Τέταρτο

917 Προβολές

Φάρμες συνταξιούχων αγελάδων!

agelades-1Η Bella είναι σήμερα 14 ετών, μικροκαμωμένη και πολύ όμορφη.  Όσοι την έχουν γνωρίσει από κοντά λένε πως έχει υπέροχες βλεφαρίδες! Ο Leo είναι μικρότερος, περίπου 7 χρονών και η Corba έχει πατήσει ήδη τα 21. Και οι τρεις τους ζουν ευτυχισμένοι σε μία φάρμα στο χωριό Blasenberg στο καντόνι Thurgau της Ελβετίας. Η ιστορία τους δεν είναι συνηθισμένη. Κάθε άλλο. Ο Leo για παράδειγμα όταν ήταν 7 μηνών πήδηξε από ένα φορτηγό γιατί δεν ήθελε να πάει εκεί που τον πήγαιναν. Η ιστορία του συγκίνησε πολλούς όταν βρέθηκε να περιπλανάται ελεύθερος στα χωράφια.

Αυτό που έχουν κοινό η Bella, ο Leo και η Corba είναι πως είναι ήδη συνταξιούχοι! Ναι, ναι, καλά διαβάσατε, συνταξιούχοι! Γιατί φυσικά δεν μιλάμε για ανθρώπους αλλά για… βοοειδή! Μαζί με άλλες 14 αγελάδες και έναν ταύρο, ζουν όλοι ευτυχισμένοι και χωρίς καθόλου στρες στη φάρμα του Werner και της Erica Horber. Δηλαδή σε ένα γηροκομείο για αγελάδες και ταύρους!

Η ιστορία αυτής της φάρμας για μη-παραγωγικές, πλην όμως αξιαγάπητες αγελάδες μας πάει πίσω περίπου 15 χρόνια, όταν ένα δάσκαλος έμαθε πως μια αγελάδα, η Kassja, ετοιμαζόταν για το σφαγείο μιας και είχε ήδη περάσει σε μη γαλακτο-παραγωγική ηλικία (οι γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες είναι παραγωγικές μέχρι τα 7 με 9 τους έτη). Ο δάσκαλος είχε επισκεφθεί πολλές φορές μαζί με τους μαθητές του τη φάρμα στην οποία ζούσε η Kassja και μπροστά στο ενδεχόμενο της σφαγής, συμφώνησε να σπονσοράρει τη… συνταξιοδότησή της. Το πρόβλημα φυσικά δεν ήταν αν είχε συμπληρώσει τα απαραίτητα ένσημα, αλλά πως δεν υπήρχε η κατάλληλη φάρμα για να γίνει το γηροκομείο της!

Κι έτσι γεννήθηκε το “Viva La Vacca”! Δηλαδή “Ζήτω η Αγελάδα”. Σήμερα, το πρότζεκτ διαθέτει τέσσερις ανάλογες φάρμες-γηροκομεία στην βορειοανατολική Ελβετία και στεγάζει 40 αγελάδες και ταύρους που έχουν αποσυρθεί από την ενεργό, γαλακτοπαραγωγική δράση. Το “Viva La Vacca” υποστηρίζεται από 250 δωρητές και 60 σπόνσορες αγελάδων και λειτουργεί υπό την αιγίδα του οργανισμού για την καλή μεταχείριση ζώων (Tierschutzverein Bischofszell-Weinfelden) ο οποίος με τα χρήματα που συγκεντρώνει από τις δωρεές, αποζημιώνει τους ειδικά επιλεγμένους κτηνοτρόφους με 200 ελβετικά φράγκα (περίπου 185 ευρώ) μηνιαίως για κάθε αγελάδα που φροντίζουν.

agelades-2


Όπως αρμόζει σε κάθε συνταξιούχο, έτσι και οι απόμαχες αγελάδες περνούν την ημέρα τους χαλαρώνοντας στη φάρμα και μασώντας ακατάπαυστα γρασίδι.  Η αλήθεια είναι πως δεν έχουν και τίποτε άλλο να κάνουν. Το αξιοσημείωτο είναι πως δεν τρέφονται με απλό φρέσκο σανό μιας και αυτό είναι αρκετά παχυντικό για τα βοοειδή. Μια τέτοια δίαιτα θα μίκραινε τη διάρκεια της ζωής τους. Έτσι ο σανός αφήνεται να μεγαλώσει αρκετά και μετά αποξηραίνεται διασφαλίζοντας πως η δίαιτα των συνταξιούχων βοοειδών της φάρμας παραμένει υγιής και ισορροπημένη και πως οι «τρόφιμοι» θα ζήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια!  Επίσης, οι “ένοικοι” της φάρμας δεν είναι αναγκασμένες να πηγαίνουν στα “κρεβάτια” τους στις 6 το απόγευμα μετά το άρμεγμα. Μπορούν να παραμείνουν ξύπνιες και μετά τις 8 μιας και δεν παράγουν γάλα. Οι ταύροι είναι απαραίτητο να ευνουχιστούν πριν τη συνταξιοδότηση, ενώ από τη φάρμα-γηροκομείο λείπουν τα μοσχαράκια, μιας και δημιουργούν άγχος για τις μεγαλύτερες αγελάδες (ενδεχομένως τους ξυπνούν το μητρικό τους ένστικτο).

Αν και δεν γνωρίζουμε πως ακριβώς γίνεται η επιλογή των συνταξιούχων αγελάδων και ταύρων, η Ελβετία μας εκπλήσσει με την ασυνήθιστη όσο και πρωτότυπη αυτή ιδέα του “Viva La Vacca”. Όσο για την Bella, τον Leo, την Corba και τους υπόλοιπους τυχερούς συνταξιούχους η ζωή στα πράσινα βοσκοτόπια της Ελβετίας αποδεικνύει πως δεν σκοτώνουν (πάντα) τις αγελάδες όταν γεράσουν!

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το 2016 υπήρχαν στην Ελβετία συνολικά 697.153 αγελάδες, από τις οποίες οι 161.209 παρήγαγαν 48.859 τόνους κρέατος που χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή λουκάνικων (γνωστά και ως “cervelat”). Από τον Φεβρουάριο του 2017 η χώρα έχει θεσπίσει νόμο που απαγορεύει την σφαγή αγελάδων όταν αυτές βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης!

Με πληροφορίες από το www.swissinfo.ch


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 43 Άρθρα

Δεν γεννήθηκα στην Πάτρα, αλλά η πόλη αυτή μ’ έμαθε να την αγαπάω τόσο που να μην την αντέχω. Να φεύγω μακριά της αλλά πάντα να γυρίζω πίσω. Μ’ έμαθε να γράφω, κυρίως γι’ αυτήν. Πίσω από κλειστά παντζούρια κι έντονη απουσία ν’ αφουγκράζομαι ήχους, να γυρεύω μύθους και να επαναπροσδιορίζω συνεχώς τη σχέση μου μαζί της. Μια σχέση βαθιά υπαρξιακή αλλά και τόσο ερωτική που η πίστη δεν ήταν ποτέ δεδομένη και η απιστία κοινό μυστικό. Μέχρι να καταλάβω τι ακριβώς συμβαίνει, θα συνεχίζω να γράφω. Γι’ αυτήν...

RELATED ARTICLES

Back to Top