tetartopress

Φοιτητές της Σορβόνης αλληλέγγυοι στον αγώνα των καλλιτεχνών


Επιστολή συμπαράστασης του τμήματος θεατρικών σπουδών του πανεπιστημίου Paris 3 της Σορβόννης (Université Sorbonne Nouvelle Paris 3) στον αγώνα των καλλιτεχνών:

Αγαπητοί/ες συνάδελφοι, αγαπητοί/ες συμφοιτητές/τριες,
Ως φοιτητές του τμήματος θεατρικών σπουδών του πανεπιστημίου Paris 3 της Σορβόννης (Université Sorbonne Nouvelle Paris 3), στοχεύουμε με την παρούσα επιστολή μας να εκφράσουμε την συμπαράστασή μας στην προσπάθεια να διεκδικήσετε τα δικαιώματά σας, όπως διαμορφώθηκαν μετά τη δημιουργία του Π.Δ. 85/2022.

Όντες φοιτητές/ιες θεατρικών σπουδών ( ορισμένοι/ες ανάμεσά μας για περισσότερο από 4 χρόνια), σας εκφράσουμε την αμέριστη εκτίμησή μας και τον ειλικρινή θαυμασμό μας, για το κουράγιο και το πάθος σας.

Ζούμε σε μία εποχή όπου πολύ συχνά η τέχνη υποτιμάται, πράγμα παράδοξο όταν αναλογιζόμαστε ότι η τέχνη διευρύνει το πνεύμα και την ψυχή των ανθρώπων, αλλά και χρησιμοποιείται ως θεραπεία. Η δημιουργία τέχνης δεν αφορά μόνο τους καλλιτέχνες, αλλά όλους του ανθρώπους.

Η παραίτηση των Καθηγητών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και των Καθηγητών της Δραματικής Σχολής του Κ.Θ.Β.Ε., μας δημιούργησε συναισθήματα έκπληξης και θαυμασμού καθότι έδειξαν το θάρρος να διαμαρτυρηθούν ενάντια σε αυτήν την αλλαγή, σχετικά με την υποβίβαση των καλλιτεχνικών σπουδών σας, σύμφωνα με το Π.Δ. 85/2022.

Από την πρώτη ακαδημαϊκή χρονιά του Προπτυχιακού μας, παρακολουθούμε και δίνουμε εξετάσεις πάνω στην αρχαία Ελληνική τραγωδία και την κωμωδία, μελετούμε την “Ποιητική” του Αριστοτέλη και μας εξέπληξε το γεγονός ότι όλος αυτός ο πόλεμος ενάντια στον τομέα της τέχνης λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα, τη χώρα γέννησης του Θεάτρου.

Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα σας πολλαπλών δράσεων μεταξύ των οποίων η κατάληψη στις δραματικές σας σχολές, αλλά και στο Εθνικό θέατρο και στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, όπως και στο τμήμα της Σχολής καλών τεχνών του Πανεπιστημίου της Πελοποννήσου, καθώς και υπόλοιπων πανεπιστημίων και των καλλιτεχνικών σχολείων.

Ο Olivier Neveux στο βιβλίο του “Contre un théâtre politique” μας θυμίζει ότι το πολιτικό θέατρο δεν είναι το θέατρο που αλλάζει τον κόσμο, αλλά το θέατρο που έχει την ελπίδα ότι μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Για εμάς λοιπόν, το Ελληνικό θέατρο, από σήμερα, θα έχει μια ακόμη πιο βαθιά πολιτική υπόσταση.

“Η ιδέα της δικαιοσύνης είναι στο βάθος μια ιδέα θεάτρου” (Paul Valéry)

Με όλη μας την εκτίμηση, στηρίζοντας σας, θαυμάζοντάς σας, σας ευχόμαστε καλή δύναμη στον αγώνα σας!

Οι φοιτητές/ιες του πρώτου έτους του μεταπτυχιακού του τμήματος Θεατρικών σπουδών του πανεπιστημίου Paris 3 της Σορβόννης.
Dimitrios GODIS, Angèle LEVY, Alaïs MÉON, Margaux CARENZO, Aliès MANÉ , Inès VERSTRAETEN , Raphaël HAUSER, Romane GUILMOT, Olivia GUILLOTON , Alexandre K. GRACIET, Valentine MULLER, Fanny JOUET, Julien TANGUY, Hélène BERNARD, Marc BOYE, Anne MINI , Théophile BOILEAU , Anna PAPAGEORGIOU, Hitalo FREITAS DO NASCIMENTO, Gaëlle VANAQUER, Marion DAVENPORT, Elisa JOFFREDO, Samuel VERGNE, Inna SOLODKOVA, SoUi IM 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13045 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top