Στύρων και Νέων Στύρων, αλλά έπληξε και ένα μεγάλο τμήμα του αρχαιολογικού χώρου των ρωμαϊκών λατομείων Στύριας λίθου στη θέση «Πυργάκι», στο Νημποριό.

Εδώ και αρκετά χρόνια, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού δεν έχουν μεριμνήσει για την ανάδειξη, τον καθαρισμό και την πυροπροστασία του αρχαιολογικού χώρου. Σαν αποτέλεσμα της μη τέλεσης των προαναφερόμενων ενεργειών, η χαμηλή βλάστηση από φρύγανα και θάμνους που είχαν κατακλύσει την περιοχή των λατομείων έγινε η καύσιμη ύλη της προχτεσινής πυρκαγιάς.

Οι εικόνες που αντίκρισε η αντιπροσωπεία του Συλλόγου μας στην αυτοψία της 11ης Ιουλίου 2021 είναι τουλάχιστον λυπηρές και αποκαρδιωτικές. Τα λατομεία του Νημποριού, αρχαία και νεώτερα, όπως και το 2007 έτσι και τώρα, έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες ως αποτέλεσμα της πρόσφατης πυρκαγιάς.

Ζητάμε:

Την άμεση αρχαιολογική κήρυξη ολόκληρου του λόφου του Νημποριού με ζώνες μη δόμησης.

Τη συνεχή μέριμνα από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού για τον καθαρισμό και την πυροπροστασία του χώρου.

Να κηρυχτεί η περιοχή που κάηκε για δεύτερη φορά, ως πολλαπλώς προστατευόμενη, καθώς είναι χαρακτηρισμένη ως αναδασωτέα ήδη από το 2008 (ΦΕΚ Δ239-28.05.2008).

Να ακυρωθεί άμεσα η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση του γιγαντιαίου αιολικού πάρκου (14 ανεμογεννητριών, συνολικού ύψους άνω των 170μ η καθεμία) στον πολύπαθο λόφο του Νημποριού.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 9953 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

 

Back to Top