Τέταρτο

220 Προβολές

Φέτος η άνοιξη κακοφόρμισε

60737277_636313576843708_5858517421047939072_nΦέτος η άνοιξη κακοφόρμισε, αρρώστησε βαριά ο ήλιος κι οι μουντοί με υψωμένα χέρια πανηγυρίζουν την εκδίκησή τους. Φέτος η ασίγαστη επιμονή της βροχής κάθε μεσημέρι κι η στασιμότητα του εγκλωβισμένου πίσω από τα σύννεφα ήλιου ανασταίνουν τον Αγγελόπουλο. Ο ανυπόφορα γκρίζος ουρανός, το ξεπλυμένο μπλε του, γίνονται βασικό υλικό στα χέρια ενός Κορεάτη ή Κινέζου κινηματογραφιστή που οργισμένος καταγγέλλει την πνιγερή καθημερινότητα των καιρών του.

Φέτος διδάσκεται ξανά η ραψωδία Λ της Οδύσσειας. Η Νέκυια, η χώρα των νεκρών, δραπετεύει από τις σελίδες του σχολικού βιβλίου και βιώνεται μυστηριακά μπροστά μας. Ο Οδυσσέας σφάζει τα ζωντανά του και πηγαίνει να βρει τον Τειρεσία καταμεσής της πλατείας Συντάγματος.

Η άνοιξη του 2019 εξαφάνισε τα χρώματα. Οι βουκαμβίλιες μισανθίσανε αλλά κανένας δεν τις βλέπει. Οι άσπροι τοίχοι κοιταχτήκαν στον καθρέφτη τους και βαφτήκαν κίτρινοι με τα πινέλα που σκορπούσαν γύρη. Τα «χακούνα ματάτα» ευόδωσαν και αφού γεμίσανε τους καρπούς μας, σπείρανε ύστερα άλλους καρπούς στα ελληνικά μας τα χωράφια. Φύτρωσε σκόνη αφρικανική και κάλυψε τα πάντα. Τα τρόλεϊ, που υποτίθεται ότι λάμπουν στη μέρα, γίνανε όλα άχρωμα αστικά λεωφορεία. Τα πλουμιστά ταξί της Αθήνας μεταμορφώθηκαν σε κάποιο άχαρο γκρι στριμμένης επαρχίας. Τα σαμπουάν των κοριτσιών και τα αφτερσέιβ των αγοριών που γεμίζανε άλλα καλοκαίρια τα δύο μυτάκια, τώρα μυρίζουνε το χώμα και τη μυρωδιά της γης του Σεπτέμβρη. Τα γιασεμιά -κρεμάμενα επί ξύλου- δεν ψηλώνουνε και το νερό της βροχής τους κοροϊδεύει για το ύψος τους αυτό το καλοκαίρι. Φέτος οι άγριοι ήχοι από τα μπραχαμιώτικα παπάκια δεν καλύπτονται από περιχαρή τριζόνια. Φέτος, το θέρος, όλες οι φωτογραφίες μας θα βγουν ασπρόμαυρες, χωρίς καμία ρύθμιση ειδική, χωρίς κανένα φίλτρο.

 

Αν έχετε παιδιά στο σπίτι, αγοράστε τους μαρκαδόρους για να ζωγραφίσουνε μουστάκια, ήλιους, και πλατιά -έστω και με μαύρα δόντια- χαμόγελα.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 18 Άρθρα

Πιστεύω εις τις λέξεις, «μανούλες» στην παντοκρατορία των αισθήσεων, που ποιητές ουρανού και γης, ορατοί και μη, υποτάχθηκαν. Τα μεσημέρια κάνω φούσκες με σχολιαρόπαιδα. Μεγάλωσα σε χωριό. Πιστεύω στο μάτην. Ήρθα στην πόλη για να δω πως γράφουμε ο ένας τον άλλο και στην καλύτερη, να με αρπάξει από το χέρι, το χέρι κάποιου βιβλιοπώλη που θα τακτοποιεί την φρέσκια βιτρίνα του. | [email protected]

Back to Top