tetartopress

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Έναρξη καταθέσεων για την Αγορά Ντοκιμαντέρ


Αναπόσπαστο και πολύτιμο κομμάτι του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, η Αγορά Ντοκιμαντέρ έχει καθιερωθεί ως τόπος συνάντησης σκηνοθετών, παραγωγών και αγοραστών από όλο τον κόσμο, προωθώντας και στηρίζοντας την ταινία τεκμηρίωσης σε όλα τα στάδια παραγωγής της.

Με νέες πρωτοβουλίες και ενισχυμένες δράσεις, η πιο δυναμική Αγορά Ντοκιμαντέρ της περιοχής, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 25 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου 2021, προσκαλεί τους δημιουργούς να καταθέσουν τα σχέδια και τις ταινίες τους στα τμήματα Agora Doc Market, Docs in Progress, Thessaloniki Pitching Forum.

Οι αναπτυξιακές δράσεις της Αγοράς Ντοκιμαντέρ επικεντρώνονται στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου και πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού προγράμματος Creative Europe Media. Σε ένα φιλικό περιβάλλον, είτε φυσικό είτε ψηφιακό, επαγγελματίες του ντοκιμαντέρ συναντούν σκηνοθέτες και παραγωγούς για να συζητήσουν τις ταινίες τους και να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματά τους.

Η Αγορά καλεί δημιουργούς, των οποίων τα ντοκιμαντέρ βρίσκονται στο τελικό στάδιο post-production και αναζητούν διανομέα, πρεμιέρα σε φεστιβάλ ή χρηματοδότηση, να καταθέσουν τα πρότζεκτ τους στο τμήμα Agora Docs in Progress (προθεσμία κατάθεσης έως τις 20 Απριλίου 2021). Ελληνικά ντοκιμαντέρ που έχουν συμμετάσχει με επιτυχία στο τμήμα είναι: Όταν ο Βάγκνερ γνώρισε τις τομάτες, Επιστροφή στην κορυφή, Επόμενος σταθμός: Ουτοπία κ.ά.

Εδώ και 10 χρόνια, το τμήμα Agora Docs in Progress έχει καθιερωθεί ως το κύριο σημείο συνάντησης για ταινίες τεκμηρίωσης που βρίσκονται στο στάδιο ακριβώς πριν την ολοκλήρωσή τους. Σκηνοθέτες και παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τα ντοκιμαντέρ τους σε αγοραστές, συμπαραγωγούς, εκπροσώπους πωλήσεων και προγραμματιστές διεθνών φεστιβάλ και να προσελκύσουν το ενδιαφέρον τους.

Οι ταινίες έχουν, επίσης, την ευκαιρία να διαγωνιστούν για σημαντικά βραβεία: βραβείο σε υπηρεσίες post-production από την εταιρία Two Thirty Five, βραβείο MuSou σε υπηρεσίες ήχου και μουσικής, βραβείο υποτιτλισμού από το Νεανικό Πλάνο.

Τα επιλεγμένα πρότζεκτ θα έχουν την ευκαιρία να προετοιμαστούν για την παρουσίασή τους στους επαγγελματίες (pitch presentation) διαδικτυακά πριν το Φεστιβάλ και να λάβουν συμβουλές για τα επόμενα βήματά τους από ειδικό επαγγελματία του ντοκιμαντέρ.

Online φόρμα συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Agora Lab

Η Αγορά Ντοκιμαντέρ παρουσιάζει, επίσης, την πρωτοβουλία Agora Lab, ένα τριήμερο εργαστήρι ανάπτυξης υλικού (29 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου), στο οποίο επαγγελματίες μοντέρ, αλλά και άλλοι επαγγελματίες του ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προσφέρουν καθοδήγηση σε σκηνοθέτες με ελληνικά ντοκιμαντέρ που βρίσκονται στο στάδιο του μοντάζ. Επιλέγονται έως και πέντε ταινίες. Η επιλογή των πρότζεκτ πραγματοποιείται μέσα από τις αιτήσεις για το τμήμα του Docs in Progress.

Η Αγορά του Φεστιβάλ συνεχίζει την πρωτοβουλία Thessaloniki Pitching Forum (προθεσμία κατάθεσης έως τις 20 Απριλίου 2021), επαναπροσδιορίζοντας το πρόγραμμα ανάπτυξης ταινιών τεκμηρίωσης. Το Thessaloniki Pitching Forum εξερευνά τα όρια του είδους, προσκαλώντας τηλεοπτικά και δημιουργικά ντοκιμαντέρ, ντοκιμαντέρ για παιδιά και new media projects (εικονικής ή/και ενισχυμένης πραγματικότητας, κ.ά.).

Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν το πρότζεκτ τους, να δεχτούν σχόλια και συμβουλές και να δουλέψουν το υλικό τους στη διάρκεια ενός διαδικτυακού διήμερου εργαστηρίου που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουνίου και στην προετοιμασία για το pitching από ειδήμονες του ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη. Τα πρότζεκτ θα παρουσιαστούν στη διάρκεια ενός μονοήμερου pitching σε ένα διεθνές πάνελ από ειδικούς, ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με επαγγελματίες του χώρου.

Συνολικά θα επιλεγούν έως 15 πρότζεκτ, τα οποία θα απευθύνονται σε ένα διεθνές κοινό.

Στο Thessaloniki Pitching Forum και στο Docs in Progress μπορούν να κατατεθούν ταινίες από τις εξής χώρες: Αίγυπτος, Αλβανία, Αλγερία, Αρμενία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γαλλία, Γεωργία, Ελλάδα, Ιορδανία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κόσοβο, Κροατία, Κύπρος, Λίβανος, Λιβύη, Μάλτα, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Παλαιστίνη, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Συρία, Τουρκία, Τσεχία, Τυνησία.

Online φόρμα συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Meet the Future

Παράλληλα, συνεχίζεται η δράση Meet the Future. Με το βλέμμα στο μέλλον, η Αγορά Ντοκιμαντέρ ανακαλύπτει και συστήνει στους επισκέπτες της νέα ταλέντα του κινηματογράφου από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου που κάνουν τα πρώτα βήματα στην καριέρα τους μέσα από τη δράση Meet the Future. Φέτος, εστιάζουμε σε ανερχόμενα ταλέντα από τη Σερβία. Οι σέρβοι σκηνοθέτες του Meet the Future θα συστηθούν στους επαγγελματίες της Αγοράς και θα δείξουν υλικό από την καινούργια τους ταινία.

Παράλληλα, το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης παρουσιάζει τη νέα υπηρεσία της Αγοράς Ντοκιμαντέρ, Doc Counselling. Έμπειροι επαγγελματίες παρέχουν συμβουλές στους κινηματογραφιστές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και την Αγορά Φεστιβάλ, ενώ οι ντοκιμαντερίστες θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν ιδιωτικές συμβουλευτικές συναντήσεις για θέματα όπως: στρατηγική για φεστιβάλ, χρηματοδότηση ντοκιμαντέρ, διανομή, γραφείο υποστήριξης Media, εκπαιδευτικά προγράμματα και marketing, μεταξύ άλλων.

Το Agora Doc Market είναι πλήρως ψηφιοποιημένο και λειτουργεί μέσω της online ψηφιακής πλατφόρμας θέασης του φεστιβάλ των Καννών, Cinando. Παρουσιάζει ντοκιμαντέρ που έχουν ολοκληρώσει την παραγωγή τους τα τελευταία δύο χρόνια, δίνοντας την ευκαιρία στους δημιουργούς να προβάλλουν τις ταινίες τους στους διαπιστευμένους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου (παραγωγούς, εκπροσώπους πωλήσεων, διανομείς, εκπροσώπους φεστιβάλ) που επισκέπτονται την Αγορά. Κάθε χρόνο φιλοξενεί περίπου 400 ταινίες και περισσότερους από 100 αγοραστές και επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου, οι οποίοι επιλέγουν τη Θεσσαλονίκη για να προωθήσουν ή να αγοράσουν ντοκιμαντέρ. Τα ελληνικά ντοκιμαντέρ μπορούν να εκμεταλλευτούν δωρεάν τη συνεργασία της Αγοράς Ντοκιμαντέρ με το Cinando, καταθέτοντας την ταινία τους στο Agora Doc Market.

Οι ενδιαφερόμενοι κινηματογραφιστές μπορούν να επικοινωνήσουν με την Ντενίζ Ανδρεώλα στο e-mail [email protected] έως την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021.

Για επιπλέον πληροφορίες για την Αγορά επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ  ή επικοινωνήστε στο [email protected]

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Νώε» - Παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη στην Πάτρα

«Νώε» – Παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη στην Πάτρα

Οι εκδόσεις Κίχλη και το βιβλιοπωλείο Πίξελ Books μας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη «Νώε» την Τετάρτη ...
Ρέα Γαλανάκη «Πού ζει ο λύκος;»

Ρέα Γαλανάκη «Πού ζει ο λύκος;»

Είναι λεπτή, σχεδόν αόρατη, η γραμμή που μετατρέπει εντός μας ένα σημαντικό βίωμα σε ιστορικό γεγονός. Χωρίς να την ενδιαφέρει ...
Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης «Το χιόνι των Αγράφων»

Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης «Το χιόνι των Αγράφων»

Κυκλοφορεί η τέταρτη έκδοση του μυθιστορήματος του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη «Το χιόνι των Αγράφων», ενός βιβλίου που επαινέθηκε από την κριτική, ...
«Μπρανκαλεόνε» - Νέο άλμπουμ από τον Παύλο Παυλίδη

«Μπρανκαλεόνε» – Νέο άλμπουμ από τον Παύλο Παυλίδη

«Ο μάγος Μπρανκαλεόνε θα μπορούσε να είναι κάποιο φανταστικό πρόσωπο. Όμως είναι απολύτως υπαρκτό. Πρόκειται για τον αγαπημένο μου φίλο ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13876 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top