tetartopress

Φίλοι της Φύσης: Η σήμανση Nutriscore της Ε.Ε. εξελίσσεται σε εφιάλτη για αγροτικά προϊόντα


Ανακοίνωση του Ελληνικού Δικτύου Φίλοι της Φύσης με αφορμή τη δημοσιοποίηση της Σήμανσης «Nutriscore» που προωθεί η Ε.Ε., καθώς όπως αναφέρει είναι μια σήμανση μονομερής, παραπλανητική και ψευδής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Οι «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ»/Naturefriends Greece είναι υπέρ των συστημάτων Πιστοποίησης των τροφίμων, γιατί η Πιστοποίηση προσδίδει αξία στο τρόφιμο και επιπλέον διασφαλίζει το τρόφιμο, ως προς την ποιότητά και την υγιεινή του.

Με τη συμμετοχή μας σε συλλογικότητες σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο προσπαθούμε να ενισχύσουμε αυτές τις διαδικασίες και να αποτρέψουμε εκείνες τις διαδικασίες που επιχειρούν να αδυνατίσουν ή και να εξαλείψουν την ανάγκη Πιστοποιήσεων, όπως αυτό επιχειρείται με τις Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου.

Η σήμανση «Nutriscore» που προωθεί η ΕΕ, προφανώς μετά από πιέσεις διαφόρων ισχυρών επιχειρηματικών κύκλων, δεν περιλαμβάνεται στις Πιστοποιήσεις όπως τις περιγράψαμε παραπάνω. Μάλλον πρόκειται για διαδικασία που υπάγεται στους λεγόμενους διατροφικούς ισχυρισμούς και μάλιστα με αρνητικό πρόσημο.

Δηλαδή, ενώ φαίνεται, ότι το τρόφιμο που φέρει τη συγκεκριμένη σήμανση είναι πιο υγιεινό από όσα δεν την φέρουν, στην ουσία πρόκειται για τρόφιμο που απλά έχει χαμηλά λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη, ενώ δεν λαμβάνεται υπόψη η συνολική διατροφική αξία του τροφίμου, δηλαδή η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες, σε υδατάνθρακες, σε λιπαρά (τα οποία είναι απαραίτητα στον οργανισμό μας) ή βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Επιπλέον με τη «σήμανση» αυτή θίγονται  όλα τα ποιοτικά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν πιστοποιηθεί ως ΠΟΠ και ΠΓΕ ή εκείνα που έχουν «Ελληνικό Σήμα» και άλλα, όπως τα βιολογικά, τα τρόφιμα που δεν περιέχουν ΓΤΟ, ενώ η συγκεκριμένη σήμανση αφήνει ακάλυπτα όλα τα μεσογειακά προϊόντα.

Είναι μια σήμανση μονομερής, παραπλανητική και ψευδής και δίνει ψευδή εικόνα για την πραγματική ποιότητα ενός τροφίμου, πόσο μάλλον όταν προσπαθεί να επηρεάσει μια κατηγορία του πληθυσμού που θέλει ή πρέπει να προτιμά διατροφή χαμηλή σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι.

Η ΕΕ κακώς προωθεί αυτού του είδους τη σήμανση, ενώ η ελληνική κυβέρνηση επί της ουσίας συμφωνεί και δεν αντιδρά.

Καλούμε την κυβέρνηση να μη συναινέσει στη σήμανση Nutriscore και να σταθεί στο πλευρό των παραγωγών και των μεταποιητών, που παράγουν ποιοτικά προϊόντα και απειλούνται με μείωση της παραγωγής και των εξαγωγών.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

«Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Τα «Αδέσποτα Κορμιά», το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ της Ελίνας Ψύκου που διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, έρχεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις ...
«Η αρπαγή» - Η επιθυμία της μητρότητας ως επιταγή της κανονικότητας στη μοναξιά των κοινωνιών μας

«Η αρπαγή» – Η επιθυμία της μητρότητας ως επιταγή της κανονικότητας στη μοναξιά των κοινωνιών μας

«Η αρπαγή» (Le ravissement). (μετάφραση πρωτότυπου τίτλου: «Η έκσταση»). Σκηνοθεσία: Ιρίς Καλτενμπάκ. Πρωταγωνιστούν: Χαφσία Χερζί, Αλέξις Μανέντι, Νίνα Μερίς. Γαλλία, ...
«ΟΖ- Εικόνες από τον κόσμο» - Έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη

«ΟΖ- Εικόνες από τον κόσμο» – Έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη στην a.antonopoulou.art

Η νέα έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη που ξεκινά την Πέμπτη 16 Μαΐου στην γκαλερί a.antonopoulou.art, είναι μια σειρά έργων, ζωγραφικής ...
«Βασιλιάδες του Κόσμου» από 16 Μαΐου στους κινηματογράφους

«Βασιλιάδες του Κόσμου» από 16 Μαΐου στους κινηματογράφους

Η Weirdwave,  από τις 16 Μαΐου, παρουσιάζει στα θερινά την  ταινία της Λάουρα Μόρα «Βασιλιάδες του Κόσμου»,  που απέσπασε το ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13902 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top