tetartopress

Φαλαρίδα και Κιρκίρι τα πολυπληθέστερα είδη πουλιών στους ελληνικούς υγρότοπους


Η Φαλαρίδα, γνωστή και ως «Μαυρόκοτα», «Μπάλιζα» ή «Λούφα»,  είναι το πιο άφθονο υδρόβιο πουλί τον χειμώνα στους ελληνικούς υγρότοπους. Κατακτά τον τίτλο του πιο πολυπληθούς είδους στις Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδροβίων Πουλιών καθώς πάνω από 140.000 Φαλαρίδες δίνουν κάθε χρόνο το παρόν στους ελληνικούς υγρότοπους.

Μπορεί να μοιάζει με πάπια αλλά στην πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με αυτές (για την ακρίβεια συγγενεύει με τους γερανούς), πράγμα που το μαρτυρά το στενό και μυτερό ράμφος, αλλά και τα πολύ χαρακτηριστικά πόδια της, που έχουν λοβούς στα δάχτυλα αντί για μεμβράνες (και μοιάζουν με κουπιά).

Ένα ζευγάρι μπορεί να γεννήσει και δεύτερη φορά σε μια χρονιά. Μάλιστα έχει παρατηρηθεί το θηλυκό να κλωσά τα αβγά της δεύτερης γέννας, όταν το αρσενικό περιποιείται τους νεοσσούς της πρώτης, κρατώντας τους ζεστούς σε επιπλέουσες σχεδίες από φυτά.


Το Κιρκίρι είναι το πιο κοινό είδος αφρόπαπιας που διαχειμάζει στην Ελλάδα, με μέσο όρο 83.000 πουλιά κατ’ έτος και είναι το 2ο πιο πολυπληθές είδος στις Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδροβίων Πουλιών. Είναι  μικρότερη πάπια της Ευρώπης και επισκέπτεται κάθε χρόνο τους ελληνικούς υγρότοπους για να ξεχειμωνιάσει. Αγαπημένα του μέρη οι ρηχοί υγρότοποι και οι πλημμυρισμένες εκτάσεις.

Πρόκειται για ένα είδος με μυστηριώδη συμπεριφορά: κρύβεται ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση στις όχθες των υγροτόπων ή παραμένει σε πυκνά κοπάδια στα ανοιχτά νερά, στο κέντρο μεγάλων λιμνών, περιμένοντας να έρθει το βράδυ ώστε να πάει να τραφεί σε ρηχές εκτάσεις.

Σήμα κατατεθέν του αρσενικού το ζωηρό πράσινο μπάλωμα στο πλάι του κεφαλιού, ενώ και στα δύο φύλα είναι η πλατιά ταινία που ξεπροβάλλει από την καστανωπή φτερούγα και χάρη στην αντίθεση του πράσινου στο ανοιχτό γκρι-καφέ, λειτουργεί ως οπτικό σήμα που βοηθά το κοπάδι στο ταξίδι.

Είναι αρκετά φασαριόζικα και αναστατώνουν την περιοχή όπου βόσκουν με τις φλύαρες φωνές τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Μεσοχειμωνιάτικων Καταμετρήσεων Υδροβίων Πουλιών που πραγματοποιεί η  Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία 3ο σε πληθυσμό είδος είναι η Πρασινοκέφαλη Πάπια, 4ο το Σφυριχτάρι , 5ο ο Κορμοράνος, 6o ο Καστανοκέφαλος Γλάρος, 7ο ο  Ασημόγλαρος, 8ο το Φλαμίνγκο, 9ο το Γκισάρι & 10ο το Σκουφοβουτηχτάρι.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" - Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

“Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο” – Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" ("Shashvi shashvi maq'vali" / "Blackberry, Blackberry, Blackbird"). Σκηνοθεσία: Ελένε Ναβεριάνι. Πρωταγωνιστούν: Έκα Χαβλεϊσβίλι, Τεμίκο Τσιτσινάντζε. Γεωργία, ...
«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη

«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη στο PalmTree MCA

Η παράσταση «Άτλας»  του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη συνεχίζει τις παραστάσεις έως 29 Απριλίου στο PalmTree Multinfuntional Center of Arts. “Εν αρχή ...
Laughing in Afghanistan

«Γελώντας στο Αφγανιστάν» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 

Γελώντας στο Αφγανιστάν μια ταινία της Αννέτας Παπαθανασίου 20, 21, 22 Απριλίου 2024, στις 20:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά ...
Θωμάς Ζάμπρας

Θωμάς Ζάμπρας – Απόφοιτος Λυκείου στο Πάνθεον στην Πάτρα

Ο Θωμάς Ζάμπρας επιστρέφει με την παράσταση “Απόφοιτος Λυκείου” για μία μοναδική βραδιά στο θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα. Ο τίτλος ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13876 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top