tetartopress

Φίλοι της Φύσης: Η κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο το φυσικό περιβάλλον

φωτο: Χρήστος Στεργιόπουλος | Φορέας Διαχείρισης Πάρνηθας


Το Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης με ανακοίνωσή του, καταγγέλλει την κατάργηση των επτά φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών Natura που θα εντάξει τις αρμοδιότητες τους στον υπερ –  συγκεντρωτικό Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, η διοίκηση του οποίου ορίζεται από την κυβέρνηση, χωρίς τη συμμετοχή και την εκπροσώπηση της τοπικής κοινωνίας. Ταυτόχρονα καλεί για ακόμη μία φορά, τους φορείς, τους συλλόγους, και τα κινήματα των πολιτών να συντονίσουν τους αγώνες τους για την Προστασία Περιβάλλοντος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η κατάργηση των επτά φορέων διαχείρισης περιoχών Natura με ισάριθμες αποφάσεις του Υφυπουργού κ. Γ.Αμυρά που δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ με Αρ. Φύλλου 6191 και ημερομηνία 23 Δεκεμβρίου 2021  δεν ήταν ένα απρόσμενο γεγονός, μια αιφνίδια είδηση που δημιουργεί αναστάτωση.

Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ έχουν ληφθεί “υπόψη οι  διατάξεις του ν. 4685/2020 «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις» (Α’ 92) και ειδικότερα των άρθρων 27 και 43 αυτού”.

Οι πρώτοι επτά φορείς – αναμένεται και δεύτερο κύμα –  που καταργούνται είναι:

1.     Εθνικός Δρυμό Πάρνηθας

2.     Εθνικό Πάρκο Σχινιά, Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής

3.     Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης

4.     Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου

5.     Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου

6.     Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Αγράφων, κοιλάδας Αχελώου και Μετεώρων

7.     Εθνικός Δρυμός Ολύμπου

Οι αρμοδιότητές των φορέων που καταργούνται  μεταφέρονται  στον  υπερ –  συγκεντρωτικό Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), η διοίκηση του οποίου ορίζεται από την κυβέρνηση, χωρίς τη συμμετοχή και την εκπροσώπηση της τοπικής κοινωνίας, όπως ισχύει σήμερα με τους φορείς διαχείρισης.

Παράπλευρες απώλειες θα είναι οι συνθήκες και η απώλεια θέσεων εργασίας στους φορείς διαχείρισης που καταργούνται.

Το Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης θεωρεί ότι με την κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών το φυσικό περιβάλλον θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι Φίλοι της Φύσης από το 2012  αλλά και στις 11 Ιανουαρίου 2013 έχουν πάρει θέση για το θέμα: «ΟΧΙ στην κατάργηση και συγχώνευση των 29 Φορέων Διαχείρισης – ΝΑΙ στην προστασία των οικοσυστημάτων»

Το Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης επαναλαμβάνει την πρόσκληση του 2013: «Καλεί τους φορείς, τους συλλόγους, και τα κινήματα των πολιτών να συντονίσουν τους αγώνες τους για την Προστασία του Φυσικού –Αστικού Περιβάλλοντος, του Ελληνικού τοπίου και της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας».

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Είναι προφανές και συνηθισμένο φαινόμενο αντεργατικοί και αντιπεριβαλλοντικοί νόμοι να δημοσιεύονται σε περιόδους γιορτών, διακοπών για να περιορίσουν τις αντιδράσεις. Αυτή η πρακτική κάποτε θα πρέπει να σταματήσει.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

«Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Τα «Αδέσποτα Κορμιά», το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ της Ελίνας Ψύκου που διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, έρχεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις ...
«Η αρπαγή» - Η επιθυμία της μητρότητας ως επιταγή της κανονικότητας στη μοναξιά των κοινωνιών μας

«Η αρπαγή» – Η επιθυμία της μητρότητας ως επιταγή της κανονικότητας στη μοναξιά των κοινωνιών μας

«Η αρπαγή» (Le ravissement). (μετάφραση πρωτότυπου τίτλου: «Η έκσταση»). Σκηνοθεσία: Ιρίς Καλτενμπάκ. Πρωταγωνιστούν: Χαφσία Χερζί, Αλέξις Μανέντι, Νίνα Μερίς. Γαλλία, ...
«ΟΖ- Εικόνες από τον κόσμο» - Έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη

«ΟΖ- Εικόνες από τον κόσμο» – Έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη στην a.antonopoulou.art

Η νέα έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη που ξεκινά την Πέμπτη 16 Μαΐου στην γκαλερί a.antonopoulou.art, είναι μια σειρά έργων, ζωγραφικής ...
«Βασιλιάδες του Κόσμου» από 16 Μαΐου στους κινηματογράφους

«Βασιλιάδες του Κόσμου» από 16 Μαΐου στους κινηματογράφους

Η Weirdwave,  από τις 16 Μαΐου, παρουσιάζει στα θερινά την  ταινία της Λάουρα Μόρα «Βασιλιάδες του Κόσμου»,  που απέσπασε το ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13902 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top