tetartopress

Φίλοι της Φύσης: Η κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο το φυσικό περιβάλλον

φωτο: Χρήστος Στεργιόπουλος | Φορέας Διαχείρισης Πάρνηθας


Το Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης με ανακοίνωσή του, καταγγέλλει την κατάργηση των επτά φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών Natura που θα εντάξει τις αρμοδιότητες τους στον υπερ –  συγκεντρωτικό Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, η διοίκηση του οποίου ορίζεται από την κυβέρνηση, χωρίς τη συμμετοχή και την εκπροσώπηση της τοπικής κοινωνίας. Ταυτόχρονα καλεί για ακόμη μία φορά, τους φορείς, τους συλλόγους, και τα κινήματα των πολιτών να συντονίσουν τους αγώνες τους για την Προστασία Περιβάλλοντος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η κατάργηση των επτά φορέων διαχείρισης περιoχών Natura με ισάριθμες αποφάσεις του Υφυπουργού κ. Γ.Αμυρά που δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ με Αρ. Φύλλου 6191 και ημερομηνία 23 Δεκεμβρίου 2021  δεν ήταν ένα απρόσμενο γεγονός, μια αιφνίδια είδηση που δημιουργεί αναστάτωση.

Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ έχουν ληφθεί “υπόψη οι  διατάξεις του ν. 4685/2020 «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις» (Α’ 92) και ειδικότερα των άρθρων 27 και 43 αυτού”.

Οι πρώτοι επτά φορείς – αναμένεται και δεύτερο κύμα –  που καταργούνται είναι:

1.     Εθνικός Δρυμό Πάρνηθας

2.     Εθνικό Πάρκο Σχινιά, Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής

3.     Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης

4.     Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου

5.     Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου

6.     Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Αγράφων, κοιλάδας Αχελώου και Μετεώρων

7.     Εθνικός Δρυμός Ολύμπου

Οι αρμοδιότητές των φορέων που καταργούνται  μεταφέρονται  στον  υπερ –  συγκεντρωτικό Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), η διοίκηση του οποίου ορίζεται από την κυβέρνηση, χωρίς τη συμμετοχή και την εκπροσώπηση της τοπικής κοινωνίας, όπως ισχύει σήμερα με τους φορείς διαχείρισης.

Παράπλευρες απώλειες θα είναι οι συνθήκες και η απώλεια θέσεων εργασίας στους φορείς διαχείρισης που καταργούνται.

Το Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης θεωρεί ότι με την κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών το φυσικό περιβάλλον θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι Φίλοι της Φύσης από το 2012  αλλά και στις 11 Ιανουαρίου 2013 έχουν πάρει θέση για το θέμα: «ΟΧΙ στην κατάργηση και συγχώνευση των 29 Φορέων Διαχείρισης – ΝΑΙ στην προστασία των οικοσυστημάτων»

Το Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης επαναλαμβάνει την πρόσκληση του 2013: «Καλεί τους φορείς, τους συλλόγους, και τα κινήματα των πολιτών να συντονίσουν τους αγώνες τους για την Προστασία του Φυσικού –Αστικού Περιβάλλοντος, του Ελληνικού τοπίου και της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας».

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Είναι προφανές και συνηθισμένο φαινόμενο αντεργατικοί και αντιπεριβαλλοντικοί νόμοι να δημοσιεύονται σε περιόδους γιορτών, διακοπών για να περιορίσουν τις αντιδράσεις. Αυτή η πρακτική κάποτε θα πρέπει να σταματήσει.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Πάτρα: gala όπερας με την Εθνική Λυρική Σκηνή για τα 150 χρόνια του θεάτρου Απόλλων

Πάτρα: gala όπερας με την Εθνική Λυρική Σκηνή για τα 150 χρόνια του θεάτρου Απόλλων

Με αφορμή τη συμπλήρωση τα 150 χρόνια από την πρώτη παράσταση που δόθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, με την όπερα ...
«Λαχτάρα για κεράσια» - Μιούζικαλ για δύο στο Τρένο στο Ρουφ

«Λαχτάρα για κεράσια» – Μιούζικαλ για δύο στο Τρένο στο Ρουφ

Η Τατιάνα Λύγαρη γιορτάζει φέτος τα 25 χρόνια της καλλιτεχνικής πορείας της Αμαξοστοιχίας – Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ με ...
«Έχει φως η σκιά;» σε σκηνοθεσία της Αλεξάνδρας Καζάζου στο θέατρο Θησείον

«Έχει φως η σκιά;» σε σκηνοθεσία της Αλεξάνδρας Καζάζου στο θέατρο Θησείον

«Έχει φως η σκιά; » είναι θεατρική παράσταση της Transatlantic Group -βασισμένη στο έργο του Αlbert Camus «Ο Ξένος»- σε ...
«100 χρόνια Μνήμης από την Μικρασιατική καταστροφή» - Έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών

«100 χρόνια Μνήμης από την Μικρασιατική καταστροφή» – Έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών

Η επετειακή έκθεση «100 χρόνια Μνήμης από τη Μικρασιατική καταστροφή. Πρόσφυγες-Δημιουργοί», που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας, είναι αφιερωμένη στους ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 11053 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top